Laskiainen 2024

Laskiainen 2024

Päivitetty 27.12.2023

Laskiaisena hyvästellään talven pimein aika ja aletaan odottaa valoisaa kevättä. Tiedätkö, miksi laskiaista vietetään ja milloin laskiainen on vuonna 2024?

Miksi laskiaista vietetään?

Uskonnollisessa perinteessä laskiainen merkitsee pääsiäistä edeltävän paaston alkamista. Laskiaista vietään Suomessa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisen tärkeimpiä päiviä ovat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai.

Mitä eroa on laskiaissunnuntailla ja laskiaistiistailla?

Laskiaissunnuntaina aloitetaan hiljalleen laskeutuminen paastoon, joka alkaa tuhkakeskiviikkona, laskiaistiistain jälkeisenä päivänä. Laskiaistiistaina vietetään syödään tuhdimmin ennen paaston aloittamista, ja monessa kulttuurissa vietetään silloin myös karnevaalia.

Milloin on laskiainen vuonna 2024?

Vuonna 2024 laskiaissunnuntaita vietetään 11.2.2024 ja laskiaistiistaita 13.2.2024. Laskiainen ei ole liputuspäivä.

Laskiaispullaritarit 2020 (680 x 298)

Suomalaiset laskiaisperinteet

Nykyisin laskiainen on Suomessa hauska kansanjuhla, johon kuuluvat riehakas pulkkamäki perheen kanssa, kermavaahtotäytteiset laskiaispullat ja lämmittävä hernekeitto. Monet suomalaiset laskiaisperinteet ovat luultavasti saaneet alkunsa talonpoikaisesta työjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi.

Laskiaispulla 2023 (680 x 298)

Hernekeitto ja laskiaispullat kuuluvat olennaisesti suomalaiseen laskiaiseen. Laskiaispullat ovat alunperin lähtöisin Saksasta, jossa niitä syötiin jo 1600-luvulla. Vaikka alkuperäiset laskiaispullat syötiinkin mantelimassalla, on myös hillotäyte monen mieleen ja aivan yhtä hyvä vaihtoehto!

"Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja!"

Suomalaisessa perinteessä laskiaiseen liittyi varsinkin ennen vanhaan monia uskomuksia ja enteitä, jotka liittyivät karja- ja viljelyonneen. Ennen laskiaista oli kiire, sillä kehruutyöt piti saada valmiiksi ennen laskiaista: mäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, nauriita kuin lautasia, räätiköitä kuin nurkanpäitä!”. Näin uskottiin saatavan hyvät, vaaleat pellavat ja runsas naurissato!

Työt tuli laskiaisena lopettaa hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta ne olisivat laskiaisen jälkeen joutuneet hyvin koko vuoden. Laskiaissaunaan täytyi mennä päivänvalolla ja siellä tuli olla hipihiljaa - siten säästyi kesällä hyönteisten puremilta.

Luvassa oli hyvä marjavuosi, jos laskiaissunnuntaina satoi lunta ja sen jälkeen paistoi aurinko. Jatkuva sade taas ennusti sadetta koko paastonajaksi. Jos halusi tehdä naapurille hieman kiusaa, uskomuksen mukaan ottamalla laskiaisena kourallisen herneitä ja heittämällä ne naapurin ovesta sisään, saatiin kärpäsiä aiheuttamaan harmia naapuriin!

Laskiaisen eväät löydät omasta K-kaupastasi

Pirkka esipaistettu vehnäpulla n.14kpl/700g pakaste - kuva

Pirkka esipaistettu vehnäpulla n.14kpl/700g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka Luomu kasvishernekeitto 435g - kuva

Pirkka Luomu kasvishernekeitto 435g

Katso lisää ›

Pirkka gluteeniton pullataikina 450g pakaste - kuva

Pirkka gluteeniton pullataikina 450g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat vadelmahillo 390g - kuva

Pirkka Parhaat vadelmahillo 390g

Katso lisää ›

Pirkka hasselpähkinä-kaakaolevite 400g RFA - kuva

Pirkka hasselpähkinä-kaakaolevite 400g RFA

Katso lisää ›

Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 2dl - kuva

Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 2dl

Katso lisää ›

Pirkka mantelilastu 100g - kuva

Pirkka mantelilastu 100g

Katso lisää ›

Pirkka sokeri 1 kg - kuva

Pirkka sokeri 1 kg

Katso lisää ›