Pirkka sämpylät
Tuoreiden sämpylöiden tuoksua on vaikea vastustaa. Helpot sämpylät maistuvat parhailta tuoreina.
25 kpl30 - 60 min232 kcal / 100 g
Ainekset
25 kpl
- 5dlmaitoa tai vettä
- 50ghiivaa
- 2tlsuolaa
Valmistus
30 - 60 min- Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, osa jauhoista ja pehmeä margariini. Alusta taikinaan vähitelleen loput jauhot. Taikina saa olla pehmeää. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla noin 15-30 min.
- Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota sämpylät vielä hyvin. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per 100 g
- 232 kcal972 kJ
- Proteiinia 8,16 g
- Hiilihydraatteja34,1 g
- Rasvaa6,76 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Hyvin onnistui täällä ja taikinakin kohosi hyvin!
Mestarileipuri, ikävä kuulla että sämpylät eivät ole kohonneet. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä ja sämpylöiden tulisi nousta vaikka reseptissä ei sokeria olekaan. Hiiva kyllä tarvitsee toimiakseen hiilihydraatteja, mutta niitä saadaan myös jauhoista, joten ylimääräistä sokeria ei välttämättä tarvitse lisätä. Hiivan toimintaan vaikuttaa myös moni asia, kuten oikea lämpötila ja kohotusaika.
Pilalle meni, taikina ja sämpylät eivät nousseet missään vaiheessa. Valmiita sämpylöitä voisi käyttää mukulakivikadulla kivien sijaan. Saakohan Pirkalta ainesten hinnan takaisin? Muita reseptejä jälkeen tutkittuni, kaikissa muissa on 1-2 tl sokeria, joka ilmeisesti on hiivan " polttoainetta" ja hiivan kohottava vaikutus toimii.