K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Haudutettua turskaa ja piparjuuri-valkoviinikastikettaReseptin takana kumppani

Haudutettua turskaa ja piparjuuri-valkoviinikastiketta

Ismo Sipeläisen turska-annoksen esikuvana on Matti Jämsenin kala-annos, jonka hän valmisti vuoden 2010 Bocuse d'Or EM-kisoissa. Tällä helpommalla versiolla onnistut myös kotikeittiössä! Resepti: Bocuse d'Or Ismo Sipeläinen

Ainekset

4 annosta
    • 400gturskan seläkettä

Marinoitu kurkku

    • 1/2dlväkiviinaetikkaa
    • 1/2dlsokeria
    • 1/2dlvettä
    • 100gkurkkua

Haudutusliemi

    • 1lvettä
    • 2(150 g)porkkanaa
    • 1(100 g)sipuli
    • 1(300 g)fenkoli
    • 1rklhienoa merisuolaa
    • 3laakerinlehteä
    • 1tlkokonaisia maustepippureita
    • 1tlkokonaisia mustapippureita
    • 1tlfenkolinsiemeniä
    • 1tlkuminansiemeniä

Päällyste

    • 2kananmunaa
    • 1rklruohosipulia hienonnettuna
    • 1rklpiparjuurta raastettuna
    • 1/2tlsuolaa
    • ripausmustapippuria
    • 2viipalettamallasleipää
    • 1rklvoita

Brandade

    • 1(100 g)Rosamunda-peruna
    • 80gturskan kanttipaloja
    • 2valkosipulinkynttä
    • 3dlmaitoa
    • 3rkloliiviöljyä
    • suolaa

Parsa

    • 6tuoretta vihreää parsaa
    • 1rklvoita
    • ripaussuolaa

Kukkakaali

    • 125gkukkakaalia
    • 1rklvoita
    • ripaussuolaa

Paistettu kampasimpukka

    • 4kampasimpukkaa
    • 1rklrypsiöljyä ja voita
    • ripaussuolaa

Piparjuuri-valkoviinikastike

    • 1(100 g)sipuli hienonnettuna
    • 3dlvalkoviiniä
    • 2laakerinlehteä
    • 5kokonaista maustepippuria
    • 1dlkuohukermaa
    • 4rklvoita
    • 2rklpiparjuurta raastettuna
    • 1/2tlsitruunankuorta raastettuna
    • 1rklsitruunanmehua

Valmistus

yli 60 min
  1. Marinoitu kurkku: mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä. Halkaise kurkku, kaavi pehmeä sisus pois lusikalla. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Marinoi kurkkuja pikkeliliemessä noin 30 minuuttia jääkaapissa.
  2. Haudutusliemi: Kuori porkkana sekä sipuli ja leikkaa paloiksi. Paloittele myös fenkoli. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa ja anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  3. Päällyste: Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmän veden alla. Kuori munat ja hienonna kevyesti. Mausta ruohosipulilla, piparjuurella, suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Kuutioi mallasleipä ja paahda se voissa pannulla. Hienonna leipä jäähtyneenä pienemmäksi muruksi.
  4. Leikkaa turska noin 80 gramman annospaloiksi. Käytä ylijääneet palat brandadeen.
  5. Brandade: Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja litistä valkosipulinkynnet. Kiehauta maito ja valkosipulinkynnet pienessä kattilassa. Lisää joukkoon peruna sekä kala ja hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi noin 15 minuuttia. Tarkkaile, ettei maito pala pohjaan. Siivilöi maito ja poista valkosipulin suurimmat palat. Vatkaa peruna ja kala tasaiseksi massaksi kierrevatkaimella. Mausta oliiviöljyllä ja suolalla.
  6. Haudutettu turska: Pane kulhoon hetkeksi kuumaa vettä, jotta astia lämpiää. Kaada vesi pois. Siivilöi haudutusliemi kiehuvan kuumana kalapalojen päälle ja anna kalojen hautua liemessä pöydällä 4-8 minuuttia tai kunnes sisälämpö nousee noin 42 asteeseen. Peitä kulho tiiviisti foliolla.
  7. Parsa: Leikkaa parsat noin 10 cm:n pituisiksi. Nypi suomut varresta, jolloin nuppu jää kauniiksi. Kuori halutessasi nupun alapuolelta. Kypsennä parsat matalassa lämmössä voissa pannulla noin 1-3 minuuttia parsan paksuudesta riippuen. Mausta suolalla.
  8. Kukkakaali: Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Paista nuput kauniin ruskeiksi voissa pannulla.
  9. Paistettu kampasimpukka: Poista kampasimpukoiden jalka tarvittaessa ja kuivaa pinta talouspaperilla. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista kampasimpukoita noin 1 minuutti/puoli, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jätä kampasimpukat keskeltä meheviksi.
  10. Piparjuuri-valkoviinikastike: Kuori ja hienonna sipuli. Keitä valkoviini sipulin ja mausteiden kanssa puoleen. Lisää joukkoon kerma ja keitä hiljalleen 5 minuuttia. Siivilöi neste kattilaan, siirrä kattila sivuun ja lisää joukkoon kylmä kuutioitu voi samalla sauvasekoittimella kuohkeaksi sekoittaen. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hieman kermaa ja voita. Mausta piparjuurella ja sitruunankuorella. Lisää lopuksi suola sekä sitruunanmehu.
  11. Sekoita päällysteen joukkoon noin 1/2 dl valutettua kurkkua ja 1 rkl mallasleipämurua. Nostele kalapalat varovasti pois nesteestä, päällystä kananmunaseoksella ja ripottele pinnalle mallasleipämuruja. Kokoa annos ja tarjoile.

Kategoriat

  • Pääraaka-aineet

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Rajamäen perinteinen väkiviinaetikka 1,5l
    Rajamäen perinteinen väkiviinaetikka 1,5l
    4,25/kpl
    2,83/l
  • Rajamäen perinteinen väkiviinaetikka 0,4l
    Rajamäen perinteinen väkiviinaetikka 0,4l
    1,65/kpl
    4,12/l
  • Rajamäen väkiviinaetikka  0,4 l luomu
    Rajamäen väkiviinaetikka 0,4 l luomu
    2,75/kpl
    6,87/l
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Pirkka sokeri 1 kg
    0,95/kpl
    0,95/kg
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Dansukker Taloussokeri 1kg
    0,99/kpl
    0,99/kg
  • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    1,39/kpl
    1,39/kg
  • Kurkku Suomi
    Kurkku Suomi
    0,87/kpl
    2,49/kg
  • Pirkka luomu suomalainen pikkukurkku 150g 1lk
    Pirkka luomu suomalainen pikkukurkku 150g 1lk
    1,99/kpl
    13,27/kg
  • Porkkana pesty 1lk
    Porkkana pesty 1lk
    0,15/kpl
    1,49/kg
  • Pirkka suomalainen pesty porkkana 500g 1 lk
    Pirkka suomalainen pesty porkkana 500g 1 lk
    1,25/kpl
    2,50/kg
  • Pirkka suomalainen pesty porkkana 1kg 1 lk
    Pirkka suomalainen pesty porkkana 1kg 1 lk
    1,59/kpl
    1,59/kg
  • Sipuli peltokuivattu
    Sipuli peltokuivattu
    0,15/kpl
    1,49/kg
  • Salottisipuli suomalainen
    Salottisipuli suomalainen
    0,25/kpl
    4,95/kg
  • Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    1,69/kpl
    1,69/kg
  • Fenkoli ulkomainen
    Fenkoli ulkomainen
    0,70/kpl
    3,49/kg
  • Pirkka laakerinlehti 4g
    Pirkka laakerinlehti 4g
    0,79/kpl
    197,50/kg
  • Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    0,99/kpl
    247,50/kg
  • Pirkka maustepippuri 13g kokonainen
    Pirkka maustepippuri 13g kokonainen
    0,49/kpl
    37,69/kg
  • Meira maustepippuri kokonainen 20g
    Meira maustepippuri kokonainen 20g
    0,99/kpl
    49,50/kg
  • Meira Maustepippuri 50g kokonainen pussi
    Meira Maustepippuri 50g kokonainen pussi
    2,39/kpl
    47,80/kg
  • Pirkka mustapippuri kokonainen 75g
    Pirkka mustapippuri kokonainen 75g
    1,99/kpl
    26,53/kg
  • Sallinen Mustapippuri kokonainen 360g
    Sallinen Mustapippuri kokonainen 360g
    9,95/kpl
    27,64/kg
  • Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mauste
    Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mauste
    0,99/kpl
    36,67/kg
  • Meira Fenkoli 25g kok ps mauste
    Meira Fenkoli 25g kok ps mauste
    0,99/kpl
    39,60/kg
  • Meira Kumina 22g kok pussi mauste
    Meira Kumina 22g kok pussi mauste
    0,75/kpl
    34,09/kg
  • Santa Maria kumina kokonainen 20g
    Santa Maria kumina kokonainen 20g
    0,61/kpl
    30,50/kg
  • Pirkka kananmuna 10 kpl/ 580 g
    Pirkka kananmuna 10 kpl/ 580 g
    2,29/kpl
    3,95/kg
  • Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
    Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
    3,89/kpl
    3,81/kg
  • Järvikylä ruohosipuli ruukku Suomi 1lk
    Järvikylä ruohosipuli ruukku Suomi 1lk
    1,49/kpl
  • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    3,29/kpl
    6,58/kg
  • Valio voi 500g voimakassuolainen
    Valio voi 500g voimakassuolainen
    4,99/kpl
    9,98/kg
  • Valkosipuli ulkomainen kg
    Valkosipuli ulkomainen kg
    0,50/kpl
    9,95/kg
  • Pirkka yksikyntinen valkosipuli 100 g ulkomainen
    Pirkka yksikyntinen valkosipuli 100 g ulkomainen
    1,65/kpl
    16,50/kg
  • Pirkka valkosipuli 100 g 2lk
    Pirkka valkosipuli 100 g 2lk
    1,29/kpl
    12,90/kg
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    0,92/kpl
    0,92/l
  • Pirkka kevytmaito 5dl
    Pirkka kevytmaito 5dl
    0,69/kpl
    1,38/l
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    1,55/kpl
    1,03/l
  • Bertolli classico jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä valmistettu oliiviöljy 500ml
    Bertolli classico jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä valmistettu oliiviöljy 500ml
    5,85/kpl
    11,70/l
  • Bertolli cucina delicata oliiviöljy 500ml miedon hedelmäinen
    Bertolli cucina delicata oliiviöljy 500ml miedon hedelmäinen
    5,85/kpl
    11,70/l
  • Borges oliiviöljy 500ml extra mild
    Borges oliiviöljy 500ml extra mild
    6,15/kpl
    12,30/l
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,79/kpl
    0,79/kg
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,35/kpl
    4,70/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
    0,95/kg
  • Parsa vihreä 500g Unkari 1lk
    Parsa vihreä 500g Unkari 1lk
    4,29/kpl
    8,58/kg
  • Parsa vihreä 250g 12-16mm Peru 1lk
    Parsa vihreä 250g 12-16mm Peru 1lk
    4,99/kpl
    11,09/kg
  • Pirkka kukkakaali pakattu ulkomainen
    Pirkka kukkakaali pakattu ulkomainen
    2,95/kpl
    3,69/kg
  • Pirkka rypsiöljy 450ml
    Pirkka rypsiöljy 450ml
    2,19/kpl
    4,87/l
  • Pirkka rypsiöljy 900ml
    Pirkka rypsiöljy 900ml
    3,99/kpl
    4,43/l
  • Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml
    Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml
    3,45/kpl
    6,90/l
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    2,15/kpl
    4,30/l
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    0,85/kpl
    4,25/l
  • Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    2,39/kpl
    4,78/l
  • Pirkka sitruuna
    Pirkka sitruuna
    0,55/kpl
    2,89/kg
  • Pirkka sitruuna luomu
    Pirkka sitruuna luomu
    0,68/kpl
    3,99/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille1 arvostelu