Maakuntien parhaat: Uusimaa

Maakuntien parhaat: Uusimaa

Julkaistu 28.5.2018

Esittelemme Suomi 100 ­juhlavuoden aikana kuu­kausittain uusia versioita maakuntaruoista. Uusmaalaiset silakat höystetään nyt espanjalaisittain sitruunalla ja valkosipulimarinadilla.

Uudenmaan ruokakulttuuri on monipuolinen. Siihen on vaikuttanut muista maakunnista etelään suuntautunut muuttoliike ja ihmisten mukana kulkeutuneet ruoanvalmistustavat. Niin itäiset kuin läntisetkin ruokaperinteet ovat kohdanneet Uudellamaalla.

Maakunta on ollut läpi historiansa ruokaperinteiden ja -trendien sulatusuuni. Jo 1800-luvulla paikallisissa kartanoissa kokeiltiin esimerkiksi Ruotsin kautta tulleita uutuuksia, kuten piparjuuren ja raparperin kasvatusta. Kartanoista uudet raaka-aineet ja ruokalajit levisivät talonpojille. Nykyään pääkaupunkiseutu suodattaa maailman ruokatrendejä muualle Suomeen.

Myös meri on vaikuttanut Uudenmaan ruokakulttuuriin, ja kala on ollut tyypillinen raaka-aine uusimaalaisten ruokalautasella. Kalaa on käytetty monipuolisesti erilaisissa ruokalajeissa kuten säilykkeissä, keitoissa ja laatikoissa. Jo vuodesta 1743 järjestetyt Silakkamarkkinat kuuluvat edelleen Helsingin syksyyn. Aikoinaan silakkamarkkinoilta hankittiin suolasilakkaa ja säilöttyä kalaa ennen talven tuloa varastoon. Syksy oli myös kalastusajankohtana otollinen: kylmillä vesillä silakkaparvet uivat saaristoon pyydysten ulottuville.

Muita ruokia Uudeltamaalta

Inkoon puuro

Keitetyistä ja soseutetuista perunoista sekä jauhosta haudutettu puuro tarjotaan voisilmän ja kylmän maidon kanssa.

Silakkalaatikko

Viipaloiduista perunoista sekä suolasilakasta valmistettava silakkalaatikko on vuokaruoka, joka saa muhia uunissa hitaasti herkulliseksi.

Aleksanterinleivos

Vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystetty ja vadelmamarmeladilla täytetty Aleksanterinleivos on konditorioiden suosituimpia herkkuja.