Miten juhannuksena liputetaan?

Miten juhannuksena liputetaan?

Päivitetty 2.5.2023

Liputus kuuluu juhannukseen! Viralliset liputuspäivät on määritelty Suomen lipulla liputtamisessa annetussa asetuksessa. Liputuksessa noudatetaan tiettyjä päiviä ja kellonaikoja. Juhannuksen liputusohjeet poikkeavat hieman tavanomaisesta.

Juhannus on yksi Suomen tärkeimmistä juhlapäivistä, ja liputus kuuluu olennaisena osana sen juhlintaan. Liputus on vapaaehtoista, mutta se on hyvin yleistä ja sitä noudatetaan yleisesti.

Juhannuksena Suomen lippu liehuu läpi yön

Suomessa liputus alkaa liputuspäivän aamuna kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Juhannusaattona Suomen lipun saa nostaa salkoon kello 18 ja lipun saa laskea juhannuspäivänä kello 21. Tavallisen kansalaisen on kuitenkin sallittua hieman joustaa liputusajoista esimerkiksi matkan vuoksi, kunhan lippua ei juhannusaattoyön ja -päivän jälkeen unohda salkoon.

Liputusetiketti

Suomen lipun nostaminen ja laskeminen ovat isänmaallisia hetkiä. Lippua on kohdeltava sekä nostettaessa että laskettaessa arvokkaasti ja varoen, se ei saa koskettaa maata, ympärillä olevia tavaroita tai kasvillisuutta. Liputuksen jälkeen lippu taitellaan kauniisti säilöön odottamaan seuraavaa liputuspäivää. Liputusneuvontaa tarjoaa Suomalaisuuden Liitto.