SaaristolaisleipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Saaristolaisleipä

  • Annosmäärä3 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Maailman paras saaristolaisleipä on helppo valmistaa. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa.
  • Kananmunaton

Ainekset

3 kpl
10 dl
 
piimää
tai
1 pkt (50 g)
 
tuorehiivaa
tai
3 dl
 
siirappia
tai
3 dl
 
kaljamaltaita
tai
3 dl
 
Pirkka kauraleseitä
tai
3 dl
 
ruisjauhoja
tai
1 rkl
 
suolaa
tai
8-10 dl
 
vehnäjauhoja
tai

Vuoan voiteluun

 
tai

Voiteluun

2 rkl
 
siirappia
tai
2 rkl
 
kiehuvaa vettä
tai

Ravintosisältö

Energia
1 106 kJ / 264 kcal
Rasva
1,7 g
josta tyydyttynyttä
0,5 g
Hiilihydraatit
51,6 g
josta sokereita
17,4 g
Proteiini
7,4 g
Suola
0,9 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva.

Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet, ruisjauhot ja suola.

Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhot. Taikina saa jäädä löysäksi.

Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2 tuntia.

Jaa taikina kolmeen voideltuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (vetoisuus 1 1/2 l). Pistele haarukalla.

Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.

Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.

Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka suomalainen voi 500g
    Hinta 3,59/kpl
    7,18/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,8 (231 arviota)

  • PaulaM
    1 kuukausi sitten
    Käytän nesteenä piimäjuustoston valmistuksen yhteydessä syntyneen heran. Hyvä tulee eikä hera mene hukkaan.
  • Mirkku
    2 kuukautta sitten
    Erittäin hyvä Resepti,laita vehnäjauhoja vain 6dl
  • Elvis09
    4 kuukautta sitten
    Piimä oli hyvä. Jauhoina meni vahingossa sämpyläjauho ja hyvä oli lopputulos. Jauhomäärä 8dl sopiva. Ihanan makuista leipää. Jouluksi tein ja sitten loppiaisena lisää.
  • Tinke
    5 kuukautta sitten
    6desiä vehnäjauhoja niin tulee parempi!!
  • Niina90
    5 kuukautta sitten
    Todella hyvä resepti. Maukasta leipää, uunituoreena kunnon siivu ja voita päälle. Aijon tehdä toistekin.
  • Soobu
    5 kuukautta sitten
    Tällä reseptillä tehnyt monta kertaa ja aina saanut vain kehuja! Tänä jouluna korvaan piimän omenamehulla ja katsotaan millaista tulee :)
  • PaulaM
    5 kuukautta sitten
    Tähän reseptiin ei siis tule enää rypsiöljyä, kuten jossain aikaisemmassa versiossa?
  • Mirkku
    5 kuukautta sitten
    Tällä ohjeella olen tehnyt vuosikaudet koska se on Vaan paras ja maukkain 😋
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 kuukautta sitten
    R.N, reseptiä ei ole valitettavasti testattu kotikaljauutteella.
  • R.N
    5 kuukautta sitten
    Jos maltaitten tilalla käyttää uutetta kuinka paljon laitetaan...vai voiko niin tehdä ?
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Sissi, reseptiä ei ole testattu kaurahiutaleilla, mutta halutessasi voit korvata kauraleseet kaurahiutaleilla. Reseptin 1,5 desilitraa leseitä voit korvata noin 2 desilitralla kaurahiutaleita. Jäähdytetty leipä kannattaa pakata ilmatiiviisti ja säilyttää huoneenlämmössä. Halutessaan leivän voi pakastaa.
  • Sissi
    2 vuotta sitten
    Kaupasta en löytänyt kauraleseitä. Voiko niiden sijasta käyttää tavallisia kaurahiutaleita? Entä miten leivät kannattaa säilyttää?
  • Sofia
    5 vuotta sitten
    Teen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.
  • Aitoa leipää saaristosta..
    5 vuotta sitten
    Minä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Myös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.
  • I
    7 vuotta sitten
    Voiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Hei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.
  • Jasmiina
    7 vuotta sitten
    Kuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Ohje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.
  • Ettei kuohuis yli
    8 vuotta sitten
    Paljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Aikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.
  • Aikoo tehdä
    8 vuotta sitten
    Kai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?