Raakaleivonnan ABC

Raakaleivonnan ABC

Julkaistu 19.3.2018

Pala raakakakkua on täynnä hyvää tekeviä ravintoaineita. Raakaleivonnassa keskitytäänkin maun ja ulkonäön lisäksi raaka-aineiden laatuun.

Raakakakkujen valmistuksessa vatkaimen ja uunin korvaavat tehosekoitin ja pakastin. Raakaherkkujen tekemisessä tärkeää on se, että raaka-aineiden lämpötila ei nouse yli 45 asteen. 

Raaka-aineet kaiken A ja O

Monet leivonnassa tavallisesti käytettävät ainekset korvataan raakaleivonnassa muilla:

Makeutus

Raakaleivonnaisissa ei esimerkiksi käytetä valkoista sokeria, vaan makeus saadaan agavesiirapista, luomuhunajasta, palmusokerista, streviasta tai kuivatuista hedelmistä.

Taikina

Viljatuotteiden sijaan taikinamassaan käytetään jauhettuja pähkinöitä, manteleita, kuivahedelmiä, kasviksia ja esimerkiksi idätettyä tattaria. Myös soseutetut marjat, hedelmät ja kasvikset käyvät. 

Rasva

Voi ja margariini vaihdetaan kylmäpuristettuun kookosöljyyn ja kaakaovoihin. Myös kookosmaito ja maapähkinävoi jähmettävät ja tuovat täyteläisyyttä leivonnaiseen.

Suklaa ja kaakao

Tavallisen suklaan ja kaakaojauheen sijaan raakakakuissa käytetään raakakaakaojauhetta, carob-jauhetta, kaakaovoita ja kaakaomassaa. Irish moss eli irlanninsammal, chiansiemenet ja psylliuminsiemenet toimivat hyytelöivinä ja sitovina aineina. Kinuskimaista ja toffeemaista makua saadaan mulperipuun marjoista ja lucuma-hedelmästä.

Makuja, värejä ja rouheisuutta

Raakakakkujen valmistusprosessi noudattaa useimmiten samaa kaavaa: raaka-aineet soseutetaan sileäksi massaksi ja kakun annetaan hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Useimmat raakakakut valmistetaan irtopohjavuokaan juustokakun tapaan. Tällöin täytteen alle tehdään pohja, jossa on puolet pähkinöitä ja puolet kuivahedelmiä, esimerkiksi pekaanipähkinöitä ja taateleita, jotka sekoitetaan monitoimikoneella.

Pohjaan kannattaa jättää hiukan rouheisuutta, jotta kakun kerroksissa on erilaisia suutuntumia. Lisämakua pohjaan antavat esimerkiksi vuorisuola, sitruunankuori, lucuma-jauhe,
kaneli ja raakakaakaojauhe.

Täyte koostuu usein vedessä pehmeäksi liotetuista cashewpähkinöistä, luomuhunajasta, kylmäpuristetusta kookosöljystä ja vedestä, joista syntyy tehosekoittimessa kermamainen seos. Seokseen lisätään makuaineita kuten kanelia, sitruunaa, raakakaakaojauhetta, pähkinärouhetta, banaania, taatelitahnaa, omenaa tai marjoja. Kakkuihin voi tehdä erilaisia kerroksia, marmorointeja ja kuorrutuksia.

Voimakkaita värejä saa esimerkiksi mustikasta, punajuuresta, spirulinasta sekä kurkumasta ja sahramista.

K-ruokakaupoissa sinua palvelevat erityisruokavalioihin perehtyneet K-ravintotaitajat! Kysy heiltä apua ja vinkkejä eri ruokavalioihin sopivista tuotteista ja ruoanvalmistuksesta.