Punajuuripataleipä
Pataleivästä tulee pinkki, kun käytät nesteenä punajuurimehua. Kuumassa padassa leipä paistuu muhkeaksi, meheväksi ja rapeakuoriseksi. Noin 3,80 €/annos*
1 kplyli 60 min
Ainekset
1 kpl
- 5dlpunajuurimehua (esim. Biotta)
- 2tlsuolaa
- 11dlvehnäjauhoja
- 2/3ps(11 g)Pirkka kuivahiivaa
Valmistus
yli 60 min- Lämmitä punajuurimehu 42-asteiseksi. Sekoita hunaja ja suola joukkoon.
- Sekoita hiiva jauhoihin, käytä tarvittaessa hieman vähemmän tai enemmän jauhoja. Sekoita jauhot mehuun ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 minuuttia tai käsin hieman pidempään. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan 12-18 tunniksi.
- Ota taikina huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen leipomista. Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle leivinpaperille ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi, älä vaivaa taikinaa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus 3 l) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Nosta leipä varovasti kuumaan pataan. Peitä pata kannella ja paista leipää 45 minuuttia.
- Kumoa leipä pois padasta jäähtymään. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 1/2020. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Sesongit Erityisruokavaliot
Kommentoi
Tiedän syyn miksi joskus taikina kohotetaan kylmässä, mutta kuten sanoin silloin taikina tehdään kylmiin aineksiin. Kokeilin muuten tätä reseptiä. Taikina oli jääkaapissa kohonnut 2 tunnin aikana niin suureksi että se oli pakko leipoa loppuun heti
miksi jääkaapissa kohotettava taikina tehdään lämpimään nesteeseen ? yleensä kylmässä kohotettu tehdään kylmiin aineisiin. laitetaanko jääkaappiin ylös jossa kylmempi vai alas jossa lämpimämpi ? kuinka kylmä jääkaappi ?
Hei, pitkä, hidas kohotus kylmässä auttaa usein tällaisten hiivapohjaisten taikinoiden makuun. Hiivan määrä on niin pieni, että kohotukseen menee aikaa, minkä takia kohotus on hyvä tehdä kylmässä. Tällöin taikina kohoaa hitaammin ja samalla taikinaan tulee lisää makua.