TyrnikakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Tyrnikakku

  • Annosmäärä16–20 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Tyrni-marenkikakku on maukas ja upea juhlapöydän tarjottava: tumma kaakaopohja, keltainen tyrnimoussetäyte ja vaalea marenkikuorrutus.

    Ainekset

    16–20 annosta

    Pohja

    3
     
    kananmunaa
    tai
    2 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    50 g
     
    voita sulatettuna
    tai
    1 dl
     
    maitoa
    tai
    3 dl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    1/2 dl
     
    tai
    2 tl
     
    leivinjauhetta
    tai

    Tyrnitahna

    2 dl
     
    tyrnitäysmehua
    tai
    1 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    50 g
     
    voita
    tai
    2 rkl
     
    maissitärkkelys- tai perunajauhoja
    tai
    4
     
    kananmunan keltuaista
    tai
    1 tl
     
    tai

    Täyte

    3
     
    liivatelehteä
    tai
    1 rkl
     
    tyrnitäysmehua tai vettä
    tai
    4 dl
     
    tai

    Kostutus

    1 1/4 dl
     
    vettä
    tai
    1/4 dl
     
    tyrnitäysmehua
    tai
    1 tl
     
    sokeria
    tai

    Sveitsiläinen marenki

    4
     
    kananmunan valkuaista
    tai
    2 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    2 rkl
     
    tyrnitäysmehua
    tai

    Valmistus

    yli 60 min
    Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan.
    Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
    Tee tyrnitahna. Kaada tyrnitäysmehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, tärkkelys ja keltuaiset. (Säästä valkuaiset jääkaapissa marenkiin.) Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä esimerkiksi vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa, kunnes tarvitset sitä.
    Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kylmä tyrnitahna kermavaahtoon. Purista liivatelehdet ja liuota ne kattilassa tilkkaan kuumaa tyrnimehua tai vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tyrni-kermavaahtoon.
    Kiinnitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Nosta alin pohja vuokaan. Sekoita kostutusliemen ainekset ja ja kostuta pohja. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Kostuta kolmas kakkukerros molemmilta puolilta ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
    Valmista sveitsiläinen marenki. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja tyrnimehua pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy.
    Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta pehmeästi marengilla. Voit myös pursottaa marengin kakun päälle. (Mikäli haluat, voit paahtaa marengin pinnan varovasti tohottimella. Näin saat marengin pintaan ruskean värin.)
    Huom! Voit valmistaa kakun myös pienempään vuokaan (Ø 20 cm), jolloin saat korkeamman kakun. Pohjan paistoaika on silloin 35–40 minuuttia. Leikkaa pohja 4 osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin. Laita arkit kiertämään irtopohjavuoan vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta pohjan alin kerros vuokaan. Kostuta ja täytä.
    Vinkki! Valmista pohja jo edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen. Tyrnitahnan voit tehdä myös jo edellisenä päivänä. Marenki säilyy kakun päällä kauniina seuraavaankin päivään. Voit myös vatkata kuorrutuksen edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin ja levittää sen kakun päälle ennen tarjoamista. Vaahto on silloin hieman tiiviimpi, mutta silti kaunis ja kiiltävä.

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

    Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

    Valikoima ja hinnat kaupasta
    • Pirkka vaniljasokeri 100g
      Pirkka vaniljasokeri 100g
      2,59/kpl
      25,90/kg
    • Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dl
      Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dl
      1,29/kpl
      6,45/l
    • Pirkka kananmunia 10 kpl/580 g
      Pirkka kananmunia 10 kpl/580 g
      2,19/kpl
      3,78/kg
    • Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
      Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
      3,89/kpl
      3,81/kg
    • K-Menu kananmunia 10 kpl/580 g
      K-Menu kananmunia 10 kpl/580 g
      1,89/kpl
      3,26/kg
    • Pirkka leivinjauhe 100g
      Pirkka leivinjauhe 100g
      1,09/kpl
      10,90/kg
    • Dr.Oetker 160g leivinjauhe
      Dr.Oetker 160g leivinjauhe
      1,35/kpl
      8,44/kg
    • Meira leivinjauhe 100g tölkki
      Meira leivinjauhe 100g tölkki
      0,99/kpl
      9,90/kg
    • Dr. Oetker Liivatelehti 10kpl
      Dr. Oetker Liivatelehti 10kpl
      1,49/kpl
      87,65/kg
    • Meira liivatelehti 20g pussi
      Meira liivatelehti 20g pussi
      1,35/kpl
      67,50/kg
    • Maizena maissitärkkelys jauho 400 g
      Maizena maissitärkkelys jauho 400 g
      2,69/kpl
      6,73/kg
    • Pirkka sokeri 1 kg
      Pirkka sokeri 1 kg
      1,49/kpl
      1,49/kg
    • Dansukker Taloussokeri 1kg
      Dansukker Taloussokeri 1kg
      1,55/kpl
      1,55/kg
    • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
      Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
      2,09/kpl
      2,09/kg
    • Meira vaniljasokeri 85g tölkki
      Meira vaniljasokeri 85g tölkki
      2,29/kpl
      26,94/kg
    • Dr.Oetker 160g vaniljasokeri
      Dr.Oetker 160g vaniljasokeri
      2,49/kpl
      15,56/kg
    • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
      Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
      2,15/kpl
      2,15/kg
    • Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
      Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
      Plussa-kortillaPlussa-tarjous
      -11 %
      1,99/kpl
      1,00/kg
    • Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
      Myllyn Paras Karkea vehnajauho 1kg
      2,09/kpl
      2,09/kg
    • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
      Valio palavoi 500g normaalisuolainen
      Plussa-kortillaPlussa-tarjous
      -12 %
      3,29/kpl
      6,58/kg
    • Valio voi 500g voimakassuolainen
      Valio voi 500g voimakassuolainen
      4,75/kpl
      9,50/kg
    • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
      Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
      0,99/kpl
      0,99/l
    • Pirkka kevytmaito 5dl
      Pirkka kevytmaito 5dl
      0,75/kpl
      1,50/l
    • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
      Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
      1,79/kpl
      1,19/l
    • Pirkka Luomu Reilun kaupan kaakaojauhe 125 g
      Pirkka Luomu Reilun kaupan kaakaojauhe 125 g
      Plussa-kortillaPlussa-tarjous
      -34 %
      3,002 kpl
      2,29/kpl
      18,32/kg
    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti

    ka. 4,0 (73 arviota)

    • Hanna
      4 kuukautta sitten
      Reseptissä on myös toinen kohtalokas virhe. Marenki EI vaahtoudu jos tyrnimehun laittaa ohjeen mukaisesti valkuaisten ja sokerin sekaan vaahdottamisen ajaksi.
    • K-Kuluttajapalvelu
      4 kuukautta sitten
      Hanna, resepti on testattu K-Koekeittiössä ohjeen mukaan. Palautteesi välittyy reseptin tekijöille.
    • Hanna
      4 kuukautta sitten
      Ohjeessa lienee virhe siltä osin kuin 20cm vuokaa köytettäessä paistoajaksi on ohjeistettu 35-40 minuuttia. Todiasiassa pienempää vuokaa käytettäessä tarvitaan hirman pidempi paistoaika (varmaanki 45-50min).
    • Anne
      5 vuotta sitten
      Voiko tämän kakun täytteineen pakastaa? Kuorrutus tietenkin sitten vasta ennen tarjoilua.
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      Anne, täytetyn kakun pakastamista emme uskalla suositella, eikä sitä ole koekeittiöllä testattu. Kakkupohja sopii pakastettavaksi.
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      tm, kiitos palautteestasi, välitämme sen tiedoksi resepteistä vastaaville henkilöille. Ohjeet kakun tekoon 20 cm vuoalla löytyvät kohdasta kahdeksan.
    • tm
      5 vuotta sitten
      Tuohon olisi voinut laittaa mainninnan että kuvan kakku on tehtu 20cm vuoalla! Visuualinen ilme kun ei ole ihan sama kun kakku on tehty isommalla vuualla ja vain kahdella täytekerroksella..
    • nimimerkillä kaikki tykkäs ainakin enemmän ku vuohenjuustokakusta
      5 vuotta sitten
      Tyrni ainakin maistuu tosi vahvasti... Mutta hyvää oli!