Hyppää sisältöön
Nauris (1440x550)

Nauris maistuu kesäisin ja talvisin

Päivitetty 26.3.2025

Nauris on ikivanha viljelykasvi, jota käytettiin ennen Suomessa samalla tavoin kuin perunaa nykyään. Nauris sopii erityisen hyvin patoihin ja keittoihin, mutta toimii loistavasti myös raakana sellaisenaan esimerkiksi dippikastikkeen kanssa.

Nauris oli pitkään Suomen ykkösjuures. Nauriin syrjäytti kuitenkin 1900-luvulla suosioon tullut peruna. Nauris voi olla muodoltaan pyöreä, pitkulainen, litteänpyöreä tai kartiomainen. Nauriin väri voi vaihdella valko- ja keltakuorisesta violettiin, ja se on sisukseltaan joko keltainen tai valkoinen lajikkeesta riippuen.

Nauriin maku on makeahko ja siinä on mukana pieni kirpeys. Nauris saa kirpeytensä sisältämistään rikkipitoisista yhdisteistä. Makeimmillaan nauriit ovat pienikokoisina. Maatiaislaji, kaskinauris, yllättää makealla maullaan.

Onko nauris terveellistä?

Nauriista saa ainakin C-vitamiinia sekä hivenaineita, kuten seleeniä. Lisäksi nauris sisältää vain vähän energiaa, joten se on halutessa maukas vaihtoehto esimerkiksi perunalle ja mainio lisä monipuoliseen ruokavalioon.

Miten naurista käytetään?

Naurista käytetään niin kuin lanttua - sekä raakana että kypsennettynä. Naurisviipaleet tai -raaste on herkullisen mehevää ja nauristikut maistuvat hienosti dippikastikkeen kera. Nauris sopii erinomaisesti myös keittoihin, patoihin, laatikkoihin, ohukaisiin ja kasvispihveihin. Myös uunissa tai nuotion tuhkassa pitkään haudutetut nauriit ovat erittäin maukasta syötävää.

Miten säilyttää nauris?

Nauris säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Pidä nauris erillään runsaasti etyleeniä erittävistä kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Herkulliset naurisreseptit

Löydä parhaat vinkit kasvisten hyödyntämiseen ruoanlaitossa