Tyrnikakku
Tyrni-marenkikakku on maukas ja upea juhlapöydän tarjottava: tumma kaakaopohja, keltainen tyrnimoussetäyte ja vaalea marenkikuorrutus. N. 0,70€/annos.
16-20 annostayli 60 min300 kcal / annos (110g)
Ainekset
16-20 annosta
Pohja
- 3kananmunaa
- 2 1/2dlsokeria
- 50gvoita sulatettuna
- 1dlmaitoa
- 3dlvehnäjauhoja
- 2tlleivinjauhetta
Tyrnitahna
- 2dltyrnitäysmehua
- 1 1/2dlsokeria
- 50gvoita
- 2rklmaissitärkkelys- tai perunajauhoja
- 4kananmunan keltuaista
Täyte
- 3liivatelehteä
- 1rkltyrnitäysmehua tai vettä
Kostutus
- 1 1/4dlvettä
- 1/4dltyrnitäysmehua
- 1tlsokeria
Sveitsiläinen marenki
- 4kananmunan valkuaista
- 2 1/2dlsokeria
- 2rkltyrnitäysmehua
Valmistus
yli 60 min- Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan.
- Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- Tee tyrnitahna. Kaada tyrnitäysmehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, tärkkelys ja keltuaiset. (Säästä valkuaiset jääkaapissa marenkiin.) Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä esimerkiksi vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa, kunnes tarvitset sitä.
- Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kylmä tyrnitahna kermavaahtoon. Purista liivatelehdet ja liuota ne kattilassa tilkkaan kuumaa tyrnimehua tai vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tyrni-kermavaahtoon.
- Kiinnitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Nosta alin pohja vuokaan. Sekoita kostutusliemen ainekset ja ja kostuta pohja. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Kostuta kolmas kakkukerros molemmilta puolilta ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Valmista sveitsiläinen marenki. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja tyrnimehua pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy.
- Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta pehmeästi marengilla. Voit myös pursottaa marengin kakun päälle. (Mikäli haluat, voit paahtaa marengin pinnan varovasti tohottimella. Näin saat marengin pintaan ruskean värin.)
- Huom! Voit valmistaa kakun myös pienempään vuokaan (Ø 20 cm), jolloin saat korkeamman kakun. Pohjan paistoaika on silloin 35-40 minuuttia. Leikkaa pohja 4 osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin. Laita arkit kiertämään irtopohjavuoan vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta pohjan alin kerros vuokaan. Kostuta ja täytä.
Tiesitkö että...
Vinkki! Valmista pohja jo edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen. Tyrnitahnan voit tehdä myös jo edellisenä päivänä. Marenki säilyy kakun päällä kauniina seuraavaankin päivään. Voit myös vatkata kuorrutuksen edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin ja levittää sen kakun päälle ennen tarjoamista. Vaahto on silloin hieman tiiviimpi, mutta silti kaunis ja kiiltävä. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 10/2016. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Sesongit
Ravintosisältö per annos 110g100 g
- 300 kcal1 240 kJ
- Proteiinia 5 g
- Hiilihydraatteja40 g
- Rasvaa14 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Voiko tämän kakun täytteineen pakastaa? Kuorrutus tietenkin sitten vasta ennen tarjoilua.
Anne, täytetyn kakun pakastamista emme uskalla suositella, eikä sitä ole koekeittiöllä testattu. Kakkupohja sopii pakastettavaksi.
Tuohon olisi voinut laittaa mainninnan että kuvan kakku on tehtu 20cm vuoalla! Visuualinen ilme kun ei ole ihan sama kun kakku on tehty isommalla vuualla ja vain kahdella täytekerroksella..
tm, kiitos palautteestasi, välitämme sen tiedoksi resepteistä vastaaville henkilöille. Ohjeet kakun tekoon 20 cm vuoalla löytyvät kohdasta kahdeksan.
Tyrni ainakin maistuu tosi vahvasti... Mutta hyvää oli!