Pretzelit
Pretzel on viipurinrinkelin suolainen Saksan serkku. Pretzeleitä kieputellaan varsinkin Oktoberfestin aikoihin välipalaksi.
- 8-10 kpl
- yli 60 min
Ainekset
8-10 kpl
- 7 1/2-8dlvehnäjauhoja
- 1/2tlkuivahiivaa
- 1 1/2dlvettä
- 1 1/2dlmaitoa
- 50gPirkka voita
- 1rklruokosokeria
- 1/2tlsuolaa
Lisäksi
- 1lvettä
- 3rklruokasoodaa
- sormisuolaa tai merisuolakiteitä pinnalle
- voisulaa voiteluun
Valmistus
yli 60 min- Sekoita kuivahiiva desiin vehnäjauhoja. Sekoita hiiva-jauhoseos 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen yhdessä ruokosokerin kanssa. Peitä kulho keittiöliinalla ja jätä kulho huoneenlämpöön viideksi tunniksi nousemaan.
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää se vesi-hiiva-sokeriseokseen. Lisää suola ja alusta sekaan loput jauhoista ja loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi ja suola.
- Vaivaa huolella noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Sipaise taikinan pintaan öljyä.
- Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan vedottomaan paikkaan tunniksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaa hetken ajan.
- Leikkaa taikina 8-10 yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista ohuita (Ø 1-1 ½ cm) noin 40-50 cm:n pituisia pötköjä.
- Käännä pötköt rinkelin muotoon eli kiepauta varsia toistensa ympäri ja paina päät kiinni keskikohdan molemmille puolille.
- Nosta leivinpaperille ja anna levähtää 10 minuuttia.
- Kiehauta litra vettä laakeassa kasarissa, nosta sivuun ja lisää sekaan ruokasooda.
- Upota prezelit yksi kerrallaan soodaveteen ja nosta takaisin leivinpaperille.
- Ripottele pintaan sormisuolaa tai rouhittua merisuolaa.
- Paista keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut tummanpuhuvan paistovärin.
- Ota kypsät prezelit uunista ja voitele kuumana reilusti voisulalla. Jäähdytä ritilällä.
- Tarjoa esimerkiksi oluen kanssa suolapalana tai halkaise ja lisää sisään pala juustoa.
Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat
Kommentoi