Pikkujoulut – nappaa talteen reseptit ja vinkit

Pikkujoulut – nappaa talteen reseptit ja vinkit

Päivitetty 10.11.2023

Kokosimme tälle sivulle kaiken tarvittavan pikkujoulujen järjestämistä varten. Löydät tiedot pikkujoulun ajankohdasta, osuvimmista juomista ja parhaista tarjoiltavista. Katso myös pikkujoulun järjestäjän muistilista.

Milloin on pikkujoulu?

Tavallisesti yritykset, organisaatiot ja erilaiset ystäväporukat viettävät pikkujouluja heti marraskuun alusta alkaen. Virallisesti pikkujoulukausi kuitenkin alkaa vasta ensimmäisestä adventtisunnuntaista, eli 27. marraskuuta. Pikkujoulut tunnetaan vapaamuotoisuudestaan ja sen vuoksi myös pikkujoulujen ajankohta on moniin muihin juhliin verrattuna joustava.

Juhlavat drinkit

Alkoholittomat drinkit ja mocktailit luovat juhlavaa tunnelmaa, mutta ne on halutessa myös helppo muuntaa alkoholillisiksi. Tarjoile pikkujouluissa jouluisia cocktaileja ja lämmintä glögiä. Aloita juhlat yhteisellä maljalla tai tarjoile juomia pitkin iltaa. Kokosimme alle parhaat drinkit juhliasi varten:

Pikkujoulusangria 2023 (680x300) Kuvassa: Pikkujoulusangria

Pikkujoulun suolaiset naposteltavat

Rentoihin juhliin sopivat hyvin erilaiset sormisyötävät ja pienet suolaiset leivonnaiset. Myös dipit sekä tahnat ja niiden kanssa tarjoiltavat dippailtavat herkut ovat simppeleitä, mutta herkullisia tarjottavia pikkujouluihin. Löydä lisää ideoita juhlavaan dippibuffaan! Katso pikkujoulun parhaat naposteltavat alta:

Vatkattu brie 2023 (680x300) Kuvassa: Vatkattu brie

Makeat leivonnaiset ja jälkkärit

Makeat pikkusyötävät sopivat mainiosti pikkujoulujen jälkiruokapöytään. Viimeistele juhlat näyttävällä kakulla tai valmista hauskat joulutortut. Parhaat ideat löydät alta:

Karpalo-ricottatorttu 2023 (680x300) Kuvassa: Karpalo-ricottatorttu

Upeat herkkutarjottimet

Valmista pikkujouluihin makeaa tai suolaista syötävää sisältävä platteri eli tarjotin. Runsaan platterin avulla saat helposti näyttävyyttä herkkupöytään. Voit hankkia herkut suoraan kaupasta, joten säästät myös ruoanvalmistuspuuhissa. Kokoa tarjottimelle esimerkiksi juustoa, keksejä, leikkeleitä, antipastoja, sipsejä, hedelmiä, kasviksia, karkkeja tai taatelipalloja. Platterin kylkeen sopivat mainiosti lisäksi erilaiset hillot ja tahnat. Lue myös simppelit vinkit juustotarjottimen kokoamiseen.

Jouluinen herkkutarjotin kuvitus Kuvassa: Jouluinen herkkutarjotin

Erilainen pikkujoulu valmistuu blineistä

Kokoa herkullinen blinipöytä, jossa vieraat saavat täyttää blinit oman makunsa mukaan. Valmista blinit itse tai oikaise ja osta kaupata valmiit Pirkka Parhaat blinejä. Blinit syödään perinteisesti mädin, punasipulin ja smetanan kanssa, mutta valitse tarjolle myös muita vaihtoehtoja kuten esimerkiksi Pirkka Parhaat rapumarinoitua silliä!

Blinipelti kuvitus Kuvassa: Blinipelti

Pikkujoulun järjestäjän muistilista

  • Suunnittele illan menu: mitä tarjoat, mitä ostat valmiina ja mitä valmistat itse. Katso valmiit menuehdotuksemme täältä.
  • Tee aikataulu leipomista ja ruokien valmistelua varten. Aloita leivonnaisista, jotka kestävät pakastamisen.
  • Tarkista tarjoiluastioiden riittävyys ja liinojen kunto, lainaa tarvittaessa lisää.
  • Järjestä kodin yleiset tilat juhlakuntoon. Huolehdi, että laskutilaa on tarpeeksi.
  • Valmista ruoat ja kata pöytä tarvittaessa edellisenä päivänä mahdollisimman valmiiksi.
  • Nosta tarjottavat vadeille valmiiksi kylmään.
  • Viimeistele koti kukilla ja valaistuksella.
  • Viritä tunnelma huippuunsa juhlien teemaan sopivalla musiikilla.
  • Juhli ja nauti! Hyvin suunnitelluissa juhlissa on varaa improvisoida.

Ruoat pikkujouluihin kätevästi myös verkkokaupasta!