SaaristolaisleipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Saaristolaisleipä

  • Annosmäärän. 40 viipaletta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Itse tehty saaristolaisleipä on vaivan arvoinen. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa.
  • Kananmunaton

Ainekset

n. 40 viipaletta
5 dl
 
rasvatonta piimää
tai
40 g
 
hiivaa
tai
1 dl
 
siirappia
tai
1 1/2 dl
 
kaljamaltaita
tai
1 1/2 dl
 
tai
1 tl
 
suolaa
tai
1 1/2 dl
 
ruisjauhoja
tai
7–8 dl
 
vehnäjauhoja
tai
1/2 dl
 
öljyä
tai

Vuoan voiteluun

 
tai

Voiteluun

1 rkl
 
siirappia
tai
1 rkl
 
kiehuvaa vettä
tai

Ravintosisältö

Energia
1 276 kJ / 305 kcal
Rasva
5,2 g
josta tyydyttynyttä
0,4 g
Hiilihydraatit
52,5 g
josta sokereita
13 g
Proteiini
8,9 g
Suola
0,7 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva.

Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot.

Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.

Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla.

Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.

Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.

Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.

Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Huom! Taikinasta tulee kaksi leipää.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
    Hinta 1,29/kpl
    1,29/l
  • Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    Hinta 0,27/kpl
    5,40/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 2,15/kpl
    2,15/kg
  • Pirkka suomalainen ruisjauho 5kg
    Hinta 6,19/kpl
    1,24/kg
  • Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350g
    Hinta 3,39/kpl
    9,69/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Pirkka rypsiöljy 450ml
    Hinta 2,29/kpl
    5,09/l
  • Tuoppi Kotikalja 105g uute
    Hinta 2,25/kpl
    21,43/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500g
    Hinta 1,89/kpl
    3,78/kg
  • Valio rasvaton piimä 1 lpiimä HYLA®
    Hinta 2,09/kpl
    2,09/l
  • Valio rasvaton piimä 1l
    Hinta 1,49/kpl
    1,49/l
  • Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 1,75/kpl
    0,88/kg
  • Plussa-etu −18 %
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 1,79/kpl
    0,90/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,19/kpl
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,59/kpl
    1,59/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,29/kpl
    2,29/kg
  • Dansukker tumma siirappi 750g
    Hinta 2,59/kpl
    3,45/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka rypsiöljy 900ml
    Hinta 3,99/kpl
    4,43/l
  • Neito rypsiöljy 500ml
    Hinta 4,35/kpl
    8,70/l
  • Pirkka suomalainen voi 400g
    Hinta 4,65/kpl
    11,63/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,8 (199 arviota)

  • Tarkkuutta resepteihin
    1 vuosi sitten
    Tehtiin ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää. Hyvää tuli, paitsi pinta paistui kovaksi. Ostettiin tätä varten City-Marketista aluvuokia 4 kpl, nekin oli hyviä. Vuokiin ei ole merkitty tilavuutta, olisi hyvä tietää. Mittasimme sen kotona, tulos 1,3 litraa. Toinen miinus koskee reseptiikkaa. Olisi tärkeää tietää kuinka monta esim. 1,3 litran vuokaa reseptillä saa. Lisäksi olisi hyvä tietää täyttöaste, eli kuinka vajaaksi vuoka pitää jättää. Me jouduttiin jännittämään, mahtaako taikina pysyä vuokassa kun taisi tulla liian täyteen, vaikka oli nostatettu taikinaa 1,5 tuntia. Eli tarkkuutta peliin. Ensimmäistä kertaa, vaan ei viimeistä!
  • Sissi
    1 vuosi sitten
    Kaupasta en löytänyt kauraleseitä. Voiko niiden sijasta käyttää tavallisia kaurahiutaleita? Entä miten leivät kannattaa säilyttää?
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Sissi, reseptiä ei ole testattu kaurahiutaleilla, mutta halutessasi voit korvata kauraleseet kaurahiutaleilla. Reseptin 1,5 desilitraa leseitä voit korvata noin 2 desilitralla kaurahiutaleita. Jäähdytetty leipä kannattaa pakata ilmatiiviisti ja säilyttää huoneenlämmössä. Halutessaan leivän voi pakastaa.
  • Taatsi
    2 vuotta sitten
    Liikaa jauhoja kylläkin....
  • Sepe
    3 vuotta sitten
    Miten annoksen hinta 1.05€ on laskettu?
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain. Annoksella tarkoitetaan tässä tapauksessa yhtä leipää.
  • Sofia
    4 vuotta sitten
    Teen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.
  • Aitoa leipää saaristosta..
    4 vuotta sitten
    Minä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!
  • testattu
    5 vuotta sitten
    Ohjeessa aivan liikaa jauhoja, jopa 2x tarpeellinen määrä.
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Myös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.
  • I
    6 vuotta sitten
    Voiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Hei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.
  • Jasmiina
    6 vuotta sitten
    Kuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?
  • Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Ohje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.
  • Ettei kuohuis yli
    7 vuotta sitten
    Paljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?
  • Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Aikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.
  • Aikoo tehdä
    7 vuotta sitten
    Kai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?