• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Juurileipä

Juurileivän tekeminen vaatii aikaa, mutta kärsivällisyys palkitaan maulla.
Juurileipä
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 2 kpl
  • yli 60 min
  • 229 kcal / 100 g

Ainekset

2 kpl

Päivä 1: juuri

Päivä 2 tai 3: juuren elvytys

Leipätaikina

Valmistus

yli 60 min
  1. Sekoita jogurtti ja ruisjauhot kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Sekoita joitain kertoja hapattamisen aikana.
  2. Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12-18 tuntia. Sekoita välillä.
  3. Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen seuraavaa leipomiskertaa varten. Näin voit seuraavalla kerralla sulattaa valmiin juuren ja jatkaa leipomista juuren elvytyksestä.
  4. Lisää loppujuureen murennettu hiiva, siirappi, suola, ruisjauhot, kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet. Alusta hiivaleipävehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina on raskas, hieman ruisleipätaikinaa muistuttava. Taikina saa jäädä käteen tarttuvaksi. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia leivinliinalla peitettynä, esimerkiksi lämpimässä vesialtaassa.
  5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 2 osaan ja leivo limpuiksi. Ripottele leivinpöydälle auringonkukansiemeniä ja pyöräytä lopuksi leivän pinta siemenissä. Anna leipien kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
  6. Paista leipiä 225-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia. Alenna lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia.

Ravintosisältö per 100 g

  • 229 kcal961 kJ
  • Proteiinia8,8 g
  • Hiilihydraatteja36,4 g
  • Rasvaa5,1 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille5