Maakuntien parhaat: Keski-Pohjanmaa

Maakuntien parhaat: Keski-Pohjanmaa

Julkaistu 28.5.2018

Esittelemme Suomi 100 ­juhlavuoden aikana kuu­kausittain uusia versioita maakuntaruoista. Keski-Pohjanmaalla tuotetaan yli 10 prosenttia koko Suomen maidosta. Juuston ohella siitä tehdään viiliä.

Keski-Pohjanmaalla on perinteisesti syöty perunoita, viljoja, maitotuotteita, kalaa ja riistaa – erityisesti metsälintuja, sorsaa ja jänistä. Ohraa käytettiin ennen paljon, siitä syntyivät ohuet rieskat ja ohraryynipuurot. Ohrajauhoista keiteltiin myös arkiruokana tunnettu mutti, eräänlainen sekoittamatta valmistettava puuro, joka syötiin voin ja maidon kanssa.

Keski-Pohjanmaan ruoka on saanut vaikutteita meren yli Ruotsista, mutta myös kotimaasta idästä ja pohjoisesta. Ruokaperinteen yhdistää naapurimaakuntien pohjois- ja eteläpohjalaisiin perinteisiin erityisesti vahva pitopöytäkulttuuri. Pidot olivat tärkeä juhla paitsi suvulle, niin myös koko kylälle. Nykyäänkin pitopöydät notkuvat juhlissa runsaana ja tilaisuudesta riippuen myös vanhoja perinneruokia on tarjolla.

Keski-Pohjanmaa tunnetaan maitomaakuntana. Siellä tuotetaankin yli kymmenen prosenttia koko Suomen maidosta. Perinnejuusto punainen hera eli juhannusjuusto uhkaa painua unholaan, sen valmistus kun vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa. Mikäli juhannusjuuston valmistus tuntuu turhan työläältä, voi kotioloissa kokeilla viilin valmistusta. Se on helppoa ja vieläpä taloudellista.

3 x keskipohjalaisia ruokia

Pitoperunat

Naudan- ja lampaanlihaa sekä perunoita erikseen kypsennettynä, mutta kerroksittain tarjolle aseteltuna. Tunnettu hautajaisruokana.

Siikavelli

Vehnäjauhoilla suurustettu, meriveteen keitetty, siikaa ja sipulia, sisältävä keitto.

Verileipä

Syysteurastuksen aikaan verestä ja ruisjauhoista leivottu ohut reikäleipä, joka perinteisesti kuivatettiin vartaassa.