Karitsaa ja dijonkastiketta
- Annosmäärä4 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Ainekset
600 g | karitsan ulkofileetä tai |
1 tl | suolaa tai |
ripaus | mustapippuria tai |
50 g | voita tai |
3 | valkosipulinkynttä kuorittuna tai |
5 oksaa | timjamia tai |
Piparjuuri-perunapyree | |
---|---|
600 g | rosamunda perunoita tai |
2 1/2 dl | täysmaitoa tai |
100 g | voita tai |
1 rkl | piparjuuritahnaa (esim. Felix) tai |
1 tl | suolaa tai |
Paahdettua sipulia, ruusukaalia ja omenaa | |
2 | banaanisalottisipulia tai |
2 | valkosipulinkynttä tai |
5 oksaa | tuoretta timjamia tai |
1 rkl | rypsiöljyä tai |
1 rkl | punaviinietikkaa tai |
3 1/2 dl | kanalientä tai vettä tai |
ripaus | suolaa ja mustapippuria tai |
6 | ruusukaalia tai |
30 g | voita tai |
1 (180 g) | omena (Granny Smith) tai |
Dijonkastike | |
1 dl | kuohukermaa tai |
1/2 ruukkua | tuoretta timjamia tai |
3 dl | tai |
1 rkl | Maille Dijon kokojyväsinappia tai |
25 g | voita tai |
ripaus | suolaa tai |
ripaus | mustapippuria tai |
Valmistus
Paahda perunoita kuorineen 200 asteisessa uunissa 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Valmista sillä aikaa muut lisäkkeet.
Leikkaa salottisipulit kuorineen pituussuunnassa halki. Paahda sipuleiden leikkuupintoja pannussa öljyssä timjamin ja murskattujen valkosipulinkynsien kanssa, kunnes pintaan on paahtunut kaunis tumma väri. Lisää etikka ja kanaliemi tai vesi. Keitä kunnes sipulit ovat kypsiä. Poista ennen tarjoilua kuori sipuleista. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Leikkaa ruusukaalit puoliksi. Keitä vedessä noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat ” al dente”. Jäähdytä ruusukaalit kylmällä vedellä, jotta väri pysyy kauniina. Lämmintä ruusukaalit ennen tarjoilua voissa ja tilkassa vettä. Mausta suolalla.
Lisää kerma kattilaan timjamin kanssa ja keitä puoleen. Lisää punaviinikastike ja jatka keittämistä 5 minuutin ajan. Siivilöi kastike ja lisää lopuksi joukkoon sinappi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Poraa lopuksi sauvasekoittimella voi kastikkeen joukkoon.
Leikkaa kypsät vielä lämpimät perunat puoliksi ja koverra sisus kuoresta. Paseeraa perunat siivilän läpi hienoksi ”perunalumeksi”. Lämmitä maito ja voi kattilassa. Sekoita maito-voiseos perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja piparjuuritahnalla.
Leikkaa omenasta ohuita viipaleita ja leikkaa ne puoliksi.
Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla. Paista fileiden pintaan kaunis väri voissa kuumalla pannulla timjamin ja valkosipulin kera. Nosta fileet uunivuokaan.
Paista 100 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 54 astetta. Anna fileiden vetäytyä kypsennyksen jälkeen huoneenlämmössä 5 minuuttia ja leikkaa viipaleiksi.
Levitä lautaselle löysä perunapyree. Nostele sen päälle, sipulit, ruusukaalit ja omenaviipaleet. Nosta päälle karitsan filee ja viimeistele annokset kastikkeelle ja yrteillä.
Voit myös stanssata omenaviipaleista pyöreitä ”kolikoita”.