Vaahtokarkkikakku
Vaahtokarkkikakku muistuttaa hyydytettyä juustokakkua, jossa on mehevä mantelipohja ja ilmava vaahtokarkki-puolukkatäyte.
16 annostayli 60 min150 kcal / annos (60g)
Ainekset
16 annosta
Pohja
- 100gvoita tai leivontamargariinia
- 1dlsokeria
- 1/2dlfariinisokeria
- 1kananmuna
- 2 1/2dlvehnäjauhoja
- 1dlPirkka mantelijauhetta
- 1tlleivinjauhetta
- 1tlvanilliinisokeria
- 3/4dlmaitoa
Täyte
- 1ps(200 g)Pirkka puolukoita (pakaste)
- 2dlmaitoa
- 200gvaahtokarkkeja
Valmistus
yli 60 min- Vatkaa pehmeä rasva, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten.
- Yhdistä vehnäjauhot, manteli- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Kiinnitä irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) leivinpaperi. Levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Irrota pohja vuoasta leivinpaperin avulla ja anna pohjan jäähtyä ritilällä. Pese vuoka ja siirrä pohja takaisin vuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin.
- Hienonna jäiset puolukat monitoimikoneella.
- Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää vaahtokarkit ja käännä levy pois päältä. Sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. (Lämmitä tarvittaessa miedolla lämmöllä.) Ota kattila liedeltä ja nosta se kylmään vesialtaaseen. Sekoita joukkoon puolukat. Anna seoksen jäähtyä 5-10 minuuttia, välillä sekoittaen.
- Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 2-4 tuntia.
Tiesitkö että...
Huom! Vaahtokarkkikakku hyytyy hieman nopeammin kuin perinteinen liivatteella hyydytetty juustokakku. Pohjan ja täytteen jäähdyttäminen nopeuttaa hyytymistä. Mantelijauheen voit korvata vehnäjauhoilla.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Ravintosisältö per annos 60g100 g
- 150 kcal641 kJ
- Proteiinia 3 g
- Hiilihydraatteja21 g
- Rasvaa6 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Kokeilin tätä reseptiä vaimolle äitienpäiväksi mutta gluteenittomana, maidottomana ja ilman mantelijauhoa. Pohja onnistui hyvin mutta oli mielestäni liian paksu (ensi kerralla kokeilen ohuempaa). Täytteeseen korvasin maidon vispaantuvalla kaurakermalla joka toimi oikein hyvin mutta pohjaan nähden täytettä olisi saanut olla enemmän. Puolukan ja vaahtokarkin yhdistelmä kyllä yllätti positiivisesti, oli hyvää. Mahtaakohan kakusta tulla liian makea jos puolukan korvaa jollain toisella marjalla...
Korvasin pohjan vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja se toimi hyvin, mutta täytteen maidon korvaaminen riisimaidolla ei kyllä oikein onnistunut. Täytteestä tuli ohut kerros pohjan päälle, ei lainkaan kuvan mukainen kuohkea ja korkea. Vai voiko epäonnistuminen johtua vaahtokarkeista? Nehän ovat hyvin erilaisia valmistajasta riippuen.
Ton-ton ruokailija, reseptiä ei valitettavasti ole testattu riisijuomalla.
Voiko maidon korvata esim. mantelimaidolla?
Anja, reseptiä ei ole testattu mantelimaidolla, mutta voit toki halutessasi kokeilla asiaa.
Vouko kakun tehdä edellusenä päivänä? Säilyykö hyvin jääkaapussa??
KaJsa, kakku säilyy yön yli jääkaapissa.
Voikohan fariinisokerin korvata tavallisella sokerilla?
Jr, kakku on testattu fariinisokerilla, mutta halutessasi voit sen sijaan käyttää myös tavallista sokeria.
Voiko puolukat korvata mustaherukoilla? Voiko kakun tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin?
Minulla ei kyllä tullut ollenkaan mehevä pohja vaikka tein kakun 26cm irtopohjavuossa😒en tiedä mikä meni vikaan mutta pohjasta tuli tosi ohut.Varmasti on kuitenkin hyvää(nyt hyytymässä)!😊
Kiitos! On ihana maku )))
näyttää tosi hyvältä
Ihana resepti.
En suosittele suosittele korvaamaan mantelijauhetta mantelirouheella, sillä jauhe käyttäytyy taikinassa eri tavoin kuin rouhe.
Voiko mantelijauheen tilalla käyttää mantelirouhetta?
Reseptin laatineen kotitalousopettajan mukaan kakun voi pakastaa. Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa.
Yllättävän raikas vaahtokarkeista huolimatta. Voikohan tämän kakun pakastaa?
Yllättävän raikas vaahtokarkeista huolimatta. Voikohan tämän kakun pakastaa?