Kuinka paljon ruokaa jouluksi – 6 vinkkiä joulun suunnitteluun
Joulu, jos mikä, on hyvän ruoan aikaa. Ruoka ei saa loppua kesken, mutta toisaalta sitä ei tarvitse jäädä kovin paljon ylikään. Kuinka paljon siis varataan ruokaa jouluksi ja miten ostaa juuri oikea määrä jouluruokaa? Keräsimme kuusi vinkkiä jouluun ilman hävikkiä!
1. Arvioi menekki
Jouluruoan menekkiä voi arvioida kuten juhlabuffassa: varaa ruokaa esille yhteensä noin 500 grammaa syöjää kohti. Mitä useampaa laatua on tarjolla, sitä pienempi määrä kutakin kannattaa laittaa tarjoilulautaselle. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikäli tarjottavaa on paljon, kaikki vieraat eivät välttämättä ota kaikkia tarjolla olevia ruokalajeja. Yleensä nuoret syövät tarjottavia enemmän kuin vanhat, aikuiset enemmän kuin lapset ja miehet enemmän kuin naiset.
2. Osta sopivasti
Osta vain tarvittava määrä kutakin ruokaa. Jos kinkulle ei ole kovin suurta menekkiä, osta vain mahdollisimman pieni kinkku tai tarvittava määrä valmiiksi viipaloitua kypsää kinkkua. Lähikauppasi kalamestari auttaa kalaherkkujen suunnittelussa ja menekin arvioinnissa. Kalatiskiltä saat kätevästi pienen määrän vaikka useammalla tavalla maustettuja sillejä, savu- ja kylmäsavukalaa tai graavikaloja.
Kuvassa: Pähkinäinen kinkkurulla
3. Verkkokauppa apuun
Käytä verkkokauppaa apuna jouluvalmisteluissa. Kun varaat toimituspäivän ajoissa, voit täydentää tilaustasi toimitusta edeltävään iltaan asti. Verkkokaupan ostoslista toimii myös hyvänä suunnitteluvälineenä. Ja saat jouluruoat kannettuna kotiin juuri oikeaan aikaan.
4. Säilytä kylmässä
Siivoa jääkaappi ennen joulua ja säädä lämpötila normaalia kylmemmäksi, noin 2-5 asteeseen. Kypsä kinkku säilyy jääkaapissa viikon. Itse graavatut lohet, sillit ja marinoidut kalat säilyvät alle 3 asteessa useamman päivän, laatikot ja rosollit noin viikon. Kaikissa valmiina ostetuissa jouluruoissa kannattaa tarkistaa myyntipakkausten viimeinen käyttöpäivä. Ylijääneestä kinkusta voi valmistaa esimerkiksi hernekeittoa tai karamellisoitua possua aasialaisittain, laatikot voi piilottaa sämpylä- tai pannukakkutaikinaan, kalat kiusaukseen, rosollin borssikeittoon ja riisipuuron karjalanpiirakoihin.
Kuvassa: Karjalanpaisti joulukinkusta
5. Maltillisesti tarjolle
Kun katat juhlapöydän, älä nosta kaikkea ruokaa pöytään esille. Kaunis ja käytännöllinen kattaus säästää myös tilaa pöydässä. Asettele tarjoilulautasille kutakin laatua vain sen verran kuin arvioit ruokaa menevän. Kun kokonaiset kinkut, kalat ja muut jouluruoat eivät lämpene pöydässä, ne säilyvät syömäkelposina kauemmin.
6. Täydennä lähikaupasta
Tarkista lähikauppasi aukioloajat. Saat haettua helposti täydennystä, mikäli jotain puuttuu tai joku ruoka uhkaa loppua. Kylmässä säilytettävät tuotteetkin mahtuvat paremmin jääkaappiin, kun sinne ei tarvitse sulloa kaikkea mahdollista yhdellä kertaa. Eikä kaikkea tarvitse tehdä itse: laatikkoa ja rosollia saa kaupasta valmiina rasian kerrallaan.