• Sesongin herkut
  • Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio

Ciabatta, italialainen leipä suomalaiseen tapaan

Italialainen ciabatta-leipä on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa. Pinta pysyy rapeana kun jätät kypsät leivät peittämättä liinalla.
Ciabatta, italialainen leipä suomalaiseen tapaan
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 2 kpl
  • yli 60 min
  • 242 kcal / 100 g

Ainekset

2 kpl
    • 1/2palaa (25 g)hiivaa
    • 5dlkylmää vettä
    • 2tlsuolaa
    • n. 9dlvehnäjauhoja
    • 2rklöljyä
    • 1rklsiirappia

Valmistus

yli 60 min
  1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2-2 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia.
  3. Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
  4. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.

Tiesitkö että...

Tarjoiluehdotus: Leikkaa leivästä noin 7 cm:n levyisiä viipaleita ja halkaise ne. Voitele leivänpuolikkaat pestolla tai tuorejuustolla ja täytä pohjapuolet kinkulla, tomaattiviipaleilla, sipulirenkailla, oliiveilla ja persiljalla. Nosta leipien kannet päälle ja nauti teen tai kylmän, raikkaan juotavan kanssa.

Kategoriat

Ravintosisältö per 100 g

  • 242 kcal1 010 kJ
  • Proteiinia7,7 g
  • Hiilihydraatteja43,1 g
  • Rasvaa4,1 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 18 arvostelua
  • Tyhmä/tietämätön16.2.2017

    Hei, onko haittaa jos taikinan jättää noin 7 tunniksi kohoamaan ja vasta sitten tekee leipäset ja laittaa uuniin? Tai jos paistaa aamulla onko vielä rapeat ja pehmeät illalla? Vai onko parhain tehä niin, että on täysin tuoretta? :)

  • K-Kuluttajapalvelu16.2.2017

    Hei, ciabatta on testattu K-Koekeittiöllä reseptin mukaan. Parhaaksi kohotusajaksi todettiin 1 ½ - 2 tuntia. Leipä on aina parhaimmillaan tuoreena mutta on varmasti vielä illalla syötävää.

  • Tanya20.1.2017

    Onnistuuko kuivahiivan kanssa?

  • K-Kuluttajapalvelu20.1.2017

    Hei Tanya, ohje on K-Koekeittiöllä testattu tuorehiivalla. Voit kokeilla lämmittää pienen osan vedestä ja liottaa kuivahiivan siihen ja sitten tehdä taikinan ohjeen mukaan.

  • Terttu Marjamäki30.12.2016

    11/2-2 tuntia kohotus?

  • K-Kuluttajapalvelu30.12.2016

    Hei Terttu, ciabattaa kohotetaan hiukan pidempään kuin tavallista vaaleaa leipää.