Ajo blanco eli kylmä mantelikeittoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Ajo blanco eli kylmä mantelikeitto

  • Annosmäärä4–5 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Kylmä mantelikeitto on espanjalainen keitto, joka sopii hyvin viilentämään kuumana päivänä. Mausta keitto makusi mukaan valkosipulillla.
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

4–5 annosta
2 ps (à 150 g)
 
tai
1 l
 
vettä
tai
1 ps (280 g)
 
Fazer Paahto Vehnä paahtoleipää
tai
2
 
valkosipulinkynttä hienonnettuna
tai
n. 2 rkl
 
valkoviinietikkaa
tai
2 tl
 
tai
1 tl
 
suolaa
tai
1/2 tl
 
mustapippuria
tai

Viinirypälesalsa

250 g
 
vihreitä viinirypäleitä
tai
n. 1/2 dl
 
tuoretta basilikaa hienonnettuna
tai
1 rkl
 
tai
1 tl
 
valkoviinietikkaa
tai
ripaus
 
suolaa
tai
ripaus
 
mustapippuria
tai

Ravintosisältö

Energia
911 kJ / 217 kcal
Rasva
13,9 g
josta tyydyttynyttä
1,2 g
Hiilihydraatit
14,9 g
josta sokereita
4,4 g
Proteiini
6,6 g
Suola
1 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Kumoa mantelit kulhoon ja kaada niiden päälle 1/2 litraa vettä. Anna manteleiden liota vähintään neljä tuntia.

Leikkaa paahtoleipäviipaleista tummat reunat ohuelti pois. Kuutioi paahtoleipä.

Kaada tehosekoittimen kulhoon liotetut mantelit, manteleiden liotusvesi sekä kuutioitu paahtoleipä. Käynnistä tehosekoitin ja soseuta tasaiseksi. Lisää vettä, jos massa ei soseudu. Anna tehosekoittimen käydä 2–3 minuuttia täydellä teholla, jotta massasta tulee mahdollisimman sileää. Lisää lopuksi toiset viisi desilitraa kylmää vettä, hienonnetut valkosipulinkynnet, valkoviinietikka, oliiviöljy, suola sekä mustapippuri ja soseuta tasaiseksi.

Anna keiton tekeytyä kylmässä 1–2 tuntia ennen tarjoamista ja tarkista maku.

Viipaloi viinirypäleet ja sekoita salsan ainekset keskenään. Lisää salsaa keittoannosten pinnalle ja tarjoa loppu erikseen keiton kanssa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka Luomu valkosipuli 100 g 2 lk
    Hinta 1,69/kpl
    16,90/kg
  • Pirkka suomalainen basilika ruukussa
    Hinta 0,59/kpl
  • Pirkka mustapippuri kokonainen 75g
    Hinta 1,99/kpl
    26,53/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Filos valkoviinietikka 350ml
    Hinta 2,09/kpl
    5,97/l
  • Pirkka kuorittu manteli 150g
    Hinta 2,39/kpl
    15,93/kg
  • Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
    Hinta 8,89/kpl
    17,78/l
  • Rypäle vihreä siemenetön 500g 1lk
    Hinta 1,50/kpl
    3,00/kg
  • Pirkka valkosipuli 100 g 2lk
    Hinta 1,29/kpl
    12,90/kg
  • Valkosipuli ulkomainen kg
    Hinta n. 0,50/kpl
    9,95/kg
  • Järvikylä basilika rkk FI
    Etuhinta 1,29/kpl
    norm. 1,89/kpl
  • Pirkka mustapippuri 21g kokonainen
    Hinta 0,85/kpl
    40,48/kg
  • Meira Mustapippuri 60g kokonainen
    Hinta 2,35/kpl
    39,17/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Druvan valkoviinietikka 300ml
    Hinta 2,79/kpl
    9,30/l
  • Rajamäen valkoviinietikka 0,4l
    Hinta 2,99/kpl
    7,48/l
  • Pirkka Luomu kuorellinen manteli 100g
    Hinta 2,99/kpl
    29,90/kg
  • Pirkka Manteli 200g
    Hinta 2,69/kpl
    13,45/kg
  • Pirkka paahtoleipä 430g vehnä-hapanjuuri
    Hinta 2,25/kpl
    5,23/kg
  • Vaasan Isopaahto vehnä 500 g paahtoleipä
    Hinta 2,35/kpl
    4,70/kg
  • Pirkka Parhaat kreikkalainen ekstraneitsytoliiviöljy 500ml
    Hinta 9,99/kpl
    19,98/l
  • Pirkka Luomu ekstra-neitsytoliiviöljy 500ml
    Hinta 7,39/kpl
    14,78/l
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,3 (18 arviota)

  • yks vaan
    2 vuotta sitten
    Ajo blanco= valkoinen valkosipuli ja manteli =almendra mistä nimi tullut? Kukaan ei halua valkosipulikeittoa syödä?
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    yks vaan, espanjalaisten keittojen nimitykset eivät välttämättä ole yksiselitteisiä ja niiden vapaat käännökset voivat aiheuttaa hämmennystä. Tässä reseptissä kyse on tosiaan valkosipulilla maustetusta kylmästä keitosta, jossa on myös hienonnettuja manteleita. Tunnettavuuden vuoksi resepti on nimetty ajo blancoksi.
  • Tiina
    4 vuotta sitten
    Aika erikoinen valinta tähän vuodenaikaan??