Pretzelit
- Annosmäärä8–10 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Pretzel on viipurinrinkelin suolainen Saksan serkku. Pretzeleitä kieputellaan varsinkin Oktoberfestin aikoihin välipalaksi.
- Kananmunaton
Ainekset
8–10 kpl
7 1/2–8 dl | vehnäjauhoja tai |
1/2 tl | kuivahiivaa tai |
1 1/2 dl | vettä tai |
1 1/2 dl | maitoa tai |
50 g | tai |
1 rkl | ruokosokeria tai |
1/2 tl | suolaa tai |
Lisäksi | |
---|---|
1 l | vettä tai |
3 rkl | ruokasoodaa tai |
sormisuolaa tai merisuolakiteitä pinnalle tai | |
voisulaa voiteluun tai |
Ravintosisältö
Energia | 502 kJ / 120 kcal |
Rasva | 2,6 g |
josta tyydyttynyttä | 1,6 g |
Hiilihydraatit | 20,1 g |
josta sokereita | 1,4 g |
Proteiini | 3,3 g |
Suola | 1,9 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Sekoita kuivahiiva desiin vehnäjauhoja. Sekoita hiiva-jauhoseos 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen yhdessä ruokosokerin kanssa. Peitä kulho keittiöliinalla ja jätä kulho huoneenlämpöön viideksi tunniksi nousemaan.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää se vesi-hiiva-sokeriseokseen. Lisää suola ja alusta sekaan loput jauhoista ja loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi ja suola.
Vaivaa huolella noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Sipaise taikinan pintaan öljyä.
Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaa hetken ajan.
Leikkaa taikina 8–10 yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista ohuita (Ø 1–1 ½ cm) noin 40–50 cm:n pituisia pötköjä.
Käännä pötköt rinkelin muotoon eli kiepauta varsia toistensa ympäri ja paina päät kiinni keskikohdan molemmille puolille.
Nosta leivinpaperille ja anna levähtää 10 minuuttia.
Kiehauta litra vettä laakeassa kasarissa, nosta sivuun ja lisää sekaan ruokasooda.
Upota prezelit yksi kerrallaan soodaveteen ja nosta takaisin leivinpaperille.
Ripottele pintaan sormisuolaa tai rouhittua merisuolaa.
Paista keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut tummanpuhuvan paistovärin.
Ota kypsät prezelit uunista ja voitele kuumana reilusti voisulalla. Jäähdytä ritilällä.
Tarjoa esimerkiksi oluen kanssa suolapalana tai halkaise ja lisää sisään pala juustoa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,85/kpl1,85/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 4x11 gHinta 1,49/kpl33,86/kg
- Pirkka suomalainen voi 500gHinta 3,85/kpl7,70/kg
- Dansukker Ruokokidesokeri 500g Reilun kaupan tuoteHinta 2,45/kpl4,90/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka ruokasooda 120gHinta 0,89/kpl7,42/kg
- Pirkka Parhaat sormisuola sitruunanmakuinen 70gHinta 2,59/kpl37,00/kg
- Pirkka Parhaat kirnuvoi 200g laktoositonHinta 2,59/kpl12,95/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Pirkka kuivahiiva 4x11gHinta 1,09/kpl24,77/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 10x11 gHinta 3,15/kpl28,64/kg
- Arla Suomi kevytmaito 2dl ESLHinta 0,59/kpl2,95/l
- Valio kevytmaito 5 dlHinta 1,25/kpl2,50/l
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
- Pysyvästi edullinenArla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinenHinta 3,49/kpl6,98/kg
- Dansukker Luomuruokosokeri 750g Reilu kauppaHinta 3,69/kpl4,92/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Meira ruokasooda 125g tölkkiHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Dr.Oetker ruokasooda 200gHinta 1,35/kpl6,75/kg
- Pirkka Parhaat sormisuola 125 gHinta 3,99/kpl31,92/kg
- Jozo sormisuola 250g hiutaleetHinta 8,35/kpl33,40/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min3,9(11 arviota)
- 30 - 60 min5,0(1 arvio)
- yli 60 min3,1(16 arviota)
- yli 60 min3,9(8 arviota)
- yli 60 min3,6(36 arviota)
- yli 60 min4,2(6 arviota)
- 30 - 60 min3,2(37 arviota)
- yli 60 min3,7(186 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,5 (127 arviota)
- Jepjep7 kuukautta sittenPitkä kohotusaika vaikuttaa ainakin makuun. Itse kohotan päivän tai kaksi, jolloin on semisti hapanjuuritaikina jota käytän pohjana. En pidä kuivahiivan mausta joten käytän hapanjuuren lisäksi oikeaa hiivaa leipomispäivänä. En tiedä meneekö minkään opin mukaan oikein mutta sairaan hyvää on. Reilusti vaan voita pintaan niin uunituoreina mikään ei ole parempaa kuin nämä. Olen joskus lisännyt taikinaan juustoa fiiliksen mukaan ja intuitiolla ja toimii oikein hyvin.
- yuu1 vuosi sittenTietääkö kukaan mistä lipeää voisi ostaa?
- Ii1 vuosi sittenIhan hyvä, viiden tunnin kohoamis aika on aika iso, olisi kiva tietää miksi?🤔
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenBavaria, reseptissä käytetään lipeän sijasta soodaa, sillää sitä löytyy useammin tavallisesta ruokakaupasta, toisin kuin elintarvikekäyttöön tarkoitettua lipeää. Sooda on myös tutumpi ja turvallisempi raaka-aine käyttää.
- Bavaria3 vuotta sittenMiksei suomenkielisissä resepteissä ole käytössä lipeää vaan soodaa? Tulee ihan eri lopputulos ja maku
- Ei menny niiku strömsöössä4 vuotta sittenItse sekoitin kaikki ainekset keskenään ja alustin taikinan. Annoin kohota kunnes taikina on tuplaantunut (n. 2h). Ruokasooda kiehuu voimakkaasti. Jos teet sämpylämäisiä anna niiden olla vedessä 30 sekuntia per puoli. Voi myös voidella munalla enmen uuniin laittoa, se tuo pintaan väriä kiiltoa.
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenMMN77, pretzeltaikinan kohotusaika on tosiaan pitkä, eli 5 h.
- MMN774 vuotta sittenKohotusaika 5 TUNTIA ?
- random leipoja5 vuotta sittenaika kauan kestää, mutta ihan ok resepti