Silakka – monipuolinen ruokakala

Silakka – monipuolinen ruokakala

Päivitetty 18.8.2022

Suomalaisten suosikkikala silakka taipuu moneen makuun.

Mikä on harmaa, kova uimaan ja maistuu hyvältä? Se on tietenkin Itämeren oma herkku, silakka! Kaikille suomalaisille tuttu silakka on monikäyttöinen ruokakala, jonka oivia ominaisuuksia ovat myös edullisuus ja ravintorikkaus.

Suositut silakkapihvit

Silakkaruoat maistuvat vuodesta toiseen. Hopeakylkinen kala taipuu moneen: silakka maistuu niin savustettuna, suolattuna kuin hiillostettunakin, eikä perinteisiä silakkapihvejäkään kannata unohtaa.

Uudet maut ovat uineet myös silakkapihvien väliin, eikä näitä paneroituja herkkuja suinkaan tarvitse nauttia aina samalla tavalla. Kokeile vaihtelun vuoksi vaikkapa sinappipaneroituja silakkapihvejä tai pekonilla aateloituja silakkapihvejä. Syksyn makuihin sopivat erinomaisesti puolukkaiset silakkapihvit.

Välimeren makua Itämeren herkkuun

Miedonmakuinen silakka muuntuu pienillä twisteillä myös mertentakaisiksi herkuiksi. Oliiviöljy, sitruuna ja rosmariini maustavat kreikkalaiset silakat. Välimeren pehmeistä aalloista ja paahtavasta auringosta muistuttavat myös oliivein ja salaattijuustokuutioin maustetut silakat. Suomalaista ja italialaista makumaailmaa yhdistelevä silakka-pastalaatikko on helppo tapa opettaa lapsetkin nauttimaan silakasta.

Uusia ulottuvuuksia silakalle

Kokeile silakkaa rohkeasti myös tuttujen ruokalajien raaka-aineeksi! Sushissa lohen voi helposti korvata vaihtelun vuoksi silakalla. Silakka ja japanilainen piparjuuritahna wasabi sopivat myös erinomaisesti yhteen. Kokeile vaikka kermaisen tulisia wasabi-tuorejuustosilakoita, jotka virittävät takuuvarmasti itämaiseen tunnelmaan.

Päätä itse, kuinka silakka tällä kertaa valmistuu! K-kauppasi kalatiskistä löydät silakkaa esimerkiksi kokonaisena, perattuna ja fileinä, joskin silakan saatavuus vaihtelee pyyntikiintiön ja -ajan mukaan.

Silakan syömiselle on asetettu suosituksia, joista ajankohtaisimmat voit tarkistaa Ruokaviraston sivuilta.