Kokonainen joulukinkku valkoisella tarjottimella. Kinkun päälle on sivelty karpalosta tehtyä kuorrutetta. Kinkusta on leikattu siivuja toiselle lautaselle. K-Ruoka kinkkuresepti.

Kinkun paisto matalassa lämpötilassa

Julkaistu 10.7.2024

Murea joulukinkku on joulupöydän kuningas, joka paistuu maukkaaksi matalassa lämpötilassa. Näillä vinkeillä paistat parhaan kinkun ikinä!

Joulukinkun valmistusohje:

  1. Sopiva kinkun sisälämpötila uuniin laitettaessa on noin 10 astetta. Ota jääkaapissa sulanut kinkku huoneenlämpöön paria tuntia ennen paistamista.

  2. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle kinkun kamarapuoli

    eli nahka ylöspäin. Aseta alle syvä uunipelti, jonka pohjalla on hieman vettä. Kinkun lihaisin osa tulee paistettaessa uunin perälle.

  3. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki on lihassa, eikä silavassa tai luussa. Käännä mittarin näyttö siten, että näet lämpötilan avaamatta uunin luukkua.

  4. Sopiva kinkun paistolämpö on 100-125 astetta. Kinkun paistaminen onnistuu kiertoilmauunissa, sähköuunissa ja leivinuunissa.

  5. Valmiin, mehevän kinkun lämpötila on 75 astetta. Joulukinkun paistoaika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää 60-80 minuuttia per kilo.

  6. Kinkun jäähdytys: Otettuasi kinkun uunista, peitä se foliolla ja anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen kuorrutusta.

Joulukinkun kypsyys on makuasia! Jos pidät enemmän pehmeästä ja mureasta kinkusta, anna kinkun sisälämpötilan nousta 80-asteiseksi.

Kinkun paisto ilman mittaria

Mittari on kinkunpaistajan paras apuri, ja K-Ruoka suosittelee paistomittarin hankkimista! Mikäli mittaria ei ole saatavilla, sopivan paistoajan nyrkkisääntö on noin 1,5 tuntia ensimmäistä painokiloa kohti ja noin tunti seuraavia kiloja kohti.

Glaseerattu kinkku 2023 1440x550

Lisää ideoita joulun resepteihin ja vinkit täydelliseen jouluun