Juhlava rahkaboston
- Annosmäärä40 palaa
- Valmistusaikayli 60 min
Rahkaboston on ihanan pehmeä pulla, joka kruunaa kahvipöydän.
Ainekset
40 palaa
Pullataikina | |
---|---|
4 dl | maitoa tai |
2 ps (à 11 g) | kuivahiivaa tai |
2 dl | sokeria tai |
1 1/2 tl | suolaa tai |
1 rkl | kardemummaa tai |
1 | kananmuna tai |
150 g | Pirkka leivontamargariinia tai |
n. 12 dl | vehnäjauhoja tai |
Täyte | |
1 tlk (250 g) | tai |
1/2 dl | vispikermaa tai |
1 dl | sokeria tai |
1 rkl | vanilliinisokeria tai |
1 rkl | vehnäjauhoja tai |
1 | kananmuna tai |
1 | limetin raastettu kuori tai |
2 rkl | limetinmehua tai |
2 tlk (à 410 g/230 g) | tai |
Pinnalle | |
1 | kananmuna (voiteluun) tai |
raesokeria tai |
Ravintosisältö
Energia | 927 kJ / 222 kcal |
Rasva | 6,3 g |
josta tyydyttynyttä | 2,8 g |
Hiilihydraatit | 34,4 g |
josta sokereita | 13 g |
Proteiini | 6,3 g |
Suola | 0,5 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Lämmitä maito kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi (+ 42 asteiseksi). Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja lisää maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja vähitellen alustaen jauhoja. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Taikina saa kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita rahkan joukkoon kerma, sokeri, vanilliinisokeri, vehnäjauhot, muna ja pestyn limetin raastettu kuori sekä mehu. Valuta aprikoosit hyvin ja paloittele ne pieniksi paloiksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli puolikas taikina 25 cm x 60 cm kokoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rahkatäytteestä ja aprikooseista. Kääri levy rullalle pitkän sivun suuntaisesti.
Jaa käärö 15 yhtäsuureen palaan. Nostele palat leivinpaperille uunipannuun niin, että palojen väliin jää peni kohoamisvara ja lopputaikinasta leivotut pullat mahtuvat myös samaan uunipannuun. Täytä ja leivo lopputaikina ja nostele kiekot uunipannuun. Kohota hyvin.
Voitele palat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa hieman keskitasoa alempana 15–20 minuuttia. Tarkkaile väriä paistumisen loppupuolella.
Jäähdytä pullaa ensin uunipannussa ja vedä sitten leivinpaperin avulla isolle leikkuulaudalle. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.