Ciabatta, italialainen leipä suomalaiseen tapaan
- Annosmäärä2 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Maidoton
Italialainen ciabatta-leipä on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa. Pinta pysyy rapeana kun jätät kypsät leivät peittämättä liinalla.
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
2 kpl
1/2 palaa (25 g) | hiivaa tai |
5 dl | kylmää vettä tai |
2 tl | suolaa tai |
n. 9 dl | vehnäjauhoja tai |
1 dl | tai |
2 rkl | öljyä tai |
1 rkl | siirappia tai |
Ravintosisältö
Energia | 914 kJ / 218 kcal |
Rasva | 3,3 g |
josta tyydyttynyttä | 0,3 g |
Hiilihydraatit | 39,1 g |
josta sokereita | 1,8 g |
Proteiini | 6,2 g |
Suola | 1,1 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2–2 tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia.
Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.
Tarjoiluehdotus: Leikkaa leivästä noin 7 cm:n levyisiä viipaleita ja halkaise ne. Voitele leivänpuolikkaat pestolla tai tuorejuustolla ja täytä pohjapuolet kinkulla, tomaattiviipaleilla, sipulirenkailla, oliiveilla ja persiljalla. Nosta leipien kannet päälle ja nauti teen tai kylmän, raikkaan juotavan kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,85/kpl1,85/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,09/kpl2,09/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pysyvästi edullinenKeiju rypsiöljy 0,5lHinta 2,15/kpl4,30/l
- Neito rypsiöljy 500mlHinta 4,25/kpl8,50/l
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,49/kpl3,32/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,9(98 arviota)
- yli 60 min4,0(17 arviota)
- yli 60 min4,1(23 arviota)
- alle 30 min3,3(61 arviota)
- yli 60 min3,8(161 arviota)
- yli 60 min4,0(60 arviota)
- yli 60 min3,8(89 arviota)
- alle 30 min4,2(35 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,1 (84 arviota)
- Ia2 kuukautta sittenHyvää. Itse painelen aurinkokuivattuja tomaatteja tai oliiviviipaleita päälle
- Samu2 vuotta sittenHyvä ohje kun pikkasen viilaa. Itte laitan 1dl enemmän ruisjauhoa vehnän sijasta🤤 tulee sopiva purupinta omaan makuun
- Toivoa on3 vuotta sittenJoku kyseli vuosia sitten että voiko kohottaa useamman tunnin: Hiivan määrä pitää korjata kohotusajan mukaan. Esim 7h kohotukselle huomattavasti vähemmän hiivaa kuin tuolle 1-2h kohotukselle
- H3 vuotta sittenTaikinasta tuli aivan karseaa. Löysää, tarttui käsiin ihan äärettömän tiukasti. Jauhoja piti lisätä paljon enemmän, että taikinasta sai edes joten kuten käsiteltävää. En tiedä millä tavalla taikinan olisi saanut pidettyä "mahdollisimman pehmeänä"
- Morjestaa7 vuotta sittenLeivän rakenteesta kuvassa näkee jo että on päin pyllyä.
- K-Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenHei, ciabatta on testattu K-Koekeittiöllä reseptin mukaan. Parhaaksi kohotusajaksi todettiin 1 ½ - 2 tuntia. Leipä on aina parhaimmillaan tuoreena mutta on varmasti vielä illalla syötävää.
- Tyhmä/tietämätön7 vuotta sittenHei, onko haittaa jos taikinan jättää noin 7 tunniksi kohoamaan ja vasta sitten tekee leipäset ja laittaa uuniin? Tai jos paistaa aamulla onko vielä rapeat ja pehmeät illalla? Vai onko parhain tehä niin, että on täysin tuoretta? :)
- Tanya8 vuotta sittenOnnistuuko kuivahiivan kanssa?
- K-Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenHei Tanya, ohje on K-Koekeittiöllä testattu tuorehiivalla. Voit kokeilla lämmittää pienen osan vedestä ja liottaa kuivahiivan siihen ja sitten tehdä taikinan ohjeen mukaan.
- Terttu Marjamäki8 vuotta sitten11/2-2 tuntia kohotus?
- K-Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenHei Terttu, ciabattaa kohotetaan hiukan pidempään kuin tavallista vaaleaa leipää.