Laskiainen 2023
Laskiaisena hyvästellään talven pimein aika ja aletaan odottaa valoisaa kevättä. Tiedätkö, miksi laskiaista vietetään ja milloin laskiainen on vuonna 2023?
Miksi laskiaista vietetään?
Uskonnollisessa perinteessä laskiainen merkitsee pääsiäistä edeltävän paaston alkamista. Laskiaista vietään Suomessa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisen tärkeimpiä päiviä ovat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai.
Mitä eroa on laskiaissunnuntailla ja laskiaistiistailla?
Laskiaissunnuntaina aloitetaan hiljalleen laskeutuminen paastoon, joka alkaa tuhkakeskiviikkona, laskiaistiistain jälkeisenä päivänä. Laskiaistiistaina vietetään syödään tuhdimmin ennen paaston aloittamista, ja monessa kulttuurissa vietetään silloin myös karnevaalia.
Milloin on laskiainen vuonna 2023?
Vuonna 2023 laskiaissunnuntaita vietetään 19.2.2023 ja laskiaistiistaita 21.2.2023. Laskiainen ei ole liputuspäivä.
Suomalaiset laskiaisperinteet
Nykyisin laskiainen on Suomessa hauska kansanjuhla, johon kuuluvat riehakas pulkkamäki perheen kanssa, kermavaahtotäytteiset laskiaispullat ja lämmittävä hernekeitto. Monet suomalaiset laskiaisperinteet ovat luultavasti saaneet alkunsa talonpoikaisesta työjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi.
Hernerokka ja laskiaispullat kuuluvat olennaisesti suomalaiseen laskiaiseen. Laskiaispullat ovat alunperin lähtöisin Saksasta, jossa niitä syötiin jo 1600-luvulla. Vaikka alkuperäiset laskiaispullat syötiinkin mantelimassalla, on myös hillotäyte monen mieleen ja aivan yhtä hyvä vaihtoehto!
"Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja!"
Suomalaisessa perinteessä laskiaiseen liittyi varsinkin ennen vanhaan monia uskomuksia ja enteitä, jotka liittyivät karja- ja viljelyonneen. Ennen laskiaista oli kiire, sillä kehruutyöt piti saada valmiiksi ennen laskiaista: mäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, nauriita kuin lautasia, räätiköitä kuin nurkanpäitä!”. Näin uskottiin saatavan hyvät, vaaleat pellavat ja runsas naurissato!
Työt tuli laskiaisena lopettaa hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta ne olisivat laskiaisen jälkeen joutuneet hyvin koko vuoden. Laskiaissaunaan täytyi mennä päivänvalolla ja siellä tuli olla hipihiljaa - siten säästyi kesällä hyönteisten puremilta.
Luvassa oli hyvä marjavuosi, jos laskiaissunnuntaina satoi lunta ja sen jälkeen paistoi aurinko. Jatkuva sade taas ennusti sadetta koko paastonajaksi. Jos halusi tehdä naapurille hieman kiusaa, uskomuksen mukaan ottamalla laskiaisena kourallisen herneitä ja heitt ämällä ne naapurin ovesta sisään, saatiin kärpäsiä aiheuttamaan harmia naapuriin!