Nauris (1440x550)

Nauris maistuu kesäisin ja talvisin

Julkaistu 24.4.2024

Nauris on ikivanha viljelykasvi, jota käytettiin ennen Suomessa samalla tavoin kuin perunaa nykyään. Nauris sopii erityisen hyvin patoihin ja keittoihin, mutta toimii loistavasti myös raakana sellaisenaan esimerkiksi dippikastikkeen kanssa.

Nauris oli pitkään Suomen ykkösjuures. Nauriin syrjäytti kuitenkin 1900-luvulla suosioon tullut peruna. Nauris voi olla muodoltaan pyöreä, pitkulainen, litteänpyöreä tai kartiomainen. Nauriin väri voi vaihdella valko- ja keltakuorisesta violettiin, ja se on sisukseltaan joko keltainen tai valkoinen lajikkeesta riippuen. Nauris sisältää vain vähän energiaa, joten se on hyvä lisä painostaan huolehtivan monipuoliseen ruokavalioon.

Nauriin maku on makeahko ja siinä on mukana pieni kirpeys. Nauris saa kirpeytensä sisältämistään rikkipitoisista yhdisteistä. Makeimmillaan nauriit ovat pienikokoisina. Maatiaislaji, kaskinauris, yllättää makealla maullaan.

Naurista käytetään niin kuin lanttua - sekä raakana että kypsennettynä. Naurisviipaleet tai – raaste on herkullisen mehevää ja nauristikut maistuvat hienosti dippikastikkeen kera. Nauris sopii erinomaisesti myös keittoihin, patoihin, laatikkoihin, ohukaisiin ja kasvispihveihin. Myös uunissa tai nuotion tuhkassa pitkään haudutetut nauriit ovat erittäin maukasta syötävää.

Nauris säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Pidä nauris erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Herkulliset naurisreseptit

Löydä parhaat vinkit kasvisten hyödyntämiseen ruoanlaitossa