Haudutettua turskaa ja piparjuuri-valkoviinikastiketta
- Annosmäärä4 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
Ismo Sipeläisen turska-annoksen esikuvana on Matti Jämsenin kala-annos, jonka hän valmisti vuoden 2010 Bocuse d'Or EM-kisoissa. Tällä helpommalla versiolla onnistut myös kotikeittiössä! Resepti: Bocuse d'Or Ismo Sipeläinen
Ainekset
4 annosta
400 g | turskan seläkettä tai |
Marinoitu kurkku | |
---|---|
1/2 dl | väkiviinaetikkaa tai |
1/2 dl | sokeria tai |
1/2 dl | vettä tai |
100 g | kurkkua tai |
Haudutusliemi | |
1 l | vettä tai |
2 (150 g) | porkkanaa tai |
1 (100 g) | sipuli tai |
1 (300 g) | fenkoli tai |
1 rkl | hienoa merisuolaa tai |
3 | laakerinlehteä tai |
1 tl | kokonaisia maustepippureita tai |
1 tl | kokonaisia mustapippureita tai |
1 tl | fenkolinsiemeniä tai |
1 tl | kuminansiemeniä tai |
Päällyste | |
2 | kananmunaa tai |
1 rkl | ruohosipulia hienonnettuna tai |
1 rkl | piparjuurta raastettuna tai |
1/2 tl | suolaa tai |
ripaus | mustapippuria tai |
2 viipaletta | mallasleipää tai |
1 rkl | voita tai |
Brandade | |
1 (100 g) | Rosamunda-peruna tai |
80 g | turskan kanttipaloja tai |
2 | valkosipulinkynttä tai |
3 dl | maitoa tai |
3 rkl | oliiviöljyä tai |
suolaa tai | |
Parsa | |
6 | tuoretta vihreää parsaa tai |
1 rkl | voita tai |
ripaus | suolaa tai |
Kukkakaali | |
125 g | kukkakaalia tai |
1 rkl | voita tai |
ripaus | suolaa tai |
Paistettu kampasimpukka | |
4 | kampasimpukkaa tai |
1 rkl | rypsiöljyä ja voita tai |
ripaus | suolaa tai |
Piparjuuri-valkoviinikastike | |
1 (100 g) | sipuli hienonnettuna tai |
3 dl | valkoviiniä tai |
2 | laakerinlehteä tai |
5 | kokonaista maustepippuria tai |
1 dl | kuohukermaa tai |
4 rkl | voita tai |
2 rkl | piparjuurta raastettuna tai |
1/2 tl | sitruunankuorta raastettuna tai |
1 rkl | sitruunanmehua tai |
Valmistus
yli 60 min
Marinoitu kurkku: mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä. Halkaise kurkku, kaavi pehmeä sisus pois lusikalla. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Marinoi kurkkuja pikkeliliemessä noin 30 minuuttia jääkaapissa.
Haudutusliemi: Kuori porkkana sekä sipuli ja leikkaa paloiksi. Paloittele myös fenkoli. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa ja anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia.
Päällyste: Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmän veden alla. Kuori munat ja hienonna kevyesti. Mausta ruohosipulilla, piparjuurella, suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Kuutioi mallasleipä ja paahda se voissa pannulla. Hienonna leipä jäähtyneenä pienemmäksi muruksi.
Leikkaa turska noin 80 gramman annospaloiksi. Käytä ylijääneet palat brandadeen.
Brandade: Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja litistä valkosipulinkynnet. Kiehauta maito ja valkosipulinkynnet pienessä kattilassa. Lisää joukkoon peruna sekä kala ja hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi noin 15 minuuttia. Tarkkaile, ettei maito pala pohjaan. Siivilöi maito ja poista valkosipulin suurimmat palat. Vatkaa peruna ja kala tasaiseksi massaksi kierrevatkaimella. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla.
Haudutettu turska: Pane kulhoon hetkeksi kuumaa vettä, jotta astia lämpiää. Kaada vesi pois. Siivilöi haudutusliemi kiehuvan kuumana kalapalojen päälle ja anna kalojen hautua liemessä pöydällä 4–8 minuuttia tai kunnes sisälämpö nousee noin 42 asteeseen. Peitä kulho tiiviisti foliolla.
Parsa: Leikkaa parsat noin 10 cm:n pituisiksi. Nypi suomut varresta, jolloin nuppu jää kauniiksi. Kuori halutessasi nupun alapuolelta. Kypsennä parsat matalassa lämmössä voissa pannulla noin 1–3 minuuttia parsan paksuudesta riippuen. Mausta suolalla.
Kukkakaali: Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Paista nuput kauniin ruskeiksi voissa pannulla.
Paistettu kampasimpukka: Poista kampasimpukoiden jalka tarvittaessa ja kuivaa pinta talouspaperilla. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista kampasimpukoita noin 1 minuutti/puoli, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jätä kampasimpukat keskeltä meheviksi.
Piparjuuri-valkoviinikastike: Kuori ja hienonna sipuli. Keitä valkoviini sipulin ja mausteiden kanssa puoleen. Lisää joukkoon kerma ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Siivilöi neste kattilaan, siirrä kattila sivuun ja lisää joukkoon kylmä kuutioitu voi samalla sauvasekoittimella kuohkeaksi sekoittaen. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hieman kermaa ja voita. Mausta piparjuurella ja sitruunankuorella. Lisää lopuksi suola sekä sitruunanmehu.
Sekoita päällysteen joukkoon noin 1/2 dl valutettua kurkkua ja 1 rkl mallasleipämurua. Nostele kalapalat varovasti pois nesteestä, päällystä kananmunaseoksella ja ripottele pinnalle mallasleipämuruja. Kokoa annos ja tarjoile.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min5,0(2 arviota)
- yli 60 min2,5(2 arviota)
- yli 60 min4,1(19 arviota)
- 30 - 60 min3,4(47 arviota)
- 30 - 60 min4,0(124 arviota)
- yli 60 min4,2(19 arviota)
- 30 - 60 min4,1(24 arviota)
- 30 - 60 min4,6(11 arviota)
Arvostele resepti
ka. 5,0 (1 arvio)