Munkkirinkelit
- Annosmäärä20 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
Ainekset
2 1/2 dl | maitoa tai |
25 g | tuorehiivaa tai |
1 dl | sokeria tai |
3/4 tl | suolaa tai |
1 1/2 tl | jauhettua kardemummaa tai |
1 | kananmuna tai |
7–8 dl | vehnäjauhoja tai |
100 g | tai |
Kypsentämiseen | |
---|---|
1 l | rypsiöljyä tai |
Päälle | |
erikoishienoa sokeria (Siro) tai |
Ravintosisältö
Energia | 4 561 kJ / 1 091 kcal |
Rasva | 99,6 g |
josta tyydyttynyttä | 9,4 g |
Hiilihydraatit | 43,5 g |
josta sokereita | 10,3 g |
Proteiini | 7,1 g |
Suola | 0,6 g |
Valmistus
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.
Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtäsuureen palaan ja pyöritä pulliksi. Taputtele hiukan matalammiksi ja anna kohota liinan alla noin 1/2 tuntia.
Kuumenna öljy 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Ota kohonnut pulla ja paina jauhotettu sormesi keskeltä läpi. Suurenna reikää pyörittämällä rinkeliä etusormilla ympäri.
Pane rinkeli suoraan kuumaan öljyyn ja kypsennä 2–3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1–2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta.
Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat rinkelit öljyyn paistumaan.
Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle hienoa sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Anna munkkien jäähtyä ja tarjoa tuoreen kahvin tai siman kanssa.
Huom! Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin! Pienen määrän (alle litra) käytettyä öljyä voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, mutta suurempi määrä hävitetään suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.