Koti ja hyvä olo
Mitä tehdä syyslomalla 2019?

Mitä tehdä syyslomalla 2019?

Syysloman pituus vaihtelee kouluittain ja alueittain. Katso vinkit mukavaan koko perheen puuhasteluun syyslomalla.

Milloin on syysloma 2019?

Koulujen syyslomien ajankohta ja pituus vaihtelevat paikkakunnittain. Syyslomat ajoittuvat vuonna 2019 lokakuun loppupuolelle viikoille 42-43.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluissa, samoin kuin esimerkiksi Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa sekä Kuopiossa syyslomaa vietetään viikolla 42 eli 14.-18.10.2019. Turussa syysloma on lyhyempi, 17.-18.10.2019. Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Mikkelissä sekä Oulussa syyslomaa vietetään puolestaan viikolla 43 21.-25.10.2019.

Katso lukukauden 2019-2020 loma-ajat Opetushallituksen sivuilta

Mitä tehdä syyslomalla?

1. Lähde retkelle

Parasta tekemistä lokakuussa on tietysti ulkoilu raikkaassa ilmassa syksyn väriloistosta nauttien. Lomalla on aikaa retkeillä tutuissa maisemissa tai lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin koko perheen voimin. Luontoon.fi-sivustolta löydät listan Suomen upeista kansallispuistoista reitteineen.

Vuodenaika asettaa omat haasteensa retkeilylle, mutta hyvällä varustautumisella retkestä tulee mieleenpainuva elämys niin aikuisille kuin lapsillekin. Katso hyviä retkeilyvinkkejä sekä lue lämpimässä säilyvistä retkieväistä.

2. Polskuttele kylpylässä

Kylpylät ovat suosittuja lomanviettopaikkoja syksyllä, kun säätila vaihtelee. Kylpylälomasta nauttivat sekä lapset että vanhemmat - erilaiset altaat, liukumäet ja vesilelut, kuntoilu sekä muut hauskat harrasteet sopivat kaikille ja päivän päätteeksi maistuu kunnon päivällinen. Äidin tai isän voi yllättää lomalla rentouttavalla hemmotteluhoidolla, joka vie ajatukset pois arjesta. Kurkkaa, mitä esimerkiksi kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa tai Naantalin Kylpylä tarjoaa Plussa-asiakkaille juuri nyt.

3. Kokkaa yhdessä

Suunnitelkaa lomaviikon ruokalista yhdessä lasten kanssa hyödyntäen sesongin parhaita raaka-aineita! Sadonkorjuun eli kekrin aikaan herkullisia ovat ainakin juurekset, kaalit sekä kotimaiset hedelmät kuten luumut, omenat ja päärynät.

Lapsiperheiden ruokasuosituksissa muistutetaan yhdessä syömisen tuottavan hyvinvointia koko perheelle ja yhdessä kokkailu on hyvä tapa tutustuttaa lapsia uusiin makuihin sekä opettaa arvostamaan suomalaisia raaka-aineita.

Suosittu K-Ruoka-sovellus helpottaa niin reseptien löytämistä, ostoslistan laatimista kuin kaupassa käymistäkin. Juuri nyt uudet K-Ruoka-sovelluksen lataajat saavat 5 euroa Plussa-rahaa!

Kiireiset lomalaiset voivat suuressa osassa Suomea tilata ruoat myös K-Ruoka-verkkokaupasta.

4. Lue, pelaa ja leiki

Lomalla ei ole kiire minnekään. Jos budjetti on tiukassa tai sinne tänne sinkoilu ei vapaalla innosta, voi loman viettää leppoisasti myös kotosalla kirjoja lueskellen, yhdessä konsoli- ja lautapelejä pelaillen tai hauskojen leikkien parissa.

Kodin roolin on todettu olevan tärkeä tekijä lasten lukutaidon kehittymisessä. Löytöretki oman kunnan tai kaupungin kirjastoon ja kirjojen lainaaminen on hauskaa vaihtelua älylaitteiden käytölle. Katso Lukukeskuksen hyödylliset 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta

Pelaaminen on monen nuoren harrastus, josta myös vanhemman on hyvä olla kiinnostunut. Pyydä päästä jälkikasvun opetukseen tai kaiva kaapeista vanhat pelikonsolit ja tietokonepelit koko perheen iloksi. Muistatko vielä, mitä pelejä Commodore 64:lla pelattiin?

Verkko on pullollaan vinkkejä lasten leikkeihin, joihin myös aikuiset voivat osallistua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipankista on helppo hakea leikkejä erilaisilla kriteereillä esimerkiksi pelaavan porukan, lasten iän tai käytettävissä olevan tilan perusteella.

5. Käy elokuvissa

Syysloma on parasta aikaa käydä leffassa koko perheen kanssa! Finnkinon teattereita löytyy ympäri Suomen ja Plussa-kortilla saat elokuvaliput aina keskiviikkoisin -20% edullisemmin joko kassalta tai Finnkinon verkkokaupasta. Ohjelmistossa olevat elokuvat löydät täältä ja ohjeet Plussa-edun käyttämiseen täältä. Leffaherkut löytyvät matkalla omasta K-ruokakaupasta tai paikan päällä teatterin kioskista.

6. Matkaile

Syyslomaristeilyt ovat suosittu irtiotto arjesta. Tutut Tukholma ja Tallinna ovat helppoja kohteita lasten kanssa, olipa miniloman tarkoituksena hauskanpito, shoppailu tai ruokaelämykset.

Tukholmassa lasten suosikkikohde on tietysti Gröna Lundin huvipuisto ja Vanhan kaupungin kujilla kierrellessä viihtyy koko perhe. Katso Tallink Siljan sivuilta kolmen erilaisen tukholmalaisen vinkit kotikaupunkiinsa.

Tallinnassa lomasta lasten kanssa voi nauttia joko pikaisella päiväreissulla tai muutaman päivän lomalla, johon mahtuu myös esimerkiksi kylpylä- tai museovisiitti. Tallink Silja tarjoaa Plussa-asiakkaille kaikista netistä varatuista matkoista Plussa-pisteitä.

Lomamatkaa tai viikonlopun viettoa suunnitellessa kannattaa aina tarkistaa K-Plussan kumppaneiden tarjoamat palvelut, matkustat sitten kotimaassa tai minne päin maailmaa tahansa. Saat etuja ja tarjouksia lento- ja laivamatkoistasi, hotelliyöpymisistä ja kylpyläpalveluista, sekä auton vuokrauksesta.