JuhlaleipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Juhlaleipä

  • Annosmäärä25 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
Herkullinen juhlaleipä maistuu monelle!
  • Laktoositon

Ainekset

25 annosta
5 dl
 
vettä
tai
1 1/2 tl
 
suolaa
tai
2 rkl
 
tai
1 ps (11 g)
 
Pirkka kuivahiivaa
tai
3/4 dl
 
tai
2 dl
 
tai
n. 10 dl
 
hiivaleipävehnäjauhoja
tai

Voiteluun

1
 
kananmuna
tai

Päälle

 
seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä
tai

Ravintosisältö

Energia
983 kJ / 235 kcal
Rasva
7 g
josta tyydyttynyttä
1,1 g
Hiilihydraatit
34,5 g
josta sokereita
3,5 g
Proteiini
7,2 g
Suola
0,8 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää suola, hunaja ja kuivahiiva. Sekoita joukkoon öljy ja kaurahiutaleet. Sekoita taikinaan lähes kaikki jauhot, mutta säästä hiukan leipomiseen. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

Ota taikina pöydälle ja alusta se tasaiseksi pyöreäksi pullaksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja taputtele tasaiseksi pyöreäksi kakuksi, jonka halkaisija on noin 30 cm.

Paina jauhoihin kastetulla juomalasin suulla pyöreä kehräpala kakun keskelle melko syvälle taikinaan. Ota lautanen, jonka halkaisija on noin 18 cm ja aseta se leivän keskelle ja leikkaa jauhotetulla veitsellä lautasen reunaa pitkin seuraava kehä melko syvälle taikinaan. Jaa leipä sitten pyöreätä kehräpalaa lukuun ottamatta jauhotetulla veitsellä säteittäin neljään ja sitten kahdeksaan palaan melko syvälle viiltäen aina reunaan asti. Jaa ulkorenkaan palat edelleen jokainen kahtia jolloin tulee yhteensä 25 palaa. Peitä leipä liinalla ja anna kohota noin 1/2 tuntia.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele leivän pinta vatkatulla munalla ja ripottele kehräpalalle seesamin siemeniä ja keskikehän paloille vuorotellen tummia unikonsiemeniä ja vaaleita seesaminsiemeniä. Jatka ulkokehällä samoin vuorotellen tummia ja vaaleita siemeniä, niin että syntyy ruudukko.