Lihaton lokakuu 2022 - katso 31 kasvisreseptiä

Lihaton lokakuu 2022 - katso 31 kasvisreseptiä

Lihaton lokakuu on taas täällä! Kokosimme vastustamattoman ruokalistan, jonka avulla syöt maukasta kasvisruokaa koko kuukauden. Tallenna linkki selaimesi suosikkeihin ja seuraa vain suunnitelmaa! #lihatonlokakuu

Viikko 1

Lauantai 1.10. Lihattoman lokakuun aloitusta juhlitaan juureksilla! Paahdettu juures-fetasalaatti loistaa syksyn kauneimmissa väreissä ja ihanimmissa mauissa. Lisää fetajuustoa sekä saksanpähkinöitä ja muita pähkinöitä tuomaan ruokaisuutta salaattiin. Salaatin kruunaa yrttinen timjamivinaigretti.

Sunnuntai 2.10. Vegaaninen lasagne on klassisen lasagnen ihanan ruokaisa vegaaniversio, jonka täytteessä käytetään vegejauhista ja kaurajuomaa. Perinteinen juustokastike pyöräytetään vegaanisen juuston ja pinaatin kanssa. Lasagnen päälle laitetaan koristamaan ja makua tuomaan miniluumutomaatteja sekä tuoretta basilikaa.

Vegaaninen lasagne (680x300) Kuvassa: Vegaaninen lasagne

Viikko 2

Maanantai 3.10. Pinaattikeitto on meille jokaiselle tuttu arkiruoka. Valmista nyt vegaaninen pinaattikeitto käyttäen kaurajuomaa ja Pirkka kaurarasvasekoitetta perinteisten maitotuotteiden tilalla, ateria valmistuu alle puolessa tunnissa!

Tiistai 4.10. Valmista täytetyt uunibataatit tiistai-illan iloksi! Uunibataatit täytetään ihanalla täytteellä, jossa on yhdistetty keltainen currytahna, vuohenjuusto sekä kikherneet. Täytteen makua pehmentämään on lisätty ranskankerma.

täytetyt-uunibataatit-680x300 Kuvassa: Täytetyt uunibataatit

Keskiviikko 5.10. Kokkaa keskiviikkona iso vuoallinen kasvis-makaronilaatikkoa, josta riittää myös seuraavana päivänä evääksi töihin. Härkis on helppo valmistaa makaronilaatikon sekaan ja aurinkokuivatut tomaatit antavat laatikolle täyteläistä makua. Perinteisen korppujauhoseoksen sijasta makaronilaatikon pinnalle voi laittaa ohuita tomaattiviipaleita.

Torstai 6.10. Avokadorisotossa yhdistyvät avokadojen miedon kermaiset ja parmesaanin suolaiset maut. Risotto maistuukin upealta yksinään, mutta sen kaveriksi voi paistaa myös proteiinipitoisia hernefalafeleja, jotka pitävät huolen, että nälkä pysyy poissa pidempään!

Perjantai 7.10. Perjantain kunniaksi valmistetaan mausteista kasvischorizoa. Nämä soijarouheesta valmistetut makkarat ehtivät pöytään alle tunnissa. Perjantaiherkkuna maistuvat myös vegaaniset puolukkajuustokakut purkissa!

halloumipelti-680x300 Kuvassa: Halloumipelti

Lauantai 8.10. Lauantain seurusteluruoaksi sopii erinomaisesti halloumipelti, jossa kasvikset, kikherneet ja halloumijuusto paahtuvat uunissa alle puolessa tunnissa kuin itsestään. Ruoan kylkeen valmistetaan maukas jogurttikastike paahdetusta valkosipulista.

Sunnuntai 9.10. Ihanat ja värikkäät kukkakaalitacot maustetaan savupaprikajauheella ja juustokuminalla, ja niihin saa upotettua kokonaisen kukkakaalin kantoineen. Tarjoile kukkakaalitacot punakaalin, avokadon ja salsa verden kanssa, tacojen makua pehmentämään voi lisätä hieman ranskankermaa.

kukkakaalitacot-680x300 Kuvassa: Kukkakaalitacot

Viikko 3

Maanantai 10.10. Juuressosekeitto saa uutta syvyyttä, kun juurekset ensin paahtaa uunissa. Keittoon kannattaa hyödyntää syksyn satokauden eri makuja ja juureksia voikin halutessaan vaihdella oman maun mukaan. Sosekeiton kanssa maistuu helppo siemennäkkäri.

Tiistai 11.10. Kuivahtaneet leivät voi käyttää hyödyksi leipämuru-lehtikaalipastassa! Leipämuruun saa makua paistamalla sen pannulla öljyn ja valkosipulin kanssa, ja pastan kruunaa paistettu lehtikaali ja mozzarella.

leipämuru-lehtikaalipasta-680x300 Kuvassa: Leipämuru-lehtikaalipasta

Keskiviikko 12.10. #Kasviskeskiviikon lempeä palsternakkakeitto on ihanan aromikas sosekeitto, joka maistuu rapeiden sämpylöiden kanssa taivaalliselta! Keiton voi myös halutessaan koristella juureslastuilla tai siemensekoituksella.

Torstai 13.10. Nopea ja helppo härkiskäristys on herkullinen ruoka arjen keskellä. Kypsä härkäpapuvalmiste ei vaadi hauduttamista, joten vain paista härkis pannulla lämpimäksi sipulin kanssa. Tarjoile käristys perinteiseen tapaan perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kera.

hasselbackan-munakoisot-680x300 Kuvassa: Hasselbackan munakoisot

Perjantai 14.10. Hasselbackan munakoisot on näyttävä kasvisateria, jossa munakoisot on viipaloitu ja kuorrutettu juustolla. Munakoisot tarjoillaan herkullisen tomaattikastikkeen ja tuoreen basilikan kanssa. Ruoasta saa helposti vegaanisen, kun mozzarellan ja parmesaanin korvaa kasvipohjaisilla juustoilla!

Lauantai 15.10. Tofunugetit ovat hauskoja lauantai-illan naposteltavia, joiden rapeuden varmistaa tuplaleivitys. Herkuttele tofunugetit kasvistikkujen kera tai muuta nugetit täyttävämmäksi ateriaksi tarjoilemalla ne esimerkiksi muusin kanssa. Lauantain kruunaa ihanat suolakinuski-uuniomenat jälkiruokana.

Sunnuntai 16.10. Ylijääneestä perunamuusista voi valmistaa vegaanisen shepherd’s pien! Perunamuusin ja mustapapujen ansiosta tästä "paimenen piiraasta" tulee todella ruokaisaa ja maukasta. Vegaanisessa versiossa pinnalle laitettavan juustoraasteen korvaa sitruunainen leipämuru.

vegaaninen-shepherds-pie-680x300 Kuvassa: Vegaaninen shepherd's pie

Viikko 4

Maanantai 17.10. Vegemakkarakeitto valmistuu perinteisen makkarakeiton tapaan vain muutamasta raaka-aineesta: vegemakkaroista, tuoreista keittojuureksista ja mausteista. Vegemakkaraviipaleet voi paistaa pannulla ennen keittoon laittamista, näin makkarat ruskistuvat kauniisti ja saavat kivan suutuntuman. Näppärä ja maukas ateria arkeen!

Tiistai 18.10. Porkkana-fetasalaattiin porkkanat höylätään hauskoiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Salaatissa myös yhdistyvät omenan makeus ja fetajuuston suolaisuus, mikä takuulla saa makuhermot hyrräämään! Raikkautta salaattiin tuovat tuore minttu ja limettinen salaatinkastike.

porkkana-fetasalaatti-680x300 Kuvassa: Porkkana-fetasalaatti

Keskiviikko 19.10. Vegewokki on helppo ja nopea arkiruoka, jonka voi tarjoilla vaikkapa riisin kanssa. Vegewokin päätähtinä toimivat herkulliset soijasuikaleet ja makeat sugar snaps -salaattiherneet. Kevätsipuli tuo lisää ihanaa vehreyttä ateriaan ja tuore inkivääri kruunaa ruoan mausteisuudellaan.

Torstai 20.10. Vegaaninen kanapasta maistuu ällistyttävästi lihaiselle versiolleen ja valmistuu helposti alle puolessa tunnissa. Vegaaniset soijapalat tuovat ruokaisuutta pastaan ja kaurakerma täyteläistää ruoan makua. Ripottele lopuksi pastan pinnalle hienonnettua basilikaa tai lehtipersiljaa.

kasvispyörykät-ja-uunijuurekset-680x300 Kuvassa: Kasvispyörykät ja uunijuurekset

Perjantai 21.10. Kasvispyörykät saavat täyteläisyyttä ja makua salaattijuustosta. Syö valmiit pyörykät uunijuuresten ja raikkaan kermaviili-yrttidipin kanssa! Perjantain jälkkärinä maistuvat helpot korvapuustirullat!

Lauantai 22.10. Viikonloppuna maistuvat herkulliset vegaaniset hodarit! Täytä sämpylät kasvisnakilla, aiolilla, mehevällä raasteella ja pikkelöidyllä punasipulilla. Viimeistele hodarit kurkulla, srirachalla ja tuoreella korianterilla!

vegaaniset-hodarit-680x300 Kuvassa: Vegaaniset hodarit

Sunnuntai 23.10. Hoisintofu valmistuu nopeasti Pirkka hoisinkastiketta käyttäen. Tofu saa täyteläisen maun tummasta hoisinkastikkeesta ja sen voi tarjoilla riisinuudelien, kevätsipulin ja limetinlohkojen kanssa.

Viides viikko

Maanantai 24.10. Arkena maistuu helppo papupata, joka valmistetaan kahden pavun taktiikalla - sekoita yhteen kidneypapuja, mustapapuja, tomaattimurskaa ja mausteita, ja saat ruokaisan kastikkeen riisin kaveriksi.

Tiistai 25.10. Jos jääkaappiin on jäänyt yli riisiä, vähennä helposti ruokahävikkiä ja valmista paistettua riisiä tofulla. Tofu saa makua soijakastikkeesta, maapähkinävoista ja inkivääristä tehdystä marinadista. Paistettuun riisiin voi helposti myös lisätä kaappeihin jääneitä kasviksia!

paistettu-riisi-tofulla-680x300 Kuvassa: Paistettu riisi tofulla

Keskiviikko 26.10. Soijarouhekastike on herkullinen ja nopea vegaaninen vaihtoehto, jonka voi tarjoilla bolognesen tapaan spagetin kanssa. Kasviruokakerma tekee kastikkeesta ihanan täyteläisen.

Torstai 27.10. Perinteistä kalakeittoa mukailee tofukeitto, jossa maistuu kalakeiton kotoisat tutut maut tilli ja sitruuna. Kylmäsavutofu puolestaan tuo mahtavaa savuisuutta keittoon. Keiton kanssa voi tarjoilla helppoa peltileipää, joka valmistuu hetkessä!

vönerpita-680x300 Kuvassa: Vönerpita

Perjantai 28.10. Viikonlopun alkajaisiksi sopii street food -henkiset Vönerpitat, jotka täytetään vegaanisella kebabilla. Lisää pitaleivän väliin myös marinoitua kaalisalaattia sekä tulista jalapeno-savupaprikamajoneesia tuomaan ekstrapotkua. Perjantain herkkujälkkäriksi voi tehdä ihanan karpalo-kaurapaistoksen.

Lauantai 29.10. Perinteinen italialainen uuniruoka melanzane on arkiruoaksi hieman työläs, mutta viikonloppuna on aikaa kokkailla. Taivaallinen yhdistelmä munakoisoa, tomaattikastiketta ja mozzarellaa on palkitseva lopputulos!

teriyakitofu-ja-paahdetut-kasvikset-680x300 Kuvassa: Teriyakitofu ja paahdetut kasvikset

Sunnuntai 30.10. Makumatkalle Japaniin vie teriyakitofu, joka viimeistellään basilika-limeöljyllä. Teriyakitofun voi tarjoilla paahdettujen kasvisten ja jasmiiniriisin kanssa.

Maanantai 31.10. Lihaton lokakuu päätetään ihanaan linssicurryyn, joka lempeällä mausteisuudellaan lämmittää syksyn kylmeneviä iltoja. Jos innostuit kasvisruoasta tai olet uusia ruokaohjeita kaipaava konkari, lisää herkullisia reseptejä löydät K-Ruoan resepteistä!

linssicurry-680x300 Kuvassa: Linssicurry

Ainekset lihattoman lokakuun aterioihin saat kätevästi hankittua myös verkkokaupasta!