Lihaton lokakuu 2023 - katso 31 kasvisreseptiä

Lihaton lokakuu 2023 - katso 31 kasvisreseptiä

Päivitetty 12.9.2023

Lihaton lokakuu on taas täällä! Kokosimme vastustamattoman ruokalistan, jonka avulla syöt maukasta kasvisruokaa koko kuukauden. Tallenna linkki selaimesi suosikkeihin ja seuraa vain suunnitelmaa! #lihatonlokakuu

Viikko 1

Sunnuntai 1.10. Lihattoman lokakuun aloitusta juhlitaan lasagnella! Vegaaninen lasagne on klassisen lasagnen ihanan ruokaisa vegaaniversio, jonka täytteessä käytetään vegejauhista ja kaurajuomaa. Perinteinen juustokastike pyöräytetään vegaanisen juuston ja pinaatin kanssa. Lasagnen päälle laitetaan koristamaan ja makua tuomaan miniluumutomaatteja sekä tuoretta basilikaa.

Maanantai 2.10. Karamellisoidussa kaalipastassa maistuvat makeaksi karamellisoidut sipulit ja kaalit sekä suolainen parmesaanijuusto. Viimeistele tyylikäs pasta sitruunankuorella ja timjamilla.

Kasvisminestronekeitto 2023 (680x300) Kuvassa: Kasvisminestronekeitto

Tiistai 3.10. Kasvisminestronekeitto on helppo arkiruoka, joka syntyy hetkessä vegejauhiksesta, säilykkeistä ja pakastevihanneksista. Kruunaa keitto vihreällä pestolla, joka antaa ruoalle ihanaa lisämakua.

Keskiviikko 4.10. Valmista täytetyt uunibataatit tiistai-illan iloksi! Uunibataatit täytetään ihanalla täytteellä, jossa on yhdistetty keltainen currytahna, vuohenjuusto sekä kikherneet. Täytteen makua pehmentämään on lisätty ranskankerma.

täytetyt-uunibataatit-680x300 Kuvassa: Täytetyt uunibataatit

Torstai 5.10. Kokkaa torstaina iso vuoallinen kasvis-makaronilaatikkoa, josta riittää myös seuraavana päivänä evääksi töihin. Härkis on helppo valmistaa makaronilaatikon sekaan ja aurinkokuivatut tomaatit antavat laatikolle täyteläistä makua. Perinteisen korppujauhoseoksen sijasta makaronilaatikon pinnalle voi laittaa ohuita tomaattiviipaleita.

Perjantai 6.10. Avokadorisotossa yhdistyvät avokadojen miedon kermaiset ja parmesaanin suolaiset maut. Risotto maistuukin upealta yksinään, mutta sen kaveriksi voi paistaa myös proteiinipitoisia hernefalafeleja, jotka pitävät huolen, että nälkä pysyy poissa pidempään!

Lauantai 7.10. Lauantain kunniaksi valmistetaan mausteista kasvischorizoa. Nämä soijarouheesta valmistetut makkarat ehtivät pöytään alle tunnissa. Lauantaiherkkuna maistuvat myös vegaaniset puolukkajuustokakut purkissa!

halloumipelti-680x300 Kuvassa: Halloumipelti

Sunnuntai 8.10. Sunnuntain seurusteluruoaksi sopii erinomaisesti halloumipelti, jossa kasvikset, kikherneet ja halloumijuusto paahtuvat uunissa alle puolessa tunnissa kuin itsestään. Ruoan kylkeen valmistetaan maukas jogurttikastike paahdetusta valkosipulista.

Viikko 2

Maanantai 9.10. Ihanat ja värikkäät kukkakaalitacot maustetaan savupaprikajauheella ja juustokuminalla, ja niihin saa upotettua kokonaisen kukkakaalin kantoineen. Tarjoile kukkakaalitacot punakaalin, avokadon ja salsa verden kanssa, tacojen makua pehmentämään voi lisätä hieman ranskankermaa.

Porkkana-linssikeitto 2023 (680x300) Kuvassa: Porkkana-linssikeitto

Tiistai 10.10. Porkkana-linssikeitosta saat samettisen sileän, kun soseutat sen tehosekoittimella. Lusikoi annoksen pinnalle rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä, näin saat säädettyä keiton tulisuutta itsellesi sopivaksi. Sosekeiton kanssa maistuu helppo siemennäkkäri.

Keskiviikko 11.10. #Kasviskeskiviikkona kuivahtaneet leivät voi käyttää hyödyksi leipämuru-lehtikaalipastassa! Leipämuruun saa makua paistamalla sen pannulla öljyn ja valkosipulin kanssa, ja pastan kruunaa paistettu lehtikaali ja mozzarella.

leipämuru-lehtikaalipasta-680x300 Kuvassa: Leipämuru-lehtikaalipasta

Torstai 12.10. Lempeä palsternakkakeitto on ihanan aromikas sosekeitto, joka maistuu rapeiden sämpylöiden kanssa taivaalliselta! Keiton voi myös halutessaan koristella juureslastuilla tai siemensekoituksella.

Perjantai 13.10. Nopea ja helppo härkiskäristys on herkullinen ruoka arjen keskellä. Kypsä härkäpapuvalmiste ei vaadi hauduttamista, joten vain paista härkis pannulla lämpimäksi sipulin kanssa. Tarjoile käristys perinteiseen tapaan perunamuusin sekä puolukkasurvoksen kera.

hasselbackan-munakoisot-680x300 Kuvassa: Hasselbackan munakoisot

Lauantai 14.10. Hasselbackan munakoisot on näyttävä kasvisateria, jossa munakoisot on viipaloitu ja kuorrutettu juustolla. Munakoisot tarjoillaan herkullisen tomaattikastikkeen ja tuoreen basilikan kanssa. Ruoasta saa helposti vegaanisen, kun mozzarellan ja parmesaanin korvaa kasvipohjaisilla juustoilla!

Sunnuntai 15.10. Tofunugetit ovat hauskoja sunnuntai-illan naposteltavia, joiden rapeuden varmistaa tuplaleivitys. Herkuttele tofunugetit kasvistikkujen kera tai muuta nugetit täyttävämmäksi ateriaksi tarjoilemalla ne esimerkiksi perunamuusin kanssa. Sunnuntain kruunaavat ihanat suolakinuski-uuniomenat jälkiruokana.

Viikko 3

Maanantai 16.10. Ylijääneestä perunamuusista voi valmistaa vegaanisen shepherd’s pien! Perunamuusin ja mustapapujen ansiosta tästä "paimenen piiraasta" tulee todella ruokaisaa ja maukasta. Vegaanisessa versiossa pinnalle laitettavan juustoraasteen korvaa sitruunainen leipämuru.

vegaaninen-shepherds-pie-680x300 Kuvassa: Vegaaninen shepherd's pie

Tiistai 17.10. Vegemakkarakeitto valmistuu perinteisen makkarakeiton tapaan vain muutamasta raaka-aineesta: vegemakkaroista, tuoreista keittojuureksista ja mausteista. Vegemakkaraviipaleet voi paistaa pannulla ennen keittoon laittamista, näin makkarat ruskistuvat kauniisti ja saavat kivan suutuntuman. Näppärä ja maukas ateria arkeen!

Keskiviikko 18.10. Porkkana-fetasalaattiin porkkanat höylätään hauskoiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä. Salaatissa myös yhdistyvät omenan makeus ja fetajuuston suolaisuus, mikä takuulla saa makuhermot hyrräämään! Raikkautta salaattiin tuovat tuore minttu ja limettinen salaatinkastike.

Maapähkinävoinuudelit 2023 (680x300) Kuvassa: Maapähkinävoinuudelit

Torstai 19.10. Maapähkinävoinuudelit valmistuvat nopeasti, mutta ovat silti täynnä makua! Pyöräytä nuudelit maukkaassa kastikkeessa ja paista joukkoon tofumurua.

Perjantai 20.10. Vegaaninen kanapasta maistuu ällistyttävästi lihaiselle versiolleen ja valmistuu helposti alle puolessa tunnissa. Vegaaniset soijapalat tuovat ruokaisuutta pastaan ja kaurakerma täyteläistää ruoan makua. Ripottele lopuksi pastan pinnalle hienonnettua basilikaa tai lehtipersiljaa.

kasvispyörykät-ja-uunijuurekset-680x300 Kuvassa: Kasvispyörykät ja uunijuurekset

Lauantai 21.10. Kasvispyörykät saavat täyteläisyyttä ja makua salaattijuustosta. Syö valmiit pyörykät uunijuuresten ja raikkaan kermaviili-yrttidipin kanssa! Lauantain jälkkärinä maistuvat helpot korvapuustirullat!

Sunnuntai 22.10. Viikonloppuna maistuvat herkulliset vegaaniset hodarit! Täytä sämpylät kasvisnakilla, aiolilla, mehevällä raasteella ja pikkelöidyllä punasipulilla. Viimeistele hodarit kurkulla, srirachalla ja tuoreella korianterilla!

vegaaniset-hodarit-680x300 Kuvassa: Vegaaniset hodarit

Viikko 4

Maanantai 23.10. Hoisintofu valmistuu nopeasti Pirkka hoisinkastiketta käyttäen. Tofu saa täyteläisen maun tummasta hoisinkastikkeesta ja sen voi tarjoilla riisinuudelien, kevätsipulin ja limetinlohkojen kanssa.

Tiistai 24.10. Arkena maistuu helppo papupata, joka valmistetaan kahden pavun taktiikalla - sekoita yhteen kidneypapuja, mustapapuja, tomaattimurskaa ja mausteita, ja saat ruokaisan kastikkeen riisin kaveriksi.

Keskiviikko 25.10. Jos jääkaappiin on jäänyt yli riisiä, vähennä helposti ruokahävikkiä ja valmista paistettua riisiä tofulla. Tofu saa makua soijakastikkeesta, maapähkinävoista ja inkivääristä tehdystä marinadista. Paistettuun riisiin voi helposti myös lisätä kaappeihin jääneitä kasviksia!

Soijarouhekastike kuvitus Kuvassa: Soijarouhekastike

Torstai 26.10. Soijarouhekastike on herkullinen ja nopea vegaaninen kastikevaihtoehto, jonka voi tarjoilla bolognesen tapaan spagetin kanssa. Kasviruokakerma tekee kastikkeesta ihanan täyteläisen.

Perjantai 27.10. Perinteistä kalakeittoa mukailee tofukeitto, jossa maistuu kalakeiton kotoisat tutut maut tilli ja sitruuna. Kylmäsavutofu puolestaan tuo mahtavaa savuisuutta keittoon. Keiton kanssa voi tarjoilla helppoa peltileipää, joka valmistuu hetkessä!

vönerpita-680x300 Kuvassa: Vönerpita

Lauantai 28.10. Viikonloppuun sopivat street food -henkiset Vönerpitat, jotka täytetään vegaanisella kebabilla. Lisää pitaleivän väliin myös marinoitua kaalisalaattia sekä tulista jalapeno-savupaprikamajoneesia tuomaan ekstrapotkua. Perjantain herkkujälkkäriksi voi tehdä ihanan karpalo-kaurapaistoksen.

Sunnuntai 29.10. Perinteinen italialainen ruoka melanzane taipuu myös pannulla valmistettavaksi! Taivaallinen yhdistelmä munakoisoa, tomaattikastiketta ja mozzarellaa on palkitseva lopputulos!

Pannumelanzane 2023 (680x300) Kuvassa: Pannumelanzane

Viikko 5

Maanantai 30.10. Makumatkalle Japaniin vie teriyakitofu, joka viimeistellään basilika-limeöljyllä. Teriyakitofun voi tarjoilla paahdettujen kasvisten ja jasmiiniriisin kanssa.

Tiistai 31.10. Lihaton lokakuu päätetään ihanaan linssicurryyn, joka lempeällä mausteisuudellaan lämmittää syksyn kylmeneviä iltoja. Jos innostuit kasvisruoasta tai olet uusia ruokaohjeita kaipaava konkari, lisää herkullisia reseptejä löydät K-Ruoan resepteistä!

linssicurry-680x300 Kuvassa: Linssicurry

Ainekset lihattoman lokakuun aterioihin saat kätevästi hankittua myös verkkokaupasta!