Lipeäkala ja valkokastike Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Lipeäkala ja valkokastike

  • Annosmäärä4–5 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Lipeäkala ja valkokastike on perinteinen jouluruoka. Lipeäkala kypsennetään uunissa. Ripottele päälle runsaasti maustepippuria.

    Ainekset

    4–5 annosta
    2 kg
     
    lipeäkalaa
    tai
    2 tl
     
    suolaa
    tai

    Valkokastike

    2 rkl
     
    voita
    tai
    3 rkl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    4–5 dl
     
    maitoa
    tai
    1/2 tl
     
    suolaa
    tai
    ripaus
     
    valkopippuria
    tai

    Lisäksi

     
    rouhittua maustepippuria
    tai
     
    keitettyjä pakasteherneitä
    tai
     
    rapeaksi paistettua pekonia
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    377 kJ / 90 kcal
    Rasva
    1,9 g
    josta tyydyttynyttä
    0,9 g
    Hiilihydraatit
    1,7 g
    josta sokereita
    0,8 g
    Proteiini
    16,2 g
    Suola
    2,1 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Valuta huuhdottu tai liotettu lipeäkala. Pane kala nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle suolaa.

    Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä lipeäkalaa 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia kalapalojen paksuudesta riippuen.

    Kaada vuokaan valunut neste pois ja tarjoa kala suoraan vuoasta tai siirrä tarjoiluvadille. Ripottele kalan pinnalle mausteeksi vastarouhittua maustepippuria.

    Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kiehauta, mutta älä ruskista. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa kypsä lipeäkala sakeahkon valkokastikkeen kanssa. Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, herneet sekä rapeaksi paistettu pekoni. Kata pöytään lisäksi rouhittua maustepippuria ja suolaa.

    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti

    ka. 3,8 (50 arviota)

    • Pekka
      2 vuotta sitten
      Näillä ohjeilla lipeäkala oli hajonnut pelkäksi nesteeksi. Ei ollut mitään mitä syödä.
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      Kalan ystävä, valikoimatietoja kannattaa tiedustella suoraan kaupoilta.
    • kalan ystävä
      5 vuotta sitten
      Mistä saa Espoossa ostaa lipeäkalaa tammikuussa?
    • Ajohannes
      6 vuotta sitten
      Maustepippuri tukahduttaa lipeäkalan maun; käytän aina jauhettua neilikkaa, joka antaa hienon makusäväyksen kalalle.
    • Sisko
      7 vuotta sitten
      Kiitos ohjeesta. Ei tullut ihan niinku äitin tekemänä. Tosi lähellä kuitenkin.