Näin teet jäätelöä itse

Näin teet jäätelöä itse

Päivitetty 3.5.2023

Itse tehty jäätelö on helppo valmistaa ja parhaimmillaan luonnollisista raaka-aineista valmistettua, lisäaineetonta herkkua! Jäätelöiden maustamisessa voit päästää luovan minäsi irti: käytä kekseliäisyyttä ja kehittele uusia makuyhdistelmiä. Hätäisimmän herkkusuun pikajäätelö syntyy minuutissa.

Suomalaiset rakastavat jäätelöä, sitä syödään eniten Euroopassa kansalaista kohden. Määrään ei yllä edes jäätelön kotimaa Italia, jossa 1500-luvulla jäästä ja mehusta tehtyyn jälkiruokaan keksittiin lisätä maitoa.

Jäätelöt sopivat myös moniin erityisruokavalioihin, sillä itse tehden jätskeistä saa laktoosittomia ja maidottomia. Vegaanille taas sopii jäätelönkaltainen, banaanista ja soijajuomasta valmistettu "nicecream".

Jäätelökoneella tai ilman

Jäätelökone on kätevä apuväline, mutta ilmankin pärjää mainiosti, kunhan pakastimessa on tilaa. Simppeli jäätelömassa valmistuu sokerista, kananmunista ja kermasta. Glukoosisiirapin käyttäminen parantaa jäätelön rakennetta. Osan kermasta voi korvata maidolla, jogurtilla tai vaikka rahkalla. Helppo jäätelö syntyy myös yhdistämällä kondensoitua maitoa vaahdotettuun kermaan. Kondensoidusta maidosta valmistettu jäätelö ei kestä sekoittamista, joten anna sen jäätyä sellaisenaan pakastimessa.

Perusmassan voi maustaa oman maun mukaan: marjoilla, pähkinöillä, hedelmillä, raastetulla sitruunankuorella tai vaikka lempisuklaapatukalla. Makuyhdistelmien määrä on loputon.

Itse tehty mustikkajuustokakkujäätelö 680x300 Kuvassa: Mustikkajuustokakkujäätelö

Itse tehty jäätelö – muistilista:

Nappaa tästä 10 ideaa itse tehtyihin jäätelöihin. Jäätelöä tehdessä muista nämä:

  • Kylmät raaka-aineet jäätyvät nopeammin.
  • Rasvaisemmat (maito)tuotteet tekevät itse tehdystä jäätelöstä täyteläisemmän.
  • Muista sekoittaa useasti jäätymisen alkuvaiheessa, jotta jäätelöstä ei tule suurikiteistä.
  • Itse tehty jäätelö säilyy pakkasessa noin viikon verran.
  • Säilytä jäätelö tiiviissä asiassa, jotta siihen ei tartu makua muista tuotteista.

Helppo Oreo-jäätelö 680 Kuvassa: Helppo Oreo-jäätelö

Pikajäätelö auttaa äkilliseen jätskin himoon

Pikajäätelö on minuutissa valmis herkku! Sen valmistamiseen tarvitsee vain pakastettuja marjoja tai hedelmiä, halutessaan joukkoon voi laittaa esim. rahkaa, jogurttia ja sokeria tai hunajaa. Miten itse tehty pikajäätelö sitten valmistuu? Soseuta jäiset marjat tehosekoittimessa ja notkista halutessasi maitotuotteella. Mausta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla ja nauti!

Sorbetti vai semifreddo?

Jäätelösanastokin voi pistää herkkusuun kielen solmuun.

Perinteinen jäätelö valmistetaan jäätelökoneella, jolloin hidas jäätyminen ja jatkuva liike tekevät rakenteesta täyteläisen ja sileän.

Raikas sorbetti valmistetaan usein vain marjoista, vedestä ja sokerista, joten se on maidoton ja ilman kananmunaa myös vegaaninen. Kuohkeuttamiseen voidaan käyttää vaahdotettua munanvalkuaisista. Sorbetti on hyvä päätös tuhdille grilliaterialle.

Granita valmistetaan samoista raaka-aineista, mutta jäädytetään jäätelökoneen sijaan laakeassa astiassa. Jäädyttämisen aikana pintaa rouhitaan, jolloin lopputulos on suurikiteistä mehujäätä.

Semifreddo on italialaisen nimensä mukaisesti puoliksi jäätynyt. Semifreddo on kuin jäädytettyä moussea, eli rakenteeseen vaikuttaa vaahdotettu kerma.

Kiivisorbetti 2022 (680 x 297) Kuvassa: Kiivisorbetti