Lipeäkala ja valkokastike Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Lipeäkala ja valkokastike

  • Annosmäärä4–5 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Lipeäkala ja valkokastike on perinteinen jouluruoka. Lipeäkala kypsennetään uunissa. Ripottele päälle runsaasti maustepippuria.

    Ainekset

    4–5 annosta
    2 kg
     
    lipeäkalaa
    tai
    2 tl
     
    suolaa
    tai

    Valkokastike

    2 rkl
     
    voita
    tai
    3 rkl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    4–5 dl
     
    maitoa
    tai
    1/2 tl
     
    suolaa
    tai
    ripaus
     
    valkopippuria
    tai

    Lisäksi

     
    rouhittua maustepippuria
    tai
     
    keitettyjä pakasteherneitä
    tai
     
    rapeaksi paistettua pekonia
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    377 kJ / 90 kcal
    Rasva
    1,9 g
    josta tyydyttynyttä
    0,9 g
    Hiilihydraatit
    1,7 g
    josta sokereita
    0,8 g
    Proteiini
    16,2 g
    Suola
    2,1 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Valuta huuhdottu tai liotettu lipeäkala. Pane kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa.

    Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä lipeäkalaa 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen.

    Kaada vuokaan valunut neste pois ja tarjoa kala suoraan vuoasta tai siirrä tarjoiluvadille. Ripottele kalan pinnalle mausteeksi vastarouhittua maustepippuria.

    Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa kypsä lipeäkala sakeahkon valkokastikkeen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, herneet sekä rapeaksi paistettu pekoni. Kata pöytään lisäksi rouhittua maustepippuria ja suolaa.

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

    Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

    Valikoima ja hinnat kaupasta
    • Pirkka suomalainen pekoni 150g
      Hinta 2,49/kpl
      16,60/kg
    • Pirkka kevytmaito 5dl
      Hinta 0,75/kpl
      1,50/l
    • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
      Hinta 4,55/kpl
      11,37/kg
    • Pirkka suomalainen herne 200g pakaste
      Hinta 0,89/kpl
      4,45/kg
    • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
      Hinta 2,15/kpl
      2,15/kg
    • Pirkka maustepippuri 13g kokonainen
      Hinta 0,75/kpl
      57,69/kg
    • Pirkka valkopippuri 24g kokonainen
      Hinta 1,19/kpl
      49,58/kg
    • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
      Hinta 1,19/kpl
      1,19/kg
    • HK Amerikan pekoni tuplapakkaus 280g
      Hinta 4,29/kpl
      15,32/kg
    • K-Menu pekoni 280g
      Hinta 2,66/kpl
      9,50/kg
    • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
      Hinta 1,79/kpl
      1,19/l
    • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
      Hinta 0,99/kpl
      0,99/l
    • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
      Hinta 2,99/kpl
      14,95/kg
    • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
      Hinta 3,99/kpl
      7,98/kg
    • Apetit kotimainen herne 200g pakaste
      Hinta 0,95/kpl
      4,75/kg
    • Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kg
      Hinta 1,75/kpl
      0,88/kg
    • Plussa-etu −18 %
      Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
      Plussa-kortilla
      Etuhinta 1,79/kpl
      0,90/kg
      Ilman Plussa-korttia 2,19/kpl
    • Meira Maustepippuri 50g kokonainen pussi
      Hinta 2,49/kpl
      49,80/kg
    • Meira maustepippuri kokonainen 20g
      Hinta 1,19/kpl
      59,50/kg
    • Meira Valkopippuri 34g kok pussi
      Hinta 2,15/kpl
      63,24/kg
    • Santa Maria Valkopippuri kokonainen, pussi 24g
      Hinta 2,09/kpl
      87,08/kg
    • Jozo jodioitu hienosuola 125g
      Hinta 0,99/kpl
      7,92/kg
    • Jozo jodioitu hienosuola 600g
      Hinta 1,75/kpl
      2,92/kg
    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti

    ka. 3,7 (43 arviota)

    • Pekka
      1 vuosi sitten
      Näillä ohjeilla lipeäkala oli hajonnut pelkäksi nesteeksi. Ei ollut mitään mitä syödä.
    • K-Kuluttajapalvelu
      4 vuotta sitten
      Kalan ystävä, valikoimatietoja kannattaa tiedustella suoraan kaupoilta.
    • kalan ystävä
      4 vuotta sitten
      Mistä saa Espoossa ostaa lipeäkalaa tammikuussa?
    • Ajohannes
      5 vuotta sitten
      Maustepippuri tukahduttaa lipeäkalan maun; käytän aina jauhettua neilikkaa, joka antaa hienon makusäväyksen kalalle.
    • Sisko
      6 vuotta sitten
      Kiitos ohjeesta. Ei tullut ihan niinku äitin tekemänä. Tosi lähellä kuitenkin.