Pyörtynyt imaami eli imam bayildi
Pyörtynyt imaami eli imam bayildi on klassinen turkkilainen munakoisoruoka. Reseptin on laatinut Hannan soppa -ruokablogin Hanna Hurtta.
4 annostayli 60 min
Ainekset
4 annosta
- 4munakoisoa
- 1tlsuolaa
- 1punasipuli
- 3valkosipulinkynttä
- 1punainen paprika
- 3tomaattia
- 1tlkookossokeria
- 1tlkanelia
- 1tlpaprikajauhetta
- 1/2tlchilihiutaleita
- suolaa
- mustapippuria
- 1/2dlPirkka pinjansiemeniä
- 1/2dlrusinoita
- tuoretta persiljaa
Valmistus
yli 60 min- Pese munakoisot ja leikkaa veitsellä niihin syvä pitkittäinen viilto niin, että kuori jää pohjapuolelta pitämään munakoisoa kasassa. Levitä viiltoa varovasti ja ripottele sinne suolaa. Anna munakoisojen levätä noin puolisen tuntia siivilässä.
- Laita munakoisot uunivuokaan ja paahda 225 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes sisus on pehmennyt. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen.
- Valmista täyte munakoisojen ollessa uunissa. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet sekä paprika ja tomaatit. Kuumenna pannussa 2 rkl oliiviöljyä ja freesaa punasipulia pari minuuttia. Lisää pannulle valkosipulit, tomaattisose, paprikat ja tomaatit. Jatka freesaamista muutaman minuutin ajan. Mausta seos kookossokerilla, juustokuminalla, kanelilla, paprikajauheella, chilihiutaleilla ja maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon pinjansiemenet ja rusinat.
- Täytä munakoisot seoksella ja siirrä takaisin uunivuokaan. Lisää vuokaan 2 rkl vettä ja valuta jokaisen munakoison päälle 1 rkl oliiviöljyä. Paista munakoisoja uunissa vielä noin 45 minuuttia. Viimeistele pyörtyneet imaamit silputulla tuoreella persiljalla ja tarjoile esimerkiksi riisin ja salaatin kanssa.
Kategoriat
Pääraaka-aineet Erityisruokavaliot
Kokeile myös
- 30 - 60 min3,2(78 arvostelua)
- 30 - 60 min3,2(33 arvostelua)
- 30 - 60 min4,6(41 arvostelua)
Kommentoi
Tämä resepti ei valitettavasti ole aito turkkilainen versio tästä ruuasta vaan kreikkalainen tai lähi-idän versio. Turkissa ei käytetä lämpimissä, suolaisissa ruuissa kanelia eikä sokeria. Tähän ruokaan ei myöskään Turkissa kuulu rusinat eikä pinjansiemenet. Sen lisäksi täytteeseen tulee munakoison kuutioitu "liha" eli malto joka koverretaan pois raa'asta munakoisosta heti alkuvaiheessa. Eli munakoiso halkaistaan kahtia ja maltoa koverretaan pois koko matkalta niin että muodostuu ikäänkuin vene. Malto paistetaan pannulla muiden täytteiden kanssa.
Tosi hyvä ohje, tätä teemme uudestaan!
Ei kyllä millään mahtunut 4 munakoisoa normi uunivuokaan. Tungin 3 kpl. Mutta tehnyt kerrat aiemmin ja oli tosi hyvää! Nyt uusinta just menossa.
Puuttuuko valmistusohjeesta jotain? Miten munakoisot voi täyttää, kun niissä jo itsessään on täyte? Luulisi, että se pitää kaivaa pois ja paistaa niin, että siitä haihtuu vettä ja tilavuus pienenee, minkä jälkeen sen voi panna takaisin tehdyn täytteen kanssa.
Yucca, kypsyessään munakoison liha pehmenee niin, että täyte voidaan painaa munakoison sisään.
Ihanan mausteinen maku, munakoisoa parhaimmillaan. :)
En ole koskaan pitänyt erityisemmin munakoison mausta, mutta tästä tuli todella hyvää. Varmasti teen toistekin.