KaritsanpaistiTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Karitsanpaisti

  • Annosmäärä8 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton
Karitsanpaisti on pääsiäisaterian tähti. Pitkään kypsytetty luuton paisti valmistuu uunissa kuin itsestään, ja se tarjotaan täyteläisen kahvikastikkeen kanssa.
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton

Ainekset

8 annosta
1 (1,2 kg)
 
luuton karitsanpaisti (pakaste)
tai
1 rkl
 
öljyä ja voita paistamiseen
tai
1 tl
 
suolaa
tai
1 tl
 
mustapippuria
tai

Kahvikastike

2 (200 g)
 
keskikokoista sipulia
tai
2
 
valkosipulinkynttä
tai
2 (120 g)
 
porkkanaa
tai
4 rkl
 
voita
tai
4 rkl
 
tai
8 dl
 
vettä
tai
3 rkl
 
tai
1 1/2 rkl
 
sokeria
tai
2 tl
 
tai
2 ltk (à 4 dl)
 
kuohukermaa
tai
1 rkl
 
maissitärkkelystä (Maizena)
tai
 
tilkka vettä
tai
1/2 tl
 
mustapippuria
tai

Ravintosisältö

Energia
1 441 kJ / 345 kcal
Rasva
29,4 g
josta tyydyttynyttä
17,2 g
Hiilihydraatit
5,3 g
josta sokereita
4,1 g
Proteiini
15,2 g
Suola
1,2 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Karitsanpaisti

Anna paistin sulaa pakkauksessaan 1–2 vuorokautta jääkaapissa. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Voit myös käyttää tuoretta karitsanpaistia.

Ruskista paistia paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria. Työnnä paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin 1 tunti 45 minuuttia, aika riippuu paistin koosta. Mittarin näyttäessä 60–65 astetta liha on sisältä punertavaa. Jos haluat läpikypsän paistin, odota, kunnes mittari näyttää 68–70 astetta. Ota paisti uunista ja kääri leivinpaperiin ja folioon. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia.

Kahvikastike

Valmista kastike sillä aikaa, kun paisti on uunissa. Kuori ja piko sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia pari minuuttia voissa pannulla.

Lisää vesi, pikakahvi, fondi, sokeri ja balsamiviinietikka kattilaan. Kiehauta ja keitä kasaan kunnes nestettä on jäljellä 1/3. Tämä kestää noin tunnin.

Lisää kerma ja hauduta kastiketta noin 10 minuuttia. Siivilöi kastike ja kaada takaisin kattilaan.

Sekoita maissitärkkelys tilkkaan vettä ja kaada kuuman kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia ja mausta pippurilla.

Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa kahvikastikkeen kanssa.