Jouluinen juustotarjotin vaaleanharmaalla pöydällä. Tarjotin on nelikulmion muotoinen ja puinen. Tarjottimella on erilaisia juustoja, keksejä, hedelmiä ja pähkinöitä. K-Ruoka alkupalaresepti.

Näin kokoat juustotarjottimen

Päivitetty 25.10.2024

Juustotarjotin on illanistujaisten hitti, joka vie helppoudellaan voiton monista muista tarjottavista. Yhdistä eri juustolaatuihin värikkäitä hedelmiä, hilloja tai marjoja - näin saat tarjottimesta kauniin ja maistuvan. Lue vinkit houkuttelevan juustotarjottimen kokoamiseen!

Ohjenuorat juustopöydän kokoamiseen

  1. Varaa illanistujaisten juustotarjottimelle 3–6 erityyppistä juustoa, yhteensä 100–150 g henkeä kohti.

  2. Mielenkiintoinen juustopöytä syntyy, kun kokoat tarjottimen maultaan ja ulkonäöltään erilaisista juustoista. Valitse voimakkaita ja miedompia sekä tuttuja ja harvinaisempia juustoja.

  3. Hedelmistä ja marjoista juustojen kanssa maistuvat makeat ja vähähappoisemmat lajikkeet, jotka tasapainottavat juustojen suolaisuutta. Parhaita ovat rypäleet, omenat, päärynät, persikat, aprikoosit, taatelit, viikunat, melonit, kiivit, persimonit, mansikat, pensasmustikat ja kirsikat sekä niistä valmistetut hillokkeet. Hillot sopivat erinomaisesti kaikkien juustolaatujen kanssa, joten Pirkka Parhaat juustohillot on oiva valinta juustojen seuraksi.

  4. Tarjoa juustojen kanssa myös esimerkiksi patonkia, hapankorppuja, näkkileipää, saaristolaisleipää, limppua, hapanjuurileipää, keksejä ja piparkakkuja. Pirkka Parhaat keksilajitelma sisältää kuusi erilaista keksiä, jotka sopivat monenlaisten juustojen kanssa nautittavaksi.

Makuparit juustoille

Valitse eri juustoille oikeat makuparit - näin saat mahdollisimman taspainoisen juustolautasen. Keksit, leivät, hillot, kuivatut ja tuoreet hedelmät sekä pähkinät tasapainottavat juustojen ominaismakua ja korostavat niiden parhaita puolia. Kokeile myös oliivejä, salamia tai aurinkokuivattuja tomaatteja.

Käytä alla olevaa listaa inspiraationa ja kokeile esimerkiksi näitä yhdistelmiä:

Juomat juustojen seuraksi

Koska juustot perinteisesti nautitaan pääruoan jälkeen ennen jälkiruokaa, voidaan juustojen kanssa tarjota samaa punaviiniä kuin pääruoan kanssa tai vaihtoehtoisesti makeaa viiniä, joka sopii sekä jälkiruoan että juustojen seuraksi.

Usein valkoviini on kuitenkin parempi vaihtoehto juustopöydän yleisviininä. Punaviineistä kannattaa usein suosia kevyempiä, vähätanniinisempia ja hieman hapokkaampia viinejä. Myös portviini on oiva pari varsinkin suolaisille ja pitkään kypsyneille juustoille.

Myös olut sopii mainiosti juustojen pariksi - joidenkin mielestä jopa paremmin kuin viini.

+ 1 vinkki: Juustoista koottu kakku on illanistujaisten hitti

Kaunis suolainen juustoista koottu kakku sopii täydellisesti illanistujaisiin. Kokoa kakkuun 3-5 erilaista juustoa ja täydennä hedelmillä, pähkinöillä sekä yrteillä. Valitse juustoiksi sekä pehmeitä että kovia juustoja, joiden maut vaihtelevat miedoista voimakkaisiin ja aromaattisiin. Nosta juustot huoneenlämpöön noin 1/2-1 tuntia ennen tarjoilua, jotta niiden maut tulevat kunnolla esiin. Tarjoa juustojen kanssa kevyen makea 8 % valkoviini, jota löytyy kaupan viinihyllyltä. Suolainen juustokakku on näyttävä tarjottava myös yllätysvieraille!

Juustokiekoista koottu kakku hedelmillä koristeltuna jalallisella alustalla. Ympärillä viinilasit, keksejä ja oksia. K-Ruoan reseptikuva.

Kokoa suolainen juustokakku Pirkka ja Pirkka Parhaat tuotteista

Kaikki tuotteet herkullisiin juustotarjottimiin löydät K-kaupastasi!

Ideat ja vinkit sesongin juhlien tarjoiluihin

Juhlia on erilaisia, joten tarjoilutkin pitää sovittaa juhlan tyyliin. Ovatko kestit rennot vai muodolliset? Kuinka paljon vieraita on tulossa? Me autamme sinua järjestämään kaikenlaiset kekkerit!