Kuinka paljon ruokaa tarvitaan jouluksi?

Kuinka paljon ruokaa tarvitaan jouluksi?

Joulu, jos mikä, on hyvän ruoan aikaa. Ruoka ei saa loppua kesken, mutta toisaalta sitä ei tarvitse jäädä kovin paljon ylikään. Kuinka paljon varataan vaikka joulukinkkua ruokailijaa kohden?

Kuinka paljon varataan kinkkua?

Yhdellä aterialla nautittava ruokamäärä on noin 500 grammaa henkilöä kohden. Mitä enemmän eri ruokalajeja on, sitä vähemmän yhtä lajia varataan syöjää kohden.

Kinkkua varataan noin 150 grammaa ja ateriaa kohden. Yhdellä aterialla yksi ihminen syö kalaa 30–50 grammaa per laji, laatikoita 70–100 grammaa per laji ja salaattia 50–100 grammaa per laji. Perunoita kannattaa keittää aterialle 1–2 henkilöä kohden.

Kinkun tähteistä teet vaikka pyttipannun

Pöytään on hyvä laittaa tarjolle vain järkevä määrä ruokaa niin, ettei samoja ruokalajeja joudu lämmittämään moneen kertaan. Jatkokäytön kannalta laatikot ja salaatit ovat vaikeimpia jouluruokia, ja siksi niiden määriä kannattaa miettiä erityisen tarkkaan. Joulumieltä ei kuitenkaan ole hyvä pilata turhalla niuhottamisella.

Joka tapauksessa ruokaa jää jouluna aina yli, ja tähteille on hyvä miettiä hyötykäyttöä. Kinkkua voi pakastaa paloina ja käyttää myöhemmin pyttipannuun, pastakastikkeeseen, suolaisiin piirakoihin tai hernekeittoon. Myös kala, kuten graavilohi, käy hyvin pastakastikkeeseen tai munakkaaseen.