Saaristolaisleipä
- Annosmäärän. 40 viipaletta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
- Kananmunaton
Ainekset
5 dl | rasvatonta piimää tai |
40 g | hiivaa tai |
1 dl | siirappia tai |
1 1/2 dl | kaljamaltaita tai |
1 1/2 dl | tai |
1 tl | suolaa tai |
1 1/2 dl | ruisjauhoja tai |
7–8 dl | vehnäjauhoja tai |
1/2 dl | öljyä tai |
Vuoan voiteluun | |
---|---|
tai | |
Voiteluun | |
1 rkl | siirappia tai |
1 rkl | kiehuvaa vettä tai |
Ravintosisältö
Energia | 1 276 kJ / 305 kcal |
Rasva | 5,2 g |
josta tyydyttynyttä | 0,4 g |
Hiilihydraatit | 52,5 g |
josta sokereita | 13 g |
Proteiini | 8,9 g |
Suola | 0,7 g |
Valmistus
Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot.
Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla.
Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.
Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.
Huom! Taikinasta tulee kaksi leipää.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1lHinta 1,29/kpl1,29/l
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 2,15/kpl2,15/kg
- Pirkka suomalainen ruisjauho 5kgHinta 6,19/kpl1,24/kg
- Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350gHinta 3,39/kpl9,69/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Pirkka rypsiöljy 450mlHinta 2,29/kpl5,09/l
- Tuoppi Kotikalja 105g uuteHinta 2,25/kpl21,43/kg
- Pirkka Luomu suomalainen kauralese 500gHinta 1,89/kpl3,78/kg
- Valio rasvaton piimä 1 lpiimä HYLA®Hinta 2,09/kpl2,09/l
- Valio rasvaton piimä 1lHinta 1,49/kpl1,49/l
- Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kgHinta 1,75/kpl0,88/kg
- Plussa-etu −18 %Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kgPlussa-kortillaEtuhinta 1,79/kpl0,90/kgIlman Plussa-korttia 2,19/kpl
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,59/kpl1,59/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,29/kpl2,29/kg
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,59/kpl3,45/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka rypsiöljy 900mlHinta 3,99/kpl4,43/l
- Neito rypsiöljy 500mlHinta 4,35/kpl8,70/l
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,2(23 arviota)
- 30 - 60 min4,0(235 arviota)
- yli 60 min3,9(23 arviota)
- yli 60 min3,9(47 arviota)
- yli 60 min4,1(36 arviota)
- yli 60 min3,1(9 arviota)
- yli 60 min4,2(16 arviota)
- yli 60 min4,1(9 arviota)
Arvostele resepti
- Tarkkuutta resepteihin1 vuosi sittenTehtiin ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää. Hyvää tuli, paitsi pinta paistui kovaksi. Ostettiin tätä varten City-Marketista aluvuokia 4 kpl, nekin oli hyviä. Vuokiin ei ole merkitty tilavuutta, olisi hyvä tietää. Mittasimme sen kotona, tulos 1,3 litraa. Toinen miinus koskee reseptiikkaa. Olisi tärkeää tietää kuinka monta esim. 1,3 litran vuokaa reseptillä saa. Lisäksi olisi hyvä tietää täyttöaste, eli kuinka vajaaksi vuoka pitää jättää. Me jouduttiin jännittämään, mahtaako taikina pysyä vuokassa kun taisi tulla liian täyteen, vaikka oli nostatettu taikinaa 1,5 tuntia. Eli tarkkuutta peliin. Ensimmäistä kertaa, vaan ei viimeistä!
- Sissi1 vuosi sittenKaupasta en löytänyt kauraleseitä. Voiko niiden sijasta käyttää tavallisia kaurahiutaleita? Entä miten leivät kannattaa säilyttää?
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenSissi, reseptiä ei ole testattu kaurahiutaleilla, mutta halutessasi voit korvata kauraleseet kaurahiutaleilla. Reseptin 1,5 desilitraa leseitä voit korvata noin 2 desilitralla kaurahiutaleita. Jäähdytetty leipä kannattaa pakata ilmatiiviisti ja säilyttää huoneenlämmössä. Halutessaan leivän voi pakastaa.
- Taatsi2 vuotta sittenLiikaa jauhoja kylläkin....
- Sepe3 vuotta sittenMiten annoksen hinta 1.05€ on laskettu?
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenAnnoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain. Annoksella tarkoitetaan tässä tapauksessa yhtä leipää.
- Sofia4 vuotta sittenTeen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.
- Aitoa leipää saaristosta..4 vuotta sittenMinä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!
- testattu5 vuotta sittenOhjeessa aivan liikaa jauhoja, jopa 2x tarpeellinen määrä.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenMyös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.
- I6 vuotta sittenVoiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenHei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.
- Jasmiina6 vuotta sittenKuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?
- Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenOhje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.
- Ettei kuohuis yli7 vuotta sittenPaljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?
- Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenAikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.
- Aikoo tehdä7 vuotta sittenKai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?