Suklaa-suolakaramellipiirakka
Suklaaganachella päällystetty piirakka kätkee sisäänsä paahdetun karamellikastikkeen. Suolahiutaleet viimeistelevät piiraan. Noin 1,25 €/annos*.
8-10 annostayli 60 min
Ainekset
8-10 annosta
Pohja
- 2 1/2dlvehnäjauhoja
- 1dlPirkka kaakaojauhetta (tummaa)
- 1 1/2dlsokeria
- ripaussuolaa
- 125gvoita
- 1kananmuna
- 1rklkylmää vettä
Täyte
- 2prk(à 397 g)kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste)
Kuorrute
Valmistus
yli 60 min- Valmista ensin täyte. Kaada maitotiiviste uunivuokaan ja peitä foliolla. Laita uunivuoka isompaan uunivuokaan tai uunipannulle vesihauteeseen ja paahda 200 asteessa 2 tuntia, kunnes tiiviste paksuuntuu ja saa hieman väriä. Anna jäähtyä ja vatkaa pallovatkaimella tasaiseksi.
- Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää voi paloiteltuna. Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia.
- Kauli tai painele taikina piirasvuokaan (Ø 28 cm). Pistele pohjaa haarukalla ja laita päälle leivinpaperi ja sen päälle kypsentämätöntä riisiä.
- Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota riisit ja leivinpaperi pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Kaada täyte piiraspohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa kelmulla peitettynä noin puoli tuntia.
- Valmista kuorrute. Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma kattilassa ja kaada se suklaarouheen päälle. Anna suklaan sulaa sulaa ja sekoita se sitten kuohkeaksi. Levitä suklaakuorrute piirasvuokaan karamellin päälle tasaiseksi kerrokseksi ja anna jähmettyä jääkaapissa vielä 1-2 tuntia.
- Koristele sormisuolalla.
Katso video
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2018. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Pääraaka-aineet Teemat
Kommentoi
Vaikka tein niin kuin reseptissä sanotaan, kondensoidusta maidosta tuli 2 h uunissaolon jälkeen paksua ja klimppimäistä tahnaa. Maku ihan ok mutta rakenne hieman ällöttävä. Jos teen jatkossa niin skippaan kokonaan tuon vaiheen ja ostan valmiiksi karamellisoitua kond. maitoa.
Ajattelin yllättää emännän tällä herkullisen näköisellä kakulla. Kakun valmistus kesti lähes 4h. Tein kinuskin kermasta, joka toki vei hieman enemmän aikaa. Täytyy kohta herättää, jotta päästää juhlistamaan naistenpäivää.
Johtuisikohan monien kommentoijien ongelmat täytteen kanssa liian lyhyestä paistoajasta? Kun tein tätä piirakkaa, jouduin paistamaan täytettä noin kolme tuntia kahdessasadassa asteessa, jotta täyte sai väriä ja koostumus muuttui lohkeilevaksi. Kahden tunnin paistamisen jälkeen kondensoitu maito ei näyttänyt vielä ollenkaan karamellisoituneelta. Piirakka on mielestäni erittäin herkullista! Täyte vaan olisi ainakin minun tapauksessani jäänyt aivan liian löysäksi, jos olisin noudattanut ohjeen paistoaikaa.
Pohja tuli kohvahkoksi, mutta se taisi johtua taikinan ylityöstöstä. Herkullinen ja onnistunut piirakka muuten. Täyte ei valunut ja päälinen oli pehmeää. Jatkoon! 😊
Keitin kondensoidun maidon kattilassa omassa purkissaan, kuten olen aina tehnyt (n. 90 min). Kuorrutukseen lisäsin suklaan määrää, koska ganache vaikutti tällä ohjeella omaan makuuni liian löysältä. Tällä tavalla suklaakuorrutuksesta tuli kova ja lohkeava, kuten halusin. Suolan lisäsin jo täytteeseen. Piirakka onniatui mielestäni todella hyvin ja teen ehdottomasti uudelleenkin.
Pohja on kova, suklaa löysää valuvaa. En tee toiste
TÄMÄ OHJE ON MATKITTU YHDESTÄ NETIN RESEPTEISTÄ! HEI VOISITTEKO TEHDÄ SEMMOSEN IHAN PERUS SUKLAAGANACHEPIIRAKAN JA SIITÄ SITTEN TULIS OHJE. MIELELLÄÄN 24 CM IRTOPOHJAVUOKAAN JA SIINÄ PIIRAKASSA SAISI OLLA HIEVATUS VANILJA-AROMIA.KIITOS VASTATKAA
Hänmies, välitän reseptitoiveesi eteenpäin!
Poistakaa tämä resepti, ettei enää kukaan erehdy tekemään. Hirveä homma, aikaa kului ties kuinka monta tuntia ja jäätävä tiskiläjä kaiken lisäksi! Kuvassa kakku näyttää herkulliselta, mutta ei näytä todellisuudessa tuolta. Pohja ja kuorrute jäi kovaksi, ja täyte valui, makukin oli aivan ällömakea. Eli kokonaisuudessaan ihan surkea ohje, älkää tehkö!
Minulla sama juttu. Pohja otti kiinni niin kovasti pohjaan kiinni, ettei paloja saanut leikatuksi. Puhumattakaan kinuskista, joka muuttui seuraavana päivänä maitomaiseksi ja valui pois piirakan välistä.
Pettynyt, välitän palautteesi eteenpäin reseptin tekijälle.
Kinuski onnistui hyvin kun tein sen krittämällä säilykepurkkia kattilassa 2 tuntia. Pinnan suklaakuorrute venyi kuitenkin leikatessa hankalasti. Ja pohja juuttui vuokaan niin tiukasti, että tarvittiin paljon voimaa ja työkaluja. Maku oli herkullinen. Mutta työvaiheita oli ihan liikaa.
Ei jatkoon. Myönnetään, sovelsin ohjetta sen verran että keitin kondensoitu maito -purkkeja kattilassa 3h (ei ollut mahdollisuuksia tuohon uunivuokavesihaudehulabaloohon), mutta kinuski muuttui tosiaan piiraassa todella juoksevaksi ja valui ulos heti kun leikkasi palan :( Oon keitellyt tota maitotiivistettä ennenkin esim. banoffeehen, ja sen kanssa ei ole ollut samaa ongelmaa
Kiitos kaikille kommentoijille ja pahoittelut, että olette joutuneet odottamaan vastausta. Todella harmillista, että piirakka ei ole kaikilla onnistunut. Palautteet on välitetty tiedoksi eteenpäin. Kondensoitu maito eli makeutettu maitotiiviste paksuuntuu pitkään kypsennettäessä. Koostumuksesta on tarkoitus tulla paksu ja tahnamainen. Uunissa paahtaminen antaa maitotiivisteelle miedosti paahteisen maun. Käytä uunin tasalämpötoimintoa (200 astetta), jos käytät kiertoilmatoimintoa astemäärä on hyvä laskea (175 astetta). Varmista, että vettä on riittävästi vesihauteessa koko kypsennyksen ajan, ja lisää sitä tarvittaessa. Uunista tulon jälkeen kinuski on koostumukseltaan lohkeilevaa ja se tulee jäähdyttää kunnolla ennen vatkaamista, jotta se ei juoksetu. Jäähdytyksen jälkeen sille riittää kevyt vatkaaminen pallovatkaimella, jotta lohkeileva rakenne rikkoutuu. Vaihtoehtoisesti maitotiivisteen voi keittää kasaan myös tölkissä kattilassa. Piirakan suklaakuorrute on suklaaganache eli sen kuuluu olla pehmeähkö eikä täysin kovettuva.
VOISIKO TUOHON OHJEEN YLÄPUOLELLE LAITTAA TARKAN VALMISTUSAJAN. TAI EDES SUUNNILLEEN. YLI 60 MIN EI AUTA JOS VALMISTUKSEEN MENEE OIKEASTI 4 TUNTIA. MUUTENKI SURKEA OHJE. ENSIMMÄINEN JA VIIMEINEN KERTA KUN TEEN TÄMÄN SIVUSTON OHJEELLA MITÄÄN!!!!!!!!!! OLEN HYVIN PETTYNYT TÄHÄN.
Todellinen pettymys. Luin arvosteluja juuri ennen kuin aloin piirakkaa tekemään ja vähän alkoi jännittää lopputulos...Ja ikävä kyllä, arvostelut pitivät paikkansa. Täyte jää lötköksi ja valuu pitkin vuokaa kun piirakka on leikattu. Suosittelen myös käyttämään ennemminkin ihan kunnon kinuskia tms. täytteenä.
Hei! Tein piirakkaa nyt pääsiäiseksi ja suklaakuorrute ei kovettunut juuri lainkaan. Missähän vika? Piirakkaa leikatessa suklaata valuu pois eikä kakku näytä lainkaan noin ryhdikkäältä kuin mallikuvassa.
Samainen kinuskiongelma kohtasi myös minua, jäi uunissa oltuaan löysäksi (ja hämmentävästi paakkuiseksi). Onneksi oli kermaa ja fariinisokeria jossa sai keiteltyä hätävarakinuskin, ei jäänyt piirakka täytteettömäksi.
Odotukset oli korkealla, koska kuva näyttää ihanalta! Petyin pahasti. Kinuski ei maistu kinuskille eikä erotu mitenkään kakusta. Pohjan ja paksun suklaakerroksen takia ei jatkoon. Maistuisi varmasti paremmin keksipohjalla ja oikealla oikealla kinuskilla johon lisäisi myös suolaa.
Eikö oikeasti tarvita leivinjauhetta?
Häslä, suklaa-suolakaramellipiirakan pohjaan ei tarvita leivinjauhetta.
Voisiko koekeittiö kommenoida tätä toffeen valumista?
Käyttäisin valmista kinuskia enkä keittelisi... muuten on kiinnostava resepti.
Paistoin maitotiivistettä uunissa 200 asteessa 2,5h, mutta silti jäi niin löysäksi, että täyte valuu leikattaessa. Piirakka on muutenkin aivan liian makea!
YKSINKERTAISTAKAA NÄMÄ??
Tein piirakan ohjeiden mukaan. Paahdoin maidon uunissa, vaikka tiesin, että valmista kinuskia on purkissa. Halusin koettaa, vaikuttaako se paahtaminen makuun. Nyt kävi kuitenkin niin, että kinusti muuttui suklaan alla muutaman tunnin kuluttua täysin juoksevaksi ja valui piiran tyhjän kohtaan, siihen josta oli jo otettu paloja. Mikähän mahtoi mennä pieneen?
Hei Lue tarkemmin, ohjeessa käytetään kondensoitua maitoa. Se valmiiksi keitetty on nimeltään karamellisoitu kondensoitu maito tai dulce de leche. Eli reseptin maitoa pitää tosiaan "keittää" tavalla tai toisella, on muuten liian juoksevaa. Itse käytin tätä valmista karamellisoitua maitoa ja hyvin toimi!
Maitotiivistettä saa valmiinakin, ei tarvitse käyttää kahta tuntia siihen. Tai sitten voi laittaa purkit (avaamattomana) kattilaan ja keittää 1,5 - 2 tuntia. Mitä kauemmin keittää sitä tiiviimpää siitä tulee. Ihanaa kun nykyään löytyy ihan mistä kaupasta vaan, 30 vuotta sitten joutui pyytämään Ruotsissa käyviä kavereita tuomaan maitotiivistettä.
Hei pettynyt, kait huomasit, että ohjeessa käytettiin jo valmista maitotiivistettä, jota ei tarvitse enää keittää. Tämän idioottiavan idea oli antaa jo valmiille maidolle paahteinen maku.
Kannattaa ostaa suoraan tuota kinuskiversiota kondensoidusta maidosta tai keittää purkkeineen eikä tehdä tällä idioottitavalla!