Halloween
Milloin on halloween 2019?

Milloin on halloween 2019?

Suomessa halloweenin viettoon on monta mahdollista ajankohtaa. Tapojakin on erilaisia, mutta yhteisiin perinteisiin kuuluvat ainakin Yhdysvalloista rantautuneet kurpitsalyhdyt ja naamiaisasuihin pukeutuneet lapset, jotka saattavat huutaa: ”Karkki vai kepponen?”. K-Ruoka suosittelee vastaukseksi ensimmäistä vaihtoehtoa. Böö!

Halloweenin ajankohta

Halloweenia ei ole suomalaisessa almanakassa, mutta totutusti sitä vietetään lokakuun viimeisenä päivänä eli 31.10. Vuonna 2019 halloween osuu siis torstaille.

Euroopassa tutumpi on pyhäinpäivä eli kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomessa pyhäinpäivän ajankohta on liukuva – vuonna 2019 pyhäinpäivä on lauantai 2.11.

Pyhäinpäivän aattona eli "toisena halloweenina" juhlitaan myös usein halloweenia. Pyhäinpäivän aatto on tänä vuonna perjantaina 1.11.

Näinä päivinä vietetään halloweenia

  • Halloween torstaina 31.10.2019
  • Pyhäinpäivän aatto eli "toinen halloween" perjantaina 1.11.2019
  • Pyhäinpäivä lauantaina 2.11.2019

Mistä tulee nimi halloween?

Halloween juontaa juurensa muinaisten kelttien samhaista, talven alkamisen päivästä, jolloin henkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli kaikkien pyhien aatto. Suomeen on vakiintunut sama nimi, vaikka suomenkieliseksi vastineiksi on ehdotettu monenmoisia nimiä, kuten marrasyö, hallainyö, kurpitsajuhla, kekrijuhla ja haamuaatto.

Pikkukeppostelijoita varten varatuista makeisista saa verottaa hiukan myös itselleen, mutta ei kaikkia – ettet vaan joudu kepposen uhriksi!