Joulun glögi lämmittää

Joulun glögi lämmittää

Päivitetty 4.11.2022

Ilman viiletessä kuuma, mausteinen glögi lämmittää mukavasti. Glögissä saa maistua eri mausteet ja glögistä itsestään voi myös tehdä erilaisia ihania juomia. Mutta erityisesti itse tehty glögi ja sen huumaava tuoksu valtaavat jouluisen keittiön – älä tyydy tavanomaiseen, vaan mausta glögi mielesi mukaan!

Perinteisen jouluglögin ainekset

Kun glögin tekee alusta asti itse, sen maustamiseen on lukemattomia vaihtoehtoja. Glögipohja valmistetaan yleensä omenamehusta, marjamehusta tai punaviinistä. Valmiit mehutiivisteet sopivat hyvin glögipohjaksi, ja viinejä ja mehuja voi toki yhdistellä keskenään oman maun mukaan. Perinteisessä glögissä on mustamerukkamehun ja jouluisten mausteiden maku. Omenamehusta puolestaan syntyy vaalea glögi. Myös punaviini ja erilaiset tee-laadut sopivat glögiin. Glögin voi nauttia sekä kylmänä että lämpimänä.

Perinteisesti glögi maustetaan jouluun sopivilla mausteilla: kanelitangoilla, tähtianiksilla, kokonaisilla neilikoilla, inkiväärillä ja kardemummalla. Jos valmistat glögiä usein, tee mausteista maustenyytti, jonka voi käytön jälkeen kuivata ja hyödyntää uudelleen.

Siideriglögi (680x300) Kuvassa: Siideriglögi

Glögin maustaminen

Perinteisillä mausteilla syntyy maistuvaa glögiä, mutta kokeile rohkeasti myös jotakin uutta. Sujauta glögikattilaan pari rosmariininoksaa tai rouhi sekaan maustepippuria tai chiliä tuomaan glögiin mausteisuutta ja potkua. Vanilja puolestaan sopii erinomaisesti vaaleaan glögiin. Glögin voi makeuttaa vaalean kidesokerin sijaan esimerkiksi fariini- tai muscovadosokerilla tai makusiirapilla.  Glögin voi myös halutessaan terästää. Lorauta glögin sekaan tujaus terästystä tai esimerkiksi marjalikööriä, rommia tai konjakkia.

Laakerinlehti-siideriglögi (680x300) Kuvassa: Laakerinlehti-siideriglögi

Valmisglögin muuntelu

Kekseliäs kokki muuntaa valmisglögin mieleisekseen, jolloin vieraat eivät edes huomaa juovansa kaupan tuotetta. Sekoita valmisglögin joukkoon hieman mehutiivistettä tai viiniä. Kiehauta nesteet  parin kanelitangon sekä mahdollisten muiden mausteiden kanssa kattilassa. Näin keittiön valtaa myös ihana jouluinen tuoksu.

Kuplivaa glögiä

Glögi tarjoillaan yleensä kuumana, mutta se sopii erinomaisesti myös kylmäksi, kuplivaksi alkumaljaksi. Kaada kuohuviinilasi puolilleen voimakkaanmakuista glögiä ja täytä lasi kuohuviinillä. Holiton versio kuplivasta glögistä syntyy glögitiivisteestä ja kivennäisvedestä. Kokeile myös ginger alesta, kivennäisvedestä ja itse tehdystä mustikkasiirapista valmistettua mustikkamocktailia

Glögispritz (680x300) Kuvassa: Glögispritz

Glögitarpeet kätevästi myös verkkokaupasta!