TyrnikakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Tyrnikakku

  • Annosmäärä16–20 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Tyrni-marenkikakku on maukas ja upea juhlapöydän tarjottava: tumma kaakaopohja, keltainen tyrnimoussetäyte ja vaalea marenkikuorrutus.

    Ainekset

    16–20 annosta

    Pohja

    3
     
    kananmunaa
    tai
    2 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    50 g
     
    voita sulatettuna
    tai
    1 dl
     
    maitoa
    tai
    3 dl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    1/2 dl
     
    tai
    2 tl
     
    leivinjauhetta
    tai

    Tyrnitahna

    2 dl
     
    tyrnitäysmehua
    tai
    1 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    50 g
     
    voita
    tai
    2 rkl
     
    maissitärkkelys- tai perunajauhoja
    tai
    4
     
    kananmunan keltuaista
    tai
    1 tl
     
    tai

    Täyte

    3
     
    liivatelehteä
    tai
    1 rkl
     
    tyrnitäysmehua tai vettä
    tai
    4 dl
     
    tai

    Kostutus

    1 1/4 dl
     
    vettä
    tai
    1/4 dl
     
    tyrnitäysmehua
    tai
    1 tl
     
    sokeria
    tai

    Sveitsiläinen marenki

    4
     
    kananmunan valkuaista
    tai
    2 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    2 rkl
     
    tyrnitäysmehua
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    1 399 kJ / 334 kcal
    Rasva
    15,5 g
    josta tyydyttynyttä
    8,7 g
    Hiilihydraatit
    42,8 g
    josta sokereita
    33,7 g
    Proteiini
    5,1 g
    Suola
    0,3 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 24 cm). Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan.

    Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

    Tee tyrnitahna. Kaada tyrnitäysmehu pieneen kattilaan. Lisää sokeri, voi, tärkkelys ja keltuaiset. (Säästä valkuaiset jääkaapissa marenkiin.) Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa ja paksuuntuu. Mausta vaniljasokerilla. Anna jäähtyä esimerkiksi vesihauteessa. Säilytä jääkaapissa, kunnes tarvitset sitä.

    Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5–10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kylmä tyrnitahna kermavaahtoon. Purista liivatelehdet ja liuota ne kattilassa tilkkaan kuumaa tyrnimehua tai vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tyrni-kermavaahtoon.

    Kiinnitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja 3 osaan. Nosta alin pohja vuokaan. Sekoita kostutusliemen ainekset ja ja kostuta pohja. Lusikoi puolet täytteestä pohjalle. Nosta keskimmäinen kerros päälle, kostuta ja lisää loppu täyte. Kostuta kolmas kakkukerros molemmilta puolilta ja nosta vuokaan. Peitä kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

    Valmista sveitsiläinen marenki. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, sokeria ja tyrnimehua pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy.

    Siirrä hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille ja kuorruta pehmeästi marengilla. Voit myös pursottaa marengin kakun päälle. (Mikäli haluat, voit paahtaa marengin pinnan varovasti tohottimella. Näin saat marengin pintaan ruskean värin.)

    Huom! Voit valmistaa kakun myös pienempään vuokaan (Ø 20 cm), jolloin saat korkeamman kakun. Pohjan paistoaika on silloin 35–40 minuuttia. Leikkaa pohja 4 osaan. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin. Laita arkit kiertämään irtopohjavuoan vuoan sisäreunoja lisäreunoiksi. Nosta pohjan alin kerros vuokaan. Kostuta ja täytä.

    Vinkki! Valmista pohja jo edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen. Tyrnitahnan voit tehdä myös jo edellisenä päivänä. Marenki säilyy kakun päällä kauniina seuraavaankin päivään. Voit myös vatkata kuorrutuksen edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin ja levittää sen kakun päälle ennen tarjoamista. Vaahto on silloin hieman tiiviimpi, mutta silti kaunis ja kiiltävä.

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

    Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

    Valikoima ja hinnat kaupasta
    • Pirkka sokeri 1 kg
      Hinta 1,49/kpl
      1,49/kg
    • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
      Hinta 2,95/kpl
      14,75/kg
    • Arla Suomi kevytmaito 2dl ESL
      Hinta 0,59/kpl
      2,95/l
    • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
      Hinta 2,09/kpl
      2,09/kg
    • Pirkka kaakaojauhe 200 g rfa
      Hinta 1,99/kpl
      9,95/kg
    • Dr.Oetker leivinjauhe 60g luomu
      Hinta 3,89/kpl
      64,83/kg
    • Pirkka Parhaat kylmäpuristettu tyrnitäysmehu 350 ml
      Hinta 6,59/kpl
      18,54/l
    • Maizena maissitärkkelys jauho 400 g
      Hinta 2,99/kpl