• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Karpalo-kinuskijuustokakku

Juhlavassa juustokakussa on ihana karpalo-kinuskiyhdistelmä ja paksu browniepohja. Kakun kruunaa trendikäs Dripping cake -tyylinen valuva suklaakuorrutus. N. 1,20€/annos.
Karpalo-kinuskijuustokakku
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 8 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

8 annosta

Pohja

Täyte

Kinuskitäyte

Karpalotäyte

    • 2 1/2dl(n. 150 g)karpaloita
    • 4rklsokeria
    • 1tlvaniljasokeria
    • 4liivatelehteä

Koristelu

Valmistus

yli 60 min
  1. Voit valmistaa kinuskitäytteen kinuskikastikkeen jo edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (jääkylmä vesihaude nopeuttaa). Siirrä jääkaappiin odottamaan.
  2. Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila sivuun ja sulata joukkoon paloiteltu suklaa. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet rasva-suklaaseokseen. Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen (Ø 18 cm) irtopohjavuokaan.
  3. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Brownien kuuluu jäädä meheväksi. Jäähdytä.
  4. Vaahdota kerma täytteitä varten ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Jaa massa kahteen kulhoon.
  5. Kinuskitäyte: Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kylmä kinuski. Sekoita kinuski, kermavaahtoseos ja sokeri keskenään. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä kinuskitäyte jäähtyneen browniepohjan päälle kakkuvuokaan ja nosta jääkaappiin.
  6. Karpalotäyte: Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolet hieman sulaneista karpaloista sauvasekoittimella. Sekoita karpalosose, kermavaahtoseos, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon loput karpalot kokonaisina. Kuumenna maito mikrossa kiehuvaksi ja sekoita siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Levitä karpalotäyte heti kinuskitäytteen päälle, sillä hyytyminen alkaa nopeasti. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
  7. Kuumenna kerma kattilassa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut, lisää voi ja sekoita tasaiseksi.
  8. Nosta kakku tarjoiluvadille. Valuta lämmintä suklaakuorrutetta lusikalla kylmän kakun toiselle reunalle niin, että suklaa valuu kakun reunaa pitkin alas. Levitä lopuksi suklaakuorrutetta kakun puolikkaan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Koristele pinta suklaakuorrutteisilla karpaloilla ja kohmeisilla karpaloilla.

Tiesitkö että...

*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 10/2016. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kommentoi

Arvosana reseptille193
  • Ouppa27.1.2017

    Kakku onnistui hyvin reseptin mukaan ja tein sen pienempään irtokakkuvuokaan. Näin siitä tuli korkea ja näyttävä joulun kahvipöytään. Ihastuin makuun ja niin myös muut vieraat, kinuskin ehkä olisi luullut maistuvan enemmän, mutta hyvää oli!

  • Evelyn7.1.2017

    Minustakin kehno ohje,pari kertaa tein mutta molemmilla kerroilla pohja jäi kovaksi lyhensin paistoaikaa. Kinuskitäyte muuttui samantie rakeiseksi kun lisäsin liivatteen (vaikka oli kädenlämpöistä). Lisäksi karpalotäytteeseen jäi liivatepalasia koska pakastekarpaloiden takia seos oli niin kylmää että liivate jämähti heti kun kaadoin sitä seoksen joukkoon. Itse leivon paljon ja yhdenkään hyydykekakun kanssa ei ole käynyt näin.

  • K-Kuluttajapalvelu7.1.2017

    Evelyn, kiitos palautteestasi ja harmillista kuulla ettei kakku ole onnistunut. Välitän palautteesi resepteistä vastaaville henkilöille.

  • Porojauhopeukalo3.1.2017

    Ihana kakku, helppo vaikkakin aikaavievä, varioida voi esim vanilja+vadelma, suklaa+valkosuklaa. Mutta mitä ihmettä teen väärin, kun joka kerran brownie-pohjan reuna jäähtyessään kovettuu ikävän koppuraksi?? Useampi testi on tehty, aina sama vika.

  • K-Kuluttajapalvelu3.1.2017

    Hei Porojauhopeukalo, ikävä kuulla, että pohjan reuna on ollut kova. Voi olla, että paistoaika oli uunillesi liian pitkä. Pohjan paistamisessa kannattaa huomioida, että paistoajat ovat ohjeellisia, sillä uunit ovat erilaisia. Omalle uunilleen sopivimman paistoajan löytää kokeilemalla.

  • Tapaninpäivän kahvipöytä30.12.2016

    Voi itku! Eka ongelma tuli leipomista aloitettaessa vastaan jo vuuan kanssa: normikokoinen vuoka onkin liian iso! Ohjeessa kannattaisi mainita heti, että ohjeessa oleva vuoka on erikoiskokoinen. Pohjalla olisi voinut hakata nauloja seiniin. Kinuski ei maistunut hyytelössä lainkaan. Pinnan suklaa jämähti niin kovaksi, että leikkaaminen ei onnistunut. Se lohkeili miten sattuu ja leikkausyritysten jälkeen kakku oli... no... ei enää kovin kaunis. Vikaa mahtoi olla myös tekijässä, mutta monia juustokakkuja(kin) onnistuneesti tehneenä arvioin myös ohjeen kehnohkoksi.

  • K-Kuluttajapalvelu30.12.2016

    Hei Tapaninpäivän kahvipöytä, harmillista, ettei kakkusi onnistunut. Resepti on testattu ohjeen mukaan K-Koekeittiöllä. Välitän palautteesi eteenpäin.

  • Kakkuun ihastunut ❤26.12.2016

    Hei!Jouluksi tein tämän kakun ja kaikki kehuivat hyväksi.nyt vaan ongelmana on diabeetikkopoikamme, jolle tarvitsisimme hiilihydraattimäärän, että hänkin voisi turvallisesti kakulla herkutella.osaisittekos tässä meitä auttaa?

  • K-Kuluttajapalvelu26.12.2016

    Kakkuun ihastunut, valitettavasti tälle kakulle ei ole laskettu ravintoarvoja. Yleisesti ottaen reseptien yhteydessä olevat ravintoarvot ovat suuntaa antavia, mikä kannattaa muistaa herkutellessa.

  • Pulassa25.12.2016

    Ei tapahdu mitään vaikka kuinka yritän vaahdottaa kinuskia. Ei ole aikaa eikä aineita uuteen yritykseen, joten katsotaan meneekö joulupäivän herkkukakkua ihan pilalle. Mitäs sitten tarjotaan vieraille?

  • Jp23.12.2016

    Kinuskiseos juoksettui kahdesti vaikka kaikki kylmänä sekoitti. Myös liivateneste käden lämpöisenä. Seuraavaksi kokeillaan kinuskin sekaan liivate sulattaa. Hieman kismittää.

  • Turhautunut 23.12.2016

    Harvoin kommentoin mihinkään mitään, mutta nyt on pakko. Paljon leiponeena voin kyllä todeta että ihan surkea ohje. Täytyi soveltaa todella paljon. Ensinäkin, browniepohjaa ei missään nimessä pidä paistaa puolta tuntia. Karpalotäytteesen täytyi lisätä sokeria, oli muuten liian kirpeää. Myös kinuski noilla mittasuhteilla mitäänsanomatonta. Ideana kakku siis todella hyvä, mutta ohjeen mittasuhteet pielessä. Soveltamalla maukas kakku.

  • K-Kuluttajapalvelu23.12.2016

    Turhautunut, harmi kuulla, ettei kakku ole tällaisenaan ollut mieleesi. Pohjan paistamisessa kannattaa huomioida, että paistoajat ovat ohjeellisia, sillä uunit ovat erilaisia. Omalle uunilleen sopivimman paistoajan löytää kokeilemalla.

  • Hukassa23.12.2016

    Kakkuvuoan hankinta on osoittautunut ongelmaiseksi. Missään markeiteissa ei ole ollut tämän kokoista vuokaa valikoimissa.

  • Sonja20.12.2016

    Kaupoista ei taida tällä hetkellä löytyä kuin ulkomaisia karpaloita, ja Eviran suosituksen mukaanhan ne pitäisi keittää/kuumentaa todella hyvin ennen käyttöä. Saisikohan ulkomaisilla karpaloilla tehtyä tämän kakun?

  • K-Kuluttajapalvelu20.12.2016

    Sonja, kiitos palautteestasi. Evira tosiaan suosittaa kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä. Resepti on testattu ohjeen mukaisesti, mutta voit kokeilla tehdä kakun kuumentamalla kaikki karpalot ja tämän jälkeen soseuttamalla osan niistä. Karpalot toki hajoavat jonkin verran kuumennettaessa. Karpaloiden kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen täytteeseen lisäämistä.

  • G19.12.2016

    On taidettu selailla taas Glorian ruoka ja viini-lehteä..

  • Äiskä19.12.2016

    Kinuski ei maistunut.

  • Herkkusuu18.12.2016

    Hei. Ihana että löysin ohjeen täältä, päätin heti lehden nähtyäni, että tämä kaunis kakku kruunaa meillä jouluaaton aterian. Vieraana on keliaakikko, millä korvaisin vehnäjauhot ?

  • K-Kuluttajapalvelu18.12.2016

    Herkkusuu, kakku on testattu vehnäjauhoilla, mutta voit kokeilla korvata ne esimerkiksi vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.

  • Mörkö16.12.2016

    Onnistuuko jos kinuskitäytteen antaa hetken hyytyä ja vasta myöhemmin lisää karpalotäytteen? Näyttäisi ehkä hienommalta kun eivät sekoitu keskenään ollenkaan. :)

  • K-Kuluttajapalvelu16.12.2016

    Mörkö, kinuskitäytteen voi hyvin antaa hyytyä hetken ennen karpalotäytteen lisäämistä. Tässä tapauksessa karpalotäyte kannattaa kuitenkin valmistaa vasta kun sen aikoo lisätä kakkuun.

  • Jenni15.12.2016

    Taidettu ottaa Kakkumonsterin blogista idea..

  • lukija14.12.2016

    Olisi kiva jos ohje olisi löytynyt Pirkka-lehdestä, kun se kerran oli kannessa kuvassa

  • Annaleena11.12.2016

    Tuleeko ohjeeseen vaahdotettavaa kinuskikastiketta, ainesosaluettelossa sitä ei nät?

  • K-Kuluttajapalvelu11.12.2016

    Hei Annaleena, kinuskikastike on tarkoitus tehdä itse edellisenä päivänä valmiiksi (katso kohta 1.).

  • Rosa8.12.2016

    Onnistuuko kakku ilman liivatetta? Tai millä liivatteen voisi korvata?

  • K-Kuluttajapalvelu8.12.2016

    Rosa, liivate pitää kakun koossa, joten sillä on olennainen merkitys reseptissä. Muitakin liivatteen kaltaisia hyydyttäviä tuotteita on markkinoilla, esimerkiksi agar-agaria. Kakkua ei kuitenkaan ole testattu korvaavilla valmisteilla, joten emme valitettavasti osaa luvata, miten resepti niillä toimii.

  • mietteliäs7.12.2016

    Voisiko kakun pohjan korvata mahdollisesti pipareilla tai bastognekeksi murulla, kun yleisesti juustokakuissa on keksipohja. Jos niin kumpaa suosittelen joulua ajatellen?

  • K-Kuluttajapalvelu7.12.2016

    Mietteliäs, kakun voi toki tehdä keksipohjallakin, mutta tällöin kannattaa huomioida, että kakusta tulee matalampi. Piparkakut, bastognekeksit tai vaikka Pirkka Daniela täytekeksit varmaan kaikki sopisivat pohjaan.