Sämpyläohje viikon jokaiselle päivälle
Päivitetty 22.11.2017Taikina nousemaan ja uuni kuumaksi! Tuo sämpylöihin uutta ulottuvuutta ja mausta sämpylätaikina joka kerta eri tavalla. Sämpylät maistuvat erityisen herkullisilta kuuman keiton kanssa nautittuna.
Uunituoreet sämpylät maistuvat taivaalliselta. Valmista herkullisia perussämpylöitä tai tuunaa reseptiä mielesi mukaan erilaisilla kasvissoseilla, yrteillä ja mausteilla. Nappaa oma sämpylä- sekä keittovinkki jokaiselle viikonpäivälle.
Maanantaina raasteilla
Viikko alkaa pehmoisissa tunnelmissa pyörittelemällä meheviä porkkanasämpylöitä porkkanaraasteesta. Raasteet antavat sämpylöihin makua, väriä sekä rakennetta ja tekevät leipäsistä erityisen meheviä. Kokeile porkkanan lisäksi myös bataattia.
Paahteinen syyssadon keitto ja porkkanasämpylät – sadonkorjuuruokaa parhaimmillaan!
Tiistaina yrteillä ja vihanneksilla
Yrttiset vihannessämpylät vievät yhdellä haukkauksella matkalle monivivahteiseen sämpylätaivaaseen. Hienonna taikinaan esimerkiksi oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, tai punasipulia sekä fenkolia, timjamia tai rosmariinia.
Valmista sämpylöiden kanssa nautittavaksi ihanan kermainen fenkolikeitto.
Keskiviikkona juuressoseilla
Pirkka juuressoseet korvaavat taikinassa nesteet ja antavat ihanaa mehevyyttä sekä makua sämpylöille. Kokeile muhevia porkkanasämpylöitä tai pähkinäisiä porkkanasämpylöitä. Pirkka porkkanasoseen lisäksi voit myös kokeilla taikinassa Pirkka juuressosetta. Tummanpunaiset sämpylät syntyvät puolestaan punajuuri–perunasoseella.
Valmista sosesämpylöiden keralle lämmittävää siskonmakkarakeittoa.
Torstain omenaiset sämpylät
Omena on uusi tuttavuus sämpylätaikinassa. Maltaisissa puolukka-omenasämpylöissä on sopivasti makeutta ja mallasta. Lapset riemastuvat suloisista pupusämpylöistä, jotka saavat rusinasilmillään kenet tahansa pitämään sämpylöistä.
Torstaisin herkutellaan tietysti hernekeitolla.
Perjantaisämpylät juustolla tai oliiveilla
Viikonlopun kunniaksi sämpylät saavat juhlallisen juustokuorrutuksen tai koristeeksi oliiveja. Oliivisisarukset paistuvat uunissa vieretysten. Ruohosipuli-juustosämpylöissä juusto maistuu taikinassa ja sämpylöiden pinnalla.
Viikonloppu jatkuu juhlallisesti kalakeitolla.
Herätä perheesi sämpylöiden tuoksuun
Uunituoreet sämpylät sopivat erityisen hyvin viikonloppuaamuihin. Valmista sämpylätaikina perjantai-iltana jääkaappiin kohoamaan, jolloin aamulla tehtäväksesi jää vain uunin lämmittäminen. Yösämpylät saavat makua siemenistä, ja hidas kohotus tuo erityistä makua sämpylöihin. Jos aikaa on sunnuntaina enemmän, leivo joku näistä ihanista sunnuntaiaamun lämpimäisistä!