Joulu
Joulun salaatit

Joulun salaatit

Joulupöydän salaattikattaus on monipuolinen ja runsas. Katso reseptit joulusalaattien valmistukseen!

Rosolli on klassikko

Joulun salaateissa maistuu punajuuri. Marinoitu punajuurisalaatti valmistetaan tuoreista punajuurista ja tarjotaan sinihomejuustokastikkeen kera.

Rosolli tai nopeammin valmistuva versio helppo rosolli ovat joulupöydän klassikoita. Rosollin kastikkeena tarjotaan perinteisesti punajuurten keitinliemellä värjättyä raikkaan vaaleanpunaista kermavaahtoa.

Uunirosollin juurekset kypsyvät nimensä mukaisesti uunissa. Niiden seurassa tarjottavaa kermaviilikastiketta maustavat kaprikset, maustekurkku, hunaja ja pippuri.

Erilainen rosolli on maistuva tarjottava vaikkapa pikkujoukattaukseen. Kermaviilillä ja mausteliemellä tuunattu rosolli saa viimeisen silauksensa tillisillistä.

Granaattiomena kruunaa joulun salaatit

Granaattiomena sopii joulunpunaisen värinsä ansiosta oikeutetusti myös jouluisiin salaatteihin. Juhlava granaattiomenasalaatti, brie-granaattiomenasalaattibulgursalaatti sekä paahdettu palsternakkasalaatti sopivat kaikki mainiosti joulupöytään. Viimeisin resepteistä maustetaan raikkaalla granaattiomenavinaigrettella. 

Persimon on parasta nyt

Persimon on noussut viime vuosina suureen suosioon joulun ajan hedelmänä. Makea persimon sopii mainiosti erilaisiin salaatteihin ja jälkiruokiin. Kokeile vaikkapa ruokaisaa persimon-kanasalaattia, paahdettua persimonsalaattia tai persimonsalsaa. Jos joulupöydästänne löytyy kalkkunaa, sujahtaa persimon mainiosti kalkkunarullan sisään. 

Caesar taipuu myös joulupöytään

Classinen caesarsalaatti sopii tuunattuna myös joulupöytään. Porocaesar tarjotaan suomalaiseen jouluun sopivaksi leipäjuuston, hillojen ja ruisvuokaleivän kera. Joulucaesarissa maistuvat rypsiporsaan ylikypsä uunikylki ja joulun punaiset karpalot.

Kokeile myös näitä

Sienisalaatti sopii mainiosti joulupöytään ja maistuu herkulliselta esimerkiksi rapeiden Pirkka ruislastujen. Omena, lehtiselleri ja saksanpähkinä maistuvat Waldorfin salaatissa, joka on yksi joulusalaattiklassikoista.

Ruokaisa lämmin porkkana-kikhernesalaatti sopii lisäkkeeksi liha- tai broileriruoille. Punajuuri-linssisalaatista löytyy Pohjois-Afrikan makuja ja tuttua punajuurta.

Jos joulupöytäänne ei kuulu kalakattausta, voi kalaa sujauttaa myös salaatin joukkoon. Hedelmäinen päärynä-kylmäsavulohisalaatti hurmaa jouluvieraat takuulla. Herne-perunasalaatissa yhdistyy kolme joulupöydän ikisuosikkia: kala, keitetyt peruna ja vihreät herneet.