Milloin on halloween 2023?

Milloin on halloween 2023?

Päivitetty 13.9.2023

Suomessa halloweenin viettoon on monta mahdollista ajankohtaa. Tapojakin on erilaisia, mutta yhteisiin perinteisiin kuuluvat ainakin Yhdysvalloista rantautuneet kurpitsalyhdyt ja naamiaisasuihin pukeutuneet lapset, jotka saattavat huutaa: ”Karkki vai kepponen?”. K-Ruoka suosittelee vastaukseksi ensimmäistä vaihtoehtoa. Böö!

Halloweenin ajankohta

Halloweenia ei ole suomalaisessa almanakassa, mutta totutusti sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Vuonna 2023 halloween osuu siis tiistaille. Halloweenia voi kuitenkin hyvin juhlia myös edeltävänä tai seuraavana viikonloppuna.

Euroopassa tutumpi on pyhäinpäivä eli kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomessa pyhäinpäivän ajankohta on liukuva – vuonna 2023 pyhäinpäivä on lauantaina 4.11.

Mistä tulee nimi halloween?

Halloween juontaa juurensa muinaisten kelttien samhaista, talven alkamisen päivästä, jolloin henkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli kaikkien pyhien aatto. Suomeen on vakiintunut sama nimi, vaikka suomenkieliseksi vastineiksi on ehdotettu monenmoisia nimiä, kuten marrasyö, hallainyö, kurpitsajuhla, kekrijuhla ja haamuaatto.

Pikkukeppostelijoita varten varatuista makeisista saa verottaa hiukan myös itselleen, mutta ei kaikkia – ettet vaan joudu kepposen uhriksi!

Täältä löydät kaiken halloweeniin liittyvän!