Vielä parempaa pizzaa kotona – vinkit Ooni pizzauunin käyttöön

Vielä parempaa pizzaa kotona – vinkit Ooni pizzauunin käyttöön

Päivitetty 14.12.2021

Pizzan paistaminen on parhaimmillaan yhteistä kivaa tekemistä. Erityisesti kesällä on kiva laittaa pizzauuni ulos kuumenemaan ja paistaa superherkullista pizzaa napolilaiseen tyyliin.

Pizzataituri Jukka Salminen paistaa kotona pizzansa Ooni pizzauunilla ja on myös tehnyt töitä niiden parissa. Jukan käyttökokemusten myötä muotoutuneilla vinkeillä ja otat Oonin haltuun!

Oonit ja tarvikkeet saatavilla K-Raudasta.

ooni3 pizza2021art

Monikäyttöinen Ooni pizzauuni

Ooni pizzauunit ovat tällä hetkellä maailman myydyin pizzauuni, eikä vähiten vallankumouksellisen suunnittelun ja toimivuuden takia. Suomalaissyntyinen Kristian Tapaninaho kehitti kannettavan, mutta tulikuuman uunin takapihalleen Etelä-Lontoossa vuonna 2012.

Ooneja on saatavilla muutamaa eri mallia, jotka eroavat toisistaan lähinnä koon tai käytettävän polttoaineen mukaan. Ooni kuumenee joko kaasulla, puulla tai pelleteillä, ja koot vaihtelevat 12” ja 16” paistoalustan mukaan. Oonien helppokäyttöisyys ja näppärä koko ovat niiden erityispiirre. Pizzauunin voi erimerkiksi pakata kätevään suojapussiin ja napata mukaan vaikka mökille!

Oonilla voi kokata täydellisen napolilaisen pizzan ohella myös pihvejä, kasviksia ja oikeastaan mitä vain sellaista, joka vaatii korkean lämpötilan.

ooni pizza2021art

Näin otat Oonin haltuun

  • Mallista riippuen Ooni kuumenee yli 400°C:een n. 15-20 minuutissa, minkä jälkeen se on valmis paistamaan pizzat.

  • Aseta pizza uuniin pizzalapiolla ja käännä pizzaa noin 3-4 kertaa paiston aikana, jotta se paistuu tasaisesti. Ensimmäinen kääntö kannattaa tehdä jo 20 sekunnin (!) kohdalla. Uunin kuumuus yllättää usein vasta-alkajan.

  • Pizzaa paistetaan noin 1 – 1 ½ minuuttia, eli paistovaiheessa kannattaa olla tarkkana. Tässä vaiheessa ei kannata suunnata jääkaapille hakemaan uutta olutta.

  • Oonin paistokiven puhdistus on myös helppoa: Voit kääntää kiven toisin päin, jolloin kuumuus puhdistaa kiven automaattisesti. Missään nimessä ei kannata yrittää pestä kiveä vedellä.