Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat

Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat

Päivitetty 29.11.2023

Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy, mutta kypsyessään lantun maku makeutuu.

Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia ja pataruokiin, raasteohukaisiin sekä juurespihveihin lanttu on myös erinomainen lisä. Lanttua käytetään paljon myös keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttutikut sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera!

Lanttu on erityisen hyvä C-vitamiinin lähde. Paksun kuorensa ansiosta se säilyttää vitamiinipitoisuutensa korkeana aina kevääseen saakka. Lantusta saa myös useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Mehevä lanttulaatikko kuuluu jouluun

Joulun perinteinen lanttulaatikko maustetaan siirapilla, inkiväärillä ja valkopippurilla. Jos haluat päästä helpolla, niin erityisen helppo lanttulaatikko syntyy nopeasti valmiista Pirkka lanttusoseesta. Rouhea lanttulaatikko puolestaan sopii tarjottavaksi muulloinkin kuin jouluna. Sitä voi kokeilla vaikkapa lisäkkeeksi lohelle tai pataruoille. Kuohkeat lanttupannarit ovat hauska yhdistelmä amerikkalaisia pannukakkuja ja lanttulaatikkoa. Pehmeä sipulinen smetanakastike viimeistelee aterian.

Lanttulaatikkorieska (680x300) Kuvassa: Lanttulaatikkorieska

Herkulliset lanttureseptit ruokapöytään

Lanttusose tuo limppuun ihanaa makua, ja lanttulimppu sopiikin täydellisesti joulupöydän tarjottavaksi. Herkullinen lanttusosekeitto maistuu jouluna vaikka lanttulaatikon sijaan. Liha-juurespata sisältää reilusti lanttua, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa ja selleriä, jotka hautuvat suussasulavan maukkaiksi hiljalleen padan liemessä. Lanttu sopii hienosti myös ihan perinteiseen mummon lihakeittoon muiden vihannesten kanssa. Pyöräytä kahvipöytään herkulliset lanttusupikkaat, joissa lanttusose saa ylleen ihanan ruiskuoren. Arkeen sopii hyvin helppo purkkisalaatti, joka valmistuu jääkaapissa kuin itsekseen.

Lanttulimppu (680x300) Kuvassa: Lanttulimppu

Raaka-aineet lantturesepteihin kätevästi myös verkkokaupasta!