Kinkun paisto matalassa lämpötilassa
Päivitetty 6.6.2023
Murea joulukinkku on joulupöydän kuningas, joka paistuu maukkaaksi matalassa lämpötilassa. Näillä vinkeillä paistat parhaan kinkun ikinä!
Joulukinkun valmistusohje:
- Sopiva kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin 10 astetta. Ota jääkaapissa sulanut kinkku huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista.
- Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle kinkun kamarapuoli eli nahka ylöspäin. Aseta alle syvä uunipelti, jonka pohjalla on hieman vettä. Kinkun lihaisin osa tulee paistettaessa uunin perälle.
- Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on lihassa, eikä silavassa tai luussa. Käännä mittarin näyttö siten, että näet lämpötilan avaamatta uunin luukkua.
- Sopiva kinkun paistolämpö on 100-125 astetta. Kinkun paistaminen onnistuu kiertoilmauunissa, sähköuunissa ja leivinuunissa.
- Valmiin, mehevän kinkun lämpötila on 75 astetta. Joulukinkun paistoaika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää 60-80 minuuttia per kilo.
- Kinkun jäähdytys: Otettuasi kinkun uunista, peitä se foliolla ja anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorrutusta.
Joulukinkun kypsyys on makuasia! Jos pidät enemmän pehmeästä ja mureasta kinkusta, anna kinkun sisälämpötilan nousta 80-asteiseksi.
Kinkun paisto ilman mittaria
Mittari on kinkunpaistajan paras apuri, ja K-Ruoka suosittelee paistomittarin hankkimista! Mikäli mittaria ei ole saatavilla, sopivan paistoajan nyrkkisääntö on noin 1,5 tuntia ensimmäistä painokiloa kohti ja noin tunti seuraavia kiloja kohti.