
Kevyen raikas meloni
Julkaistu 6.5.2024Erilaiset melonit ovat kevyttä herkkua ihan sellaisenaan, mutta tuovat raikkaan makeaa makua muun muassa erilaisiin kesäisiin salaatteihin, smoothieihin, juomiin ja jälkiruokiin. Meloni on miedon makuinen ja kevyt hedelmä, joka maistuu kaikenikäisille!
Tunnetko melonit?
Melonit jaetaan kahteen pääryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin. Vesimelonin tuntevat kaikki – se sisältää jopa 94% vettä, ja maistuu sellaisenaan erinomaisesti myös lapsille. Suomalaisille tutuin sokerimelonilajike on hunajameloni. Vähemmän tunnettuja lajikkeita ovat esimerkiksi verkkomelonit galia ja okashi.
Vesimeloni
Vesimelonit ovat muodoltaan pyöreitä ja niillä on paksu vihreä kuori. Kuoren väritys voi olla täysin tummanvihreä, vaaleanvihreä tai vihreäraitainen. Yleensä löydät kaupasta tuttuja punamaltoisia vesimeloneja, jotka ovat maultaan miedon makeita. Vesimeloni sisältää jopa 94% vettä. Suurimmillaan vesimeloni saattaa kasvaa jopa 15 kiloiseksi. Makea ja mehukas vesimeloni maistuu sellaisenaan ja se sopii niin aamiaiselle ja välipalaksi kuin alkupalaksi ja jälkiruoaksikin. Vesimeloni tuo makua salaattiin, se on erinomainen hedelmäsalaateissa, se maistuu myös jäätelön kera ja tuo juomiin ihanan raikkaan vivahteen.
Piel de sapo -meloni
Piel de sapo -melonin valkea hedelmäliha maistuu aromikkaalta ja erittäin makealta. Se on herkullista viileänä sellaisenaan, salaateissa, alkupaloissa ja lihan lisäkkeenä. Kokeile esimerkiksi raikkaana lisäkkeenä grillatulle lihalle ja grillatun kanan kanssa salaatissa.
Cantaloupemeloni
Makean ja aromikkaan cantaloupemelonin hedelmäliha on keltaisen punertavaa. Cantaloupe on herkullista sellaisenaan sekä erinomainen lisä salaatteihin, alkupaloihin ja lihan kaveriksi. Näppärä alkupala valmistuu yhdistämällä cantaloupemelonia ja parmankinkkua cocktailtikkuun. Cantaloupe maistuu vesimelonin tavoin myös grillattuna.
Hunajameloni
Raikkaan makea ja mieto hunajameloni on hedelmälihaltaan vaaleaa ja mehukasta. Hunajameloni on herkullista sellaisenaan ja sopii hyvin erilaisiin salaatteihin sekä jälkiruokiin. Hunajameloni maistuu myös smoothiessa.
Jimbee –meloni
Jimbee-melonin maku on ainutlaatuisen makea ja aromaattinen. Kermanvaalean ulkokuoren alla hedelmäliha on oranssin sävyistä, kiinteää ja mehukasta. Jimbee sopii syötäväksi sellaisenaan tai lisänä salaatteihin ja tapaksiin. Yksi Jimbee-meloni painaa 700-1000 grammaa. Jimbee on täydellinen makupari kookokselle vaikkapa kookos-melonijäätelössä.
Galiameloni
Makean ja aromikkaan Galiamelonin kuori on verkkomainen ja kellanvihreä. Hedelmäliha on väriltään vaaleanvihreää ja maistuu makealle ja aromikkaalle. Galiamelonia käytetään viileänä sellaisenaan, salaateissa, alkupaloissa ja lihan lisäkkeenä. Se on herkullista myös hedelmäsalaatissa.
Okashi-meloni
Perinteinen ja makea Okashi on muodoltaan hieman ovaali, kuoren väriltään kellertävä ja pinnaltaan verkkomainen. Sen hedelmäliha on vihreän sävyistä. Okashin maku tähtää alkuperäiseen Galia-melonin makuun ja on erittäin maukasta ja mehukasta. Okashi-meloni säilyy pitkään.
Melonin kypsyys ja säilytys
Kypsän melonin tunnistat siitä, että se on pehmeä ja mehukas. Kun kopautat melonia kevyesti kuoreen, ja kuulet kumean äänen, on meloni valmis nautittavaksi. Jos meloni on raaka, voit kypsyttää sitä huoneenlämmössä. Melonit ovat arkoja painaumille, joten painele melonin tyveä varovaisesti kypsyyttä kokeillessasi. Jäähdytä meloni ennen nauttimista.
Melonit ovat erittäin vesipitoisia ja sisältävät siten vain vähän energiaa. Paras säilytyslämpötila useimmille meloneille on viileä, noin +8 - +12 astetta. Erityisesti paloitellut melonit pitää säilyttää jääkaapissa.