K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Mitä tehdä syyslomalla?

Mitä tehdä syyslomalla?

Syysloman pituus vaihtelee kouluittain ja alueittain. Katso vinkit mukavaan koko perheen puuhasteluun syyslomalla.

Milloin on syysloma 2020?

Koulujen syyslomien ajankohta ja pituus vaihtelevat paikkakunnittain. Syyslomat ajoittuvat vuonna 2020 lokakuun viikoille 42-43.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluissa, samoin kuin esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa sekä Kuopiossa syyslomaa vietetään viikolla 42 eli 12.–16.10.2020. Turussa syysloma on myös 12.–16.10.2020. Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä sekä Oulussa syyslomaa vietetään puolestaan viikolla 43 19.–23.10.2020.

Katso lukukauden 2020–2021 loma-ajat Opetushallituksen sivuilta

Mitä tehdä syyslomalla?

1. Lähde retkelle

Parasta tekemistä lokakuussa on tietysti ulkoilu raikkaassa ilmassa syksyn väriloistosta nauttien. Lomalla on aikaa retkeillä tutuissa maisemissa tai lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin koko perheen voimin. Luontoon.fi-sivustolta löydät listan Suomen upeista kansallispuistoista reitteineen.

Vuodenaika asettaa omat haasteensa retkeilylle, mutta hyvällä varustautumisella retkestä tulee mieleenpainuva elämys niin aikuisille kuin lapsillekin. Katso hyviä retkeilyvinkkejä sekä lue lämpimässä säilyvistä retkieväistä.

2. Kokkaa yhdessä

Suunnitelkaa lomaviikon ruokalista yhdessä lasten kanssa hyödyntäen sesongin parhaita raaka-aineita! Sadonkorjuun eli kekrin aikaan herkullisia ovat ainakin juurekset, kaalit sekä kotimaiset hedelmät kuten luumut, omenat ja päärynät.

Lapsiperheiden ruokasuosituksissa muistutetaan yhdessä syömisen tuottavan hyvinvointia koko perheelle ja yhdessä kokkailu on hyvä tapa tutustuttaa lapsia uusiin makuihin sekä opettaa arvostamaan suomalaisia raaka-aineita.

Suosittu K-Ruoka-sovellus helpottaa niin reseptien löytämistä, ostoslistan laatimista kuin kaupassa käymistäkin.

Kiireiset lomalaiset voivat suuressa osassa Suomea tilata ruoat myös K-Ruoka-verkkokaupasta.

3. Lue, pelaa ja leiki

Lomalla ei ole kiire minnekään. Jos budjetti on tiukassa tai sinne tänne sinkoilu ei vapaalla innosta, voi loman viettää leppoisasti myös kotosalla kirjoja lueskellen, yhdessä konsoli- ja lautapelejä pelaillen tai hauskojen leikkien parissa.

Kodin roolin on todettu olevan tärkeä tekijä lasten lukutaidon kehittymisessä. Löytöretki oman kunnan tai kaupungin kirjastoon ja kirjojen lainaaminen on hauskaa vaihtelua älylaitteiden käytölle. Katso Lukukeskuksen hyödylliset 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Pelaaminen on monen nuoren harrastus, josta myös vanhemman on hyvä olla kiinnostunut. Pyydä päästä jälkikasvun opetukseen tai kaiva kaapeista vanhat pelikonsolit ja tietokonepelit koko perheen iloksi. Muistatko vielä, mitä pelejä Commodore 64:lla pelattiin?

Verkko on pullollaan vinkkejä lasten leikkeihin, joihin myös aikuiset voivat osallistua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista on helppo hakea leikkejä erilaisilla kriteereillä esimerkiksi pelaavan porukan, lasten iän tai käytettävissä olevan tilan perusteella.

4. Käy elokuvissa

Syysloma on parasta aikaa käydä leffassa koko perheen kanssa! Ohjelmistossa olevat elokuvat löydät täältä. Leffaherkut löytyvät matkalla omasta K-ruokakaupasta tai paikan päällä teatterin kioskista.

5. Kaupungissa tapahtuu

Syyslomaviikoilla tapahtuu paljon kaikenlaista. Kannattaakin katsoa oman kotikuntansa tapahtumat verkosta. Esimerkiksi Helsingissä on taas paljon ohjelmaa lapsille, koululaisille ja koko perheelle. Helsingin menovinkit löydät tästä. Nyt voi myös olla oiva hetki aloittaa geokätköily yhdessä. Kätköillessä yhdistyy kaikki hyvä, kuten ulkona liikkumisen ilo, kätkön löytämisen jännitys ja yhdessäoleminen. Geokätköilyyn löytyy lisävinkkejä täältä.