Juhlava rahkabostonTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Juhlava rahkaboston

  • Annosmäärä40 palaa
  • Valmistusaikayli 60 min
Rahkaboston on ihanan pehmeä pulla, joka kruunaa kahvipöydän.

    Ainekset

    40 palaa

    Pullataikina

    4 dl
     
    maitoa
    tai
    2 ps (à 11 g)
     
    kuivahiivaa
    tai
    2 dl
     
    sokeria
    tai
    1 1/2 tl
     
    suolaa
    tai
    1 rkl
     
    kardemummaa
    tai
    1
     
    kananmuna
    tai
    150 g
     
    Pirkka leivontamargariinia
    tai
    n. 12 dl
     
    vehnäjauhoja
    tai

    Täyte

    1 tlk (250 g)
     
    tai
    1/2 dl
     
    vispikermaa
    tai
    1 dl
     
    sokeria
    tai
    1 rkl
     
    vanilliinisokeria
    tai
    1 rkl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    1
     
    kananmuna
    tai
    1
     
    limetin raastettu kuori
    tai
    2 rkl
     
    limetinmehua
    tai
    2 tlk (à 410 g/230 g)
     
    tai

    Pinnalle

    1
     
    kananmuna (voiteluun)
    tai
     
    raesokeria
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    927 kJ / 222 kcal
    Rasva
    6,3 g
    josta tyydyttynyttä
    2,8 g
    Hiilihydraatit
    34,4 g
    josta sokereita
    13 g
    Proteiini
    6,3 g
    Suola
    0,5 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min
    Lämmitä maito kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi (+ 42 asteiseksi). Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja lisää maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja vähitellen alustaen jauhoja. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot. Taikina saa kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
    Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita rahkan joukkoon kerma, sokeri, vanilliinisokeri, vehnäjauhot, muna ja pestyn limetin raastettu kuori sekä mehu. Valuta aprikoosit hyvin ja paloittele ne pieniksi paloiksi.
    Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli puolikas taikina 25 cm x 60 cm kokoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rahkatäytteestä ja aprikooseista. Kääri levy rullalle pitkän sivun suuntaisesti.
    Jaa käärö 15 yhtäsuureen palaan. Nostele palat leivinpaperille uunipannuun niin, että palojen väliin jää peni kohoamisvara ja lopputaikinasta leivotut pullat mahtuvat myös samaan uunipannuun. Täytä ja leivo lopputaikina ja nostele kiekot uunipannuun. Kohota hyvin.
    Voitele palat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa hieman keskitasoa alempana 15–20 minuuttia. Tarkkaile väriä paistumisen loppupuolella.
    Jäähdytä pullaa ensin uunipannussa ja vedä sitten leivinpaperin avulla isolle leikkuulaudalle. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.