• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Saaristolaisleipä

Itse tehty saaristolaisleipä on vaivan arvoinen. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa. Resepti vain noin 1,05 €/annos*.
Saaristolaisleipä
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • n. 40 viipaletta
  • yli 60 min
  • 87,6 kcal / annos (30g)

Ainekset

n. 40 viipaletta
    • 5dlrasvatonta piimää
    • 40ghiivaa
    • 1dlsiirappia
    • 1 1/2dlkaljamaltaita
    • 1tlsuolaa
    • 1 1/2dlruisjauhoja
    • 7-8dlvehnäjauhoja
    • 1/2dlöljyä

Vuoan voiteluun

Voiteluun

    • 1rklsiirappia
    • 1rklkiehuvaa vettä

Valmistus

yli 60 min
  1. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
  2. Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.
  3. Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
  4. Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
  5. Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.

Tiesitkö että...

Huom! Taikinasta tulee kaksi leipää. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ravintosisältö perannos 30g100 g

  • 87,6 kcal366 kJ
  • Proteiinia g
  • Hiilihydraatteja15 g
  • Rasvaa1,65 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille9
  • I8.12.2016

    Voiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?

  • K-Kuluttajapalvelu8.12.2016

    Myös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.

  • Jasmiina28.10.2016

    Kuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?

  • K-Kuluttajapalvelu28.10.2016

    Hei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.

  • Kuluttajapalvelu22.12.2015

    Ohje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.

  • Ettei kuohuis yli21.12.2015

    Paljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?

  • Kuluttajapalvelu18.12.2015

    Aikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.

  • Aikoo tehdä14.12.2015

    Kai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?