PretzelitTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Pretzelit

  • Annosmäärä8–10 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Pretzel on viipurinrinkelin suolainen Saksan serkku. Pretzeleitä kieputellaan varsinkin Oktoberfestin aikoihin välipalaksi.
  • Kananmunaton

Ainekset

8–10 kpl
7 1/2–8 dl
 
vehnäjauhoja
tai
1/2 tl
 
kuivahiivaa
tai
1 1/2 dl
 
vettä
tai
1 1/2 dl
 
maitoa
tai
50 g
 
tai
1 rkl
 
ruokosokeria
tai
1/2 tl
 
suolaa
tai

Lisäksi

1 l
 
vettä
tai
3 rkl
 
ruokasoodaa
tai
 
sormisuolaa tai merisuolakiteitä pinnalle
tai
 
voisulaa voiteluun
tai

Ravintosisältö

Energia
502 kJ / 120 kcal
Rasva
2,6 g
josta tyydyttynyttä
1,6 g
Hiilihydraatit
20,1 g
josta sokereita
1,4 g
Proteiini
3,3 g
Suola
1,9 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min
Sekoita kuivahiiva desiin vehnäjauhoja. Sekoita hiiva-jauhoseos 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen yhdessä ruokosokerin kanssa. Peitä kulho keittiöliinalla ja jätä kulho huoneenlämpöön viideksi tunniksi nousemaan.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää se vesi-hiiva-sokeriseokseen. Lisää suola ja alusta sekaan loput jauhoista ja loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi ja suola.
Vaivaa huolella noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Sipaise taikinan pintaan öljyä.
Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaa hetken ajan.
Leikkaa taikina 8–10 yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista ohuita (Ø 1–1 ½ cm) noin 40–50 cm:n pituisia pötköjä.
Käännä pötköt rinkelin muotoon eli kiepauta varsia toistensa ympäri ja paina päät kiinni keskikohdan molemmille puolille.
Nosta leivinpaperille ja anna levähtää 10 minuuttia.
Kiehauta litra vettä laakeassa kasarissa, nosta sivuun ja lisää sekaan ruokasooda.
Upota prezelit yksi kerrallaan soodaveteen ja nosta takaisin leivinpaperille.
Ripottele pintaan sormisuolaa tai rouhittua merisuolaa.
Paista keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut tummanpuhuvan paistovärin.
Ota kypsät prezelit uunista ja voitele kuumana reilusti voisulalla. Jäähdytä ritilällä.
Tarjoa esimerkiksi oluen kanssa suolapalana tai halkaise ja lisää sisään pala juustoa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 1,85/kpl
    1,85/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 4x11 g
    Hinta 1,49/kpl
    33,86/kg
  • Pirkka suomalainen voi 500g
    Hinta 3,85/kpl
    7,70/kg
  • Dansukker Ruokokidesokeri 500g Reilun kaupan tuote
    Hinta 2,45/kpl
    4,90/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Pirkka ruokasooda 120g
    Hinta 0,89/kpl
    7,42/kg
  • Pirkka Parhaat sormisuola sitruunanmakuinen 70g
    Hinta 2,59/kpl
    37,00/kg
  • Pirkka Parhaat kirnuvoi 200g laktoositon
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
  • Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kg
    Hinta 1,65/kpl
    1,65/kg
  • Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 3,39/kpl
    1,70/kg
  • Pirkka kuivahiiva 4x11g
    Hinta 1,09/kpl
    24,77/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 10x11 g
    Hinta 3,15/kpl
    28,64/kg
  • Arla Suomi kevytmaito 2dl ESL
    Hinta 0,59/kpl
    2,95/l
  • Valio kevytmaito 5 dl
    Hinta 1,25/kpl
    2,50/l
  • Pirkka suomalainen voi 400g
    Hinta 4,65/kpl
    11,63/kg
  • Pysyvästi edullinen
    Arla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinen
    Hinta 3,49/kpl
    6,98/kg
  • Dansukker Luomuruokosokeri 750g Reilu kauppa
    Hinta 3,69/kpl
    4,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Meira ruokasooda 125g tölkki
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Dr.Oetker ruokasooda 200g
    Hinta 1,35/kpl
    6,75/kg
  • Pirkka Parhaat sormisuola 125 g
    Hinta 3,99/kpl
    31,92/kg
  • Jozo sormisuola 250g hiutaleet
    Hinta 8,35/kpl
    33,40/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,5 (127 arviota)

  • Jepjep
    7 kuukautta sitten
    Pitkä kohotusaika vaikuttaa ainakin makuun. Itse kohotan päivän tai kaksi, jolloin on semisti hapanjuuritaikina jota käytän pohjana. En pidä kuivahiivan mausta joten käytän hapanjuuren lisäksi oikeaa hiivaa leipomispäivänä. En tiedä meneekö minkään opin mukaan oikein mutta sairaan hyvää on. Reilusti vaan voita pintaan niin uunituoreina mikään ei ole parempaa kuin nämä. Olen joskus lisännyt taikinaan juustoa fiiliksen mukaan ja intuitiolla ja toimii oikein hyvin.
  • yuu
    1 vuosi sitten
    Tietääkö kukaan mistä lipeää voisi ostaa?
  • Ii
    1 vuosi sitten
    Ihan hyvä, viiden tunnin kohoamis aika on aika iso, olisi kiva tietää miksi?🤔
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Bavaria, reseptissä käytetään lipeän sijasta soodaa, sillää sitä löytyy useammin tavallisesta ruokakaupasta, toisin kuin elintarvikekäyttöön tarkoitettua lipeää. Sooda on myös tutumpi ja turvallisempi raaka-aine käyttää.
  • Bavaria
    3 vuotta sitten
    Miksei suomenkielisissä resepteissä ole käytössä lipeää vaan soodaa? Tulee ihan eri lopputulos ja maku
  • Ei menny niiku strömsöössä
    4 vuotta sitten
    Itse sekoitin kaikki ainekset keskenään ja alustin taikinan. Annoin kohota kunnes taikina on tuplaantunut (n. 2h). Ruokasooda kiehuu voimakkaasti. Jos teet sämpylämäisiä anna niiden olla vedessä 30 sekuntia per puoli. Voi myös voidella munalla enmen uuniin laittoa, se tuo pintaan väriä kiiltoa.
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    MMN77, pretzeltaikinan kohotusaika on tosiaan pitkä, eli 5 h.
  • MMN77
    4 vuotta sitten
    Kohotusaika 5 TUNTIA ?
  • random leipoja
    5 vuotta sitten
    aika kauan kestää, mutta ihan ok resepti