Saaristolaisleipä
- Annosmäärä3 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Maailman paras saaristolaisleipä on helppo valmistaa. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa.
- Kananmunaton
Ainekset
3 kpl
1 l | piimää tai |
1 pkt (50 g) | tuorehiivaa tai |
3 dl | siirappia tai |
3 dl | kaljamaltaita tai |
3 dl | tai |
3 dl | tai |
1 rkl | suolaa tai |
8-10 dl | vehnäjauhoja tai |
Vuoan voiteluun | |
---|---|
tai | |
Voiteluun | |
1/2 dl | siirappia tai |
1/2 dl | kiehuvaa vettä tai |
Ravintosisältö
Energia | 1 106 kJ / 264 kcal |
Rasva | 1,7 g |
josta tyydyttynyttä | 0,5 g |
Hiilihydraatit | 51,6 g |
josta sokereita | 17,3 g |
Proteiini | 7,4 g |
Suola | 0,9 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet, ruisjauhot ja suola.
Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhot. Taikina saa jäädä löysäksi.
Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2 tuntia.
Jaa taikina kolmeen voideltuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (vetoisuus 1 1/2 l). Pistele haarukalla.
Paista leipiä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia. Voitele leivät siirappivedellä, kun paistoaikaa on jäljellä vielä puoli tuntia. Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350gHinta 3,35/kpl9,57/kg
- Tuoppi Kaljamallas 1kgHinta 4,75/kpl4,75/kg
- Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500gHinta 1,69/kpl3,38/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,85/kpl1,85/kg
- Pirkka suomalainen voi 500gHinta 3,85/kpl7,70/kg
- Arla AB-piimä 2,5 % 1l vähälaktoosinenHinta 1,89/kpl1,89/l
- Juustoportti Vapaan lehmän AB-piimä 1l laktoositonHinta 2,35/kpl2,35/l
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,49/kpl3,32/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,09/kpl2,09/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
- Pysyvästi edullinenArla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinenHinta 3,49/kpl6,98/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,2(31 arviota)
- yli 60 min3,9(24 arviota)
- yli 60 min3,0(11 arviota)
- yli 60 min4,1(23 arviota)
- 30 - 60 min4,0(253 arviota)
- yli 60 min4,1(42 arviota)
- yli 60 min3,9(55 arviota)
- yli 60 min
Arvostele resepti
ka. 3,9 (279 arviota)
- Susan23 päivää sittenParas!
- RN24 päivää sittenJuu tosiaan kuiva-aine ( jauho) määrä on turhan iso...ei jää löysäksi . Se 6 dl on varmaan aika lähellä. Tuleeko sitten 3x1,5 ltr taikinaa on toinen juttu...
- Ruokapirkan ystävä27 päivää sittenOnnistui hyvin. Maukas ja sopivan rouhea suutuntuma.
- anonyymi1 kuukausi sittenMahtava ja hyvä resepti, mutta touhusin samalla muuta, enkä ajatellut asiaa....leipä jäi raa'aksi. Myöhemmin asiaa miettiessäni muistin, että viimeksi paistoin leipiä 2 tuntia.
- Telle3 kuukautta sittenEi parempaa leipää voi olla,nam nam
- Rs6 kuukautta sittenRillikausi parhaimmillaan ja tämä leipä aivan loistava rillissä vähän lämpöä päälle voita ja on maukasta
- PaulaM8 kuukautta sittenKäytän nesteenä piimäjuustoston valmistuksen yhteydessä syntyneen heran. Hyvä tulee eikä hera mene hukkaan.
- Mirkku10 kuukautta sittenErittäin hyvä Resepti,laita vehnäjauhoja vain 6dl
- Elvis091 vuosi sittenPiimä oli hyvä. Jauhoina meni vahingossa sämpyläjauho ja hyvä oli lopputulos. Jauhomäärä 8dl sopiva. Ihanan makuista leipää. Jouluksi tein ja sitten loppiaisena lisää.
- Tinke1 vuosi sitten6desiä vehnäjauhoja niin tulee parempi!!
- Niina901 vuosi sittenTodella hyvä resepti. Maukasta leipää, uunituoreena kunnon siivu ja voita päälle. Aijon tehdä toistekin.
- Soobu1 vuosi sittenTällä reseptillä tehnyt monta kertaa ja aina saanut vain kehuja! Tänä jouluna korvaan piimän omenamehulla ja katsotaan millaista tulee :)
- PaulaM1 vuosi sittenTähän reseptiin ei siis tule enää rypsiöljyä, kuten jossain aikaisemmassa versiossa?
- Mirkku1 vuosi sittenTällä ohjeella olen tehnyt vuosikaudet koska se on Vaan paras ja maukkain 😋
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenR.N, reseptiä ei ole valitettavasti testattu kotikaljauutteella.
- R.N1 vuosi sittenJos maltaitten tilalla käyttää uutetta kuinka paljon laitetaan...vai voiko niin tehdä ?
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenSissi, reseptiä ei ole testattu kaurahiutaleilla, mutta halutessasi voit korvata kauraleseet kaurahiutaleilla. Reseptin 1,5 desilitraa leseitä voit korvata noin 2 desilitralla kaurahiutaleita. Jäähdytetty leipä kannattaa pakata ilmatiiviisti ja säilyttää huoneenlämmössä. Halutessaan leivän voi pakastaa.
- Sissi3 vuotta sittenKaupasta en löytänyt kauraleseitä. Voiko niiden sijasta käyttää tavallisia kaurahiutaleita? Entä miten leivät kannattaa säilyttää?
- Sofia6 vuotta sittenTeen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.
- Aitoa leipää saaristosta..6 vuotta sittenMinä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!
- K-Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenMyös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.
- I8 vuotta sittenVoiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?
- K-Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenHei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.
- Jasmiina8 vuotta sittenKuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?
- Kuluttajapalvelu9 vuotta sittenOhje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.
- Ettei kuohuis yli9 vuotta sittenPaljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?
- Kuluttajapalvelu9 vuotta sittenAikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.
- Aikoo tehdä9 vuotta sittenKai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?