Perunamuusi
Perunamuusi on suomalaisten ikisuosikki, joka on helppo valmistaa. Se käy monien liha- ja kalaruokien lisäkkeeksi ja maistuu myös perheen pienimmille.
6 annostaalle 30 min58,9 kcal / 100 g
Ainekset
6 annosta
- 1 1/2kgPirkka jauhoisia perunoita (punainen tai lila
- pussi)
- n. 4 1/2dlmaitoa
- n. 1tlsuolaa
- voita
- persiljaa tai ruohosipulia
Valmistus
alle 30 min- Pese, kuori ja paloittele perunat. Keitä perunoita, vähässä, suolalla maustetussa vedessä 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Kuumenna maito. Kaada perunoiden keitinvesi pois. Soseuta perunat ja lisää kuumaa maitoa, kunnes saat haluamasi paksuisen soseen. Mausta perunasose suolalla, voinokareella ja hienonnetulla persiljalla tai ruohosipulilla.
Katso video
Tiesitkö että...
Vinkki! Voit korvata maidon kokonaan tai osittain perunoiden keitinvedellä.Kategoriat
Teemat Sesongit Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per 100 g
- 58,9 kcal246 kJ
- Proteiinia 1,92 g
- Hiilihydraatteja11,2 g
- Rasvaa0,48 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Valmista erittäin helppo ja erinomainen tähderuoka yli jääneestä perunamuusista. Notkista perunamuusi maidolla niin että saat sakean hiukan puuromaisen-vellimäisen soseen. Lisää soseeseen tummaa siirappia noin ½-1 desilitra 1 litraan sosetta. Tarkista suola, usein perunamuusin suola riittää. Jos haluat, niin voit maustaa harkiten ja jauhojakin voit lisätä hiukan. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita, jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista noin 2-3 tuntia. Näin Sinulla on valmis uunissa paistettu perunasosevuoka. ******* Vinkki': Valmista perunamuusia tarkjoituksella niin paljon, että siitä riittää raaka-ainetta uunissa paistettuun perunasosevuokaan.
Tarvittava maidon määrä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla ja sen mukaan kuinka sakeaa tai notkeaa muusia halutaan. Joskus on mennyt vahingossa liikaa maitoa, mutta sekin on vielä hallittavissa - laitetaan muusikattila 100-120 asteiseen uuniin hetkeksi, niin sakeutuu sopivasti. Sopivan ja tavoitteen mukaisen muusin sakeuden saa, kun maitoa lisätessä seurataan muusin notkistumista. Ja sakeutuuhan muusi vielä hiukan maidon lisäyksen jälkeen. Muusin teko onnistuu parhaiten näppituntumalla.
Ai että tuli hyvää muussia. Laitoin puoli tl muskottipähkinämaustetta myös. Muussin kanssa oli runsaassa voi-öljyseoksessa paistettuja kalapuikkoja sekä remoulade kastiketta. Parasta lauantai illan telkkari sapuskaa
Hyvä ohje ja sairaan hieno kuva. Itse laitoin 1.5 tl suolaa, sillä laitan ruokiin vähä enemmä suolaa ku muut kotikokit. Voimääräks suosittelen 100 g ja maitona punasta. Nii simppelii, nii herkullista!
Toi voinokare ja mausteet ovat maun mukaan kuinka paljon laitetaan. Maalaisjärjellä pitäisi kyllä onnistua näin helppo resepti. Jos maidon määrää ei tiedetä niin laittakaa vähän kerrallaan kunnes on tarpeeksi löysää/ paksua teidän mielestään. Voinokare- ehkä 1 rkl? Mutta jälleen kerran, maun mukaan. Laittakaa vähän kerrallaan, maistakaa, maalaisjärki kehiin. :)
kuinka paljon on nokare voita tossa määrässä, ja paljonko laitetaan persilijaa/ruohosipulia? meneekö pussi?
Ei ollut tarkkaa määrää maidolle. Ohje on korjattava. Laittakaa vaikka 4.5 dl mielummin kuin 4 1/2 dl
Laitoin paketin voita ja litran maitoa. Jotenki ei toiminu. Määrät olisi kiva lisäys reseptiin
lisää myös isohko sipuli pilkottuna/raakana. (antaa hyvän maun eikä maistu sipulille, mutta se kypsyy kuumassa muusissa).