• Sesongin herkut
  • Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio

Tyrnikakku

Tyrni-marenkikakku on maukas ja upea juhlapöydän tarjottava: tumma kaakaopohja, keltainen tyrnimoussetäyte ja vaalea marenkikuorrutus. N. 0,70€/annos.
Tyrnikakku
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 16-20 annosta
  • yli 60 min
  • 300 kcal / annos (110g)

Ainekset

16-20 annosta

Pohja

Tyrnitahna

    • 2dltyrnitäysmehua
    • 1 1/2dlsokeria
    • 50gvoita
    • 2rklmaissitärkkelys- tai perunajauhoja
    • 4kananmunankeltuaista
    • 1tlvaniljasokeria

Täyte

    • 3liivatelehteä
    • 1rkltyrnitäysmehua tai vettä
    • 4dlPirkka vispi- tai kuohukermaa

Kostutus

    • 1 1/4dlvettä
    • 1/4dltyrnitäysmehua
    • 1tlsokeria

Sveitsiläinen marenki

    • 4kananmunanvalkuaista
    • 2 1/2dlsokeria
    • 2rkltyrnitäysmehua

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan.
  2. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
  3. Tee tyrnitahna. Kaada tyrnitäysmehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, tärkkelys ja keltuaiset. (Säästä valkuaiset jääkaapissa marenkiin.) Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä esimerkiksi vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa, kunnes tarvitset sitä.
  4. Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kylmä tyrnitahna kermavaahtoon. Purista liivatelehdet ja liuota ne kattilassa tilkkaan kuumaa tyrnimehua tai vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tyrni-kermavaahtoon.
  5. Kiinnitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Nosta alin pohja vuokaan. Sekoita kostutusliemen ainekset ja ja kostuta pohja. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Kostuta kolmas kakkukerros molemmilta puolilta ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  6. Valmista sveitsiläinen marenki. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja tyrnimehua pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy.
  7. Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta pehmeästi marengilla. Voit myös pursottaa marengin kakun päälle. (Mikäli haluat, voit paahtaa marengin pinnan varovasti tohottimella. Näin saat marengin pintaan ruskean värin.)
  8. Huom! Voit valmistaa kakun myös pienempään vuokaan (Ø 20 cm), jolloin saat korkeamman kakun. Pohjan paistoaika on silloin 35-40 minuuttia. Leikkaa pohja 4 osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin. Laita arkit kiertämään irtopohjavuoan vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta pohjan alin kerros vuokaan. Kostuta ja täytä.

Tiesitkö että...

Vinkki! Valmista pohja jo edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen. Tyrnitahnan voit tehdä myös jo edellisenä päivänä. Marenki säilyy kakun päällä kauniina seuraavaankin päivään. Voit myös vatkata kuorrutuksen edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin ja levittää sen kakun päälle ennen tarjoamista. Vaahto on silloin hieman tiiviimpi, mutta silti kaunis ja kiiltävä. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 10/2016. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Ravintosisältö perannos 110g100 g

  • 300 kcal1 240 kJ
  • Proteiinia5 g
  • Hiilihydraatteja40 g
  • Rasvaa14 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 42 arvostelua