SaaristolaisleipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Saaristolaisleipä

Itse tehty saaristolaisleipä on vaivan arvoinen. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa. Resepti vain noin 1,05 €/annos*.

  • n. 40 viipaletta
  • yli 60 min
  • 87,6 kcal / annos (30g)

Ainekset

n. 40 viipaletta
    • 5dlrasvatonta piimää
    • 40ghiivaa
    • 1dlsiirappia
    • 1 1/2dlkaljamaltaita
    • 1tlsuolaa
    • 1 1/2dlruisjauhoja
    • 7-8dlvehnäjauhoja
    • 1/2dlöljyä

Vuoan voiteluun

Voiteluun

    • 1rklsiirappia
    • 1rklkiehuvaa vettä

Valmistus

yli 60 min
  1. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
  2. Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.
  3. Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
  4. Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
  5. Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Tiesitkö että...

Huom! Taikinasta tulee kaksi leipää. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Ravintosisältö per annos 30g100 g

  • 87,6 kcal366 kJ
  • Proteiinia NaN g
  • Hiilihydraatteja15 g
  • Rasvaa1,65 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
    Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
    0,99/kpl
  • Valio rasvaton piimä 1l
    Valio rasvaton piimä 1l
    1,19/kpl
  • Valio Luomu™ rasvaton piimä 1 l
    Valio Luomu™ rasvaton piimä 1 l
    1,85/kpl
  • Dansukker Tumma siirappi 1kg
    Dansukker Tumma siirappi 1kg
    2,09/kpl
  • Dansukker Tumma Siirappi 750g
    Dansukker Tumma Siirappi 750g
    2,09/kpl2,79/kg
  • Tuoppi Kaljamallas 1kg
    Tuoppi Kaljamallas 1kg
    3,59/kpl
  • Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500g
    Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500g
    1,75/kpl3,50/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,65/kpl
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,29/kpl4,58/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
  • Pirkka ruisjauho 5kg
    Pirkka ruisjauho 5kg
    4,35/kpl0,87/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Pirkka ruisjauho 1kg
    1,09/kpl
  • Sunnuntai karkea täysjyväruisjauho 1 kg
    Sunnuntai karkea täysjyväruisjauho 1 kg
    1,79/kpl
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    1,39/kpl
  • Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    1,35/kpl0,68/kg
  • Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
    Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
    1,35/kpl
  • Pirkka rypsiöljy 450ml
    Pirkka rypsiöljy 450ml
    1,69/kpl3,76/l
  • Pirkka rypsiöljy 900ml
    Pirkka rypsiöljy 900ml
    2,49/kpl2,77/l
  • Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml
    Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml
    2,99/kpl5,98/l
  • Pirkka suomalainen voi 500g
    Pirkka suomalainen voi 500g
    2,75/kpl5,50/kg
  • Pirkka suomalainen voi 400g
    Pirkka suomalainen voi 400g
    3,35/kpl8,38/kg
  • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    4,69/kpl11,73/kg
  • Valio voi 500g vähemmän suolaa HYLA
    Valio voi 500g vähemmän suolaa HYLA
    4,89/kpl9,78/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 67 arvostelua
  • Sepe22.12.2019

    Miten annoksen hinta 1.05€ on laskettu?

  • K-Kuluttajapalvelu22.12.2019

    Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain. Annoksella tarkoitetaan tässä tapauksessa yhtä leipää.

  • Sofia20.12.2018

    Teen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.

  • Aitoa leipää saaristosta..20.12.2018

    Minä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!

  • testattu30.7.2018

    Ohjeessa aivan liikaa jauhoja, jopa 2x tarpeellinen määrä.

  • K-Kuluttajapalvelu8.12.2016

    Myös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.

  • I8.12.2016

    Voiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?

  • Jasmiina28.10.2016

    Kuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?

  • K-Kuluttajapalvelu28.10.2016

    Hei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.

  • Kuluttajapalvelu22.12.2015

    Ohje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.

  • Ettei kuohuis yli21.12.2015

    Paljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?

  • Kuluttajapalvelu18.12.2015

    Aikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.

  • Aikoo tehdä14.12.2015

    Kai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?