Popsi, popsi porkkanaa! Porkkana on rouskuva juures, josta on vaikka mihin
Julkaistu 26.6.2024Kaikille tuttu porkkana maistuu makean pirteältä. Siitä voi tehdä vaikka mitä! Porkkana on myös edullinen juures, joten siksikin sen hyödyntäminen on viisasta. Suomalaista porkkanaa ostamalla tuet samalla alueesi lähituottajia. Tutustu monipuoliseen juurekseen ja nappaa porkkanapussi kaupan hyllyltä ruoanlaittoon!
Miten kauan porkkana säilyy?
Porkkana säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Jos sinulla on kellari tai muu pimeä ja viileä tila, voit säilyttää porkkanaa myös siellä. Porkkana on pilaantunut, kun se on limainen tai homeessa. Jos porkkana on itänyt vain hieman, sen voi vielä syödä. Maku heikkenee itämisen myötä, minkä vuoksi paljon itänyttä porkkanaa ei kannata syödä.
Mitä porkkana sisältää?
Porkkana sisältää paljon beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Porkkanaa ei voi napostella liikaa, sillä keho tekee beetakaroteenista vain tarvittavan määrän A-vitamiinia. Porkkanassa on myös paljon erilaisia sokereita: sakkaroosia, ksyloosia, glukoosia ja fruktoosia. Tärkkelystä porkkanassa on kuitenkin hyvin vähän. Jos olet siis karppaaja, voit huoletta popsia porkkanoita!
Kannattaako porkkana kuoria?
Tämä on laiskalle kokille ilouutinen: porkkanaa voi hyvin syödä myös kuorineen, kunhan sen vaan pesee ensin huolellisesti.
Mitä porkkanasta voi tehdä?
Porkkanaa voi syödä sekä kypsennettynä että raakana. Kypsennykseen menee noin 30-45 minuuttia kypsennystavasta riippuen. Raakaa porkkanaa on hauska rouskutella ja dippailla maukkaisiin dippeihin. Porkkana on myös oiva kaveri ruoanlaitossa, raasta tai paloittele se mukaan leivonnaisiin tai suolaisiin ruokiin.