Saaristolaisleipä
Itse tehty saaristolaisleipä on vaivan arvoinen. Se sopii erityisesti kalapöytään graavilohen, kylmäsavulohen, mädin sekä rapujen tai katkarapujen kanssa. Resepti vain noin 1,05 €/annos*.
n. 40 viipalettayli 60 min87,6 kcal / annos (30g)
Ainekset
n. 40 viipaletta
- 5dlrasvatonta piimää
- 40ghiivaa
- 1dlsiirappia
- 1 1/2dlkaljamaltaita
- 1 1/2dlPirkka Luomu kauraleseitä
- 1tlsuolaa
- 1 1/2dlruisjauhoja
- 7-8dlvehnäjauhoja
- 1/2dlöljyä
Vuoan voiteluun
Voiteluun
- 1rklsiirappia
- 1rklkiehuvaa vettä
Valmistus
yli 60 min- Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimän joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.
- Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä jauhoja apuna. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.
- Paista leivät 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
- Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista.
- Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.
Tiesitkö että...
Huom! Taikinasta tulee kaksi leipää. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per annos 30g100 g
- 87,6 kcal366 kJ
- Proteiinia NaN g
- Hiilihydraatteja15 g
- Rasvaa1,65 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Tehtiin ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää. Hyvää tuli, paitsi pinta paistui kovaksi. Ostettiin tätä varten City-Marketista aluvuokia 4 kpl, nekin oli hyviä. Vuokiin ei ole merkitty tilavuutta, olisi hyvä tietää. Mittasimme sen kotona, tulos 1,3 litraa. Toinen miinus koskee reseptiikkaa. Olisi tärkeää tietää kuinka monta esim. 1,3 litran vuokaa reseptillä saa. Lisäksi olisi hyvä tietää täyttöaste, eli kuinka vajaaksi vuoka pitää jättää. Me jouduttiin jännittämään, mahtaako taikina pysyä vuokassa kun taisi tulla liian täyteen, vaikka oli nostatettu taikinaa 1,5 tuntia. Eli tarkkuutta peliin. Ensimmäistä kertaa, vaan ei viimeistä!
Kaupasta en löytänyt kauraleseitä. Voiko niiden sijasta käyttää tavallisia kaurahiutaleita? Entä miten leivät kannattaa säilyttää?
Sissi, reseptiä ei ole testattu kaurahiutaleilla, mutta halutessasi voit korvata kauraleseet kaurahiutaleilla. Reseptin 1,5 desilitraa leseitä voit korvata noin 2 desilitralla kaurahiutaleita. Jäähdytetty leipä kannattaa pakata ilmatiiviisti ja säilyttää huoneenlämmössä. Halutessaan leivän voi pakastaa.
Liikaa jauhoja kylläkin....
Miten annoksen hinta 1.05€ on laskettu?
Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain. Annoksella tarkoitetaan tässä tapauksessa yhtä leipää.
Teen kotimehuun,puolukka,punaherukka sopivat oikein hyvin niillekin ,jotka eivät tykkää 😊. Kotitekoista punaherukkahilloa olen käyttänyt myös nesteessä. Leivinpaperi vuokaan. Sillä on helppo nostaa pois vuuasta. Tämä leipä on myös nuorison suosikki.
Minä teen 2 isoa vuokaa kerralla ja tuleehan niistä komeita leipiä!!Yhden leivän painoksi tulee 1.3 kg...resepti on aito saaristolainen !!! Taikinaan tulee 1 ltr piimää,50 gr hiivaa,3 dl siirappia,3 dl kauralesehiutaletta,3 dl kaljamaltaita,4 di ruisjauhoja,2 tl suolaa ja 1 ltr karkeitavehnäjauhoja....myös 2 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta,emme voi käyttää)...Leipiä pitää kohottaa voidellussa vuokassa puolitoistatuntia ja paista 175 ast 40 min ,150 ast 35 min tai kun leivät ovat kauniin(tummia)Kokonaisaika noin 1.t 15 min. Ei saaristossa ole ollut Omena/appelsiinimehua vaan se on tehty aitoon "kurriin" Näin olen tehnyt lähes 10 vuotta sillä isäntä on asunut saaristossa(Porin edustalla,eli syntynyt siellä) Kotonaan oli kauhisteltu sotkea taikinaa omena/appelsiinimehuja,,,,vaan makunsa kullaki.!!!
Ohjeessa aivan liikaa jauhoja, jopa 2x tarpeellinen määrä.
Myös omenamehu sopii nesteeksi saaristolaisleipään. Tämä ohje on testattu vain piimällä, mutta toiminee hyvin omenamehullakin.
Voiko käytyää omenatuoremehua piimän sijaista?
Hei Jasmiina! Voit käyttää ohjeeseen yhden pussin kuivahiivaa.
Kuinka paljon tuo tuorehiivamäärä on kuivahiivana?
Ohje on kokeiltu kaljamaltailla, joten emme valitettavasti osaa sanoa, miten reseptiä tulee muuttaa, jos niiden tilalla aikoo käyttää kotikaljan mäskiä.
Paljonkos muutan piimän ja jauhojen suhteita jos ja kun käytän kuivien maltaiden asemesta kotikaljan mäskiä?
Aikoo tehdä, vuoat on tosiaan hyvä voidella ennen taikinan laittoa.
Kai nuo vuoat pitää jotenkin myös voidella....ennen taikinan laittoa?