K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Herkuttele juustoilla

Herkuttele juustoilla

Pala juustoa hillon tai tuoreiden hedelmien kanssa on helppo arkiaterian jälkkäri. Useammasta juustosta ja muutamasta lisäkkeestä kokoat illanistujaisten keskipisteen. Tutustu kattavaan juustovalikoimaan K-Supermarketissasi!

Täydelliset yhdessä

Juustojen kanssa tarjottavien lisäkkeiden tarkoitus on korostaa juustojen omaa makua. Homejuustot rakastavat makeita hilloja ja pitkään kypsytetyt kovat juustot kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Leipä on juuston luottokumppani.

Mieto tuorejuusto

Valitse juustotarjottimelle ainakin yksi tuorejuusto, esimerkiksi ranskalainen Boursin tuomaan vastapainoa koville juustoille. Tarjoa sen kanssa maalaispatonkia ja omenaviipaleita.

Valko- ja punahomejuustot

Homekuoren alla piilee usein kermainen sisus, jonka maku voi kypsyysasteesta riippuen olla mieto tai hyvinkin voimakas. K-Juustomestarin valkohomejuusto on tyypillinen valkohomejuusto, jonka kanssa maistuvat aprikoosihillo, pähkinät ja voileipäkeksit.

Voimakas sinihomejuusto

Sinihomejuusto on herkkusuun valinta. K-Juustomestarin Stilton on perinteinen englantilainen lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto. Hienostuneen suolainen makuelämys sopii tarjottavaksi hunajan, viikunoiden ja pähkinäisen leivän kanssa.

Puolikovat juustot

Iältään nuoria puolikovia juustoja löytyy sekä mietoina että vahvoina. Esimerkiksi edam, emmental, gouda ja kermajuusto, ovat mainioita leivänpäällisiä, mutta sopivat myös ruoanlaittoon.

Kovat juustot

Pidempään kypsytetyt ja voimakkaan makuiset kovat juustot sopivat ruoanlaiton ohella herkutteluun. Kreikkalainen lampaanmaidosta tehty Kefalograviera on herkullisimmillaan paneroituna ja pannulla paistettuna. Sen kanssa sopii tarjota sitruunaa ja mustapippuria. Englantilaisen vahvan McLelland Seriously Strong Cheddarin yllättäväksi makupariksi sopii sinapilla kevyesti voideltu moniviljaleipä.

Vegaaninen juusto

Juustohyllystä löytyy kasvava valikoima vegaanisia juustoja, kuten Porlammin Vege, joka sopii niin ruoanlaittoon kuin leivänkin päälle. Vegaani voi myös valmistaa juustonsa itse. Kokeile erilaisia yrttejä tai mausta juusto vaikka valkosipulilla.

Juustoja tarjottimella

Valitse 3–6 eri tyyppistä ja voimakkuudeltaan eri asteista juustoa. Varaa juustoja jälkiruoaksi 75–100 g/hlö tai 150–200 g, jos tarjolla ei ole muuta syötävää. Ota juustot huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään. Tarjottimelle sopivat myös erilaiset leivät, keksit, hedelmät, hillokkeet, chutneyt, oliivit, leikkeleet ja pähkinät. Tarjoa juustojen kanssa samaa punaviiniä, kuin pääruoalla tai samaa makeaa viiniä, kuin jälkiruoan kanssa. Juomaksi passaa myös valkoviini, olut tai portviini.

Appenzeller
Voimakkaanmakuinen, kypsytetty sveitsiläinen juusto sopii juustotarjottimelle.

Brie
Täyteläinen, runsasrasvainen ranskalainen valkohomejuusto.

Camembert
Kermaisen makuinen ranskalainen valkohomejuusto maistuu hillojen ja pähkinöiden kanssa.

Maasdammer
Hollantilainen mieto ja pähkinäinen puolikova juusto.

Manchego
Espanjalainen tiivis ja vahvanmakuinen lampaanmaitojuusto.

Sinihomejuusto
(Saint Agur, Roquefort) Puolipehmeä sinihomejuusto käy mainiosti juustotarjottimelle.

Tilsit
Saksalainen puolikova, voimakkaanmakuinen juusto sopii herkutteluun hillojen kanssa.

Tuorejuusto
Antaa juustotarjottimen koville juustoille vastapainoa. Erilaisia vaihtoehtoja on lukematon määrä. Esim. Musta pekka, Rambol.

Vanha gouda
Kova, kypsytetty hollantilainen juusto on klassinen valinta juustotarjottimelle.

Vuohen gruyère
Sveitsiläinen kova, kypsytetty juusto.