Raaka-aineet
Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat

Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat

Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy, mutta kypsyessään lantun maku makeutuu.

Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia ja pataruokiin, raasteohukaisiin sekä juurespihveihin lanttu on myös erinomainen lisä. Lanttua käytetään myös keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttutikut sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera!

Lanttu on erityisen hyvä C-vitamiinin lähde. Paksun kuorensa ansiosta se säilyttää vitamiinipitoisuutensa korkeana aina kevääseen saakka. Lantusta saa myös useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Mehevä lanttulaatikko kuuluu jouluun

Joulun perinteinen lanttulaatikko maustetaan siirapilla, inkiväärillä ja valkopippurilla. Jos haluat päästä helpolla, niin erityisen helppo lanttulaatikko syntyy nopeasti valmiista Pirkka lanttusoseesta. Kokeile ja ihastu! Rouhea lanttulaatikko sopii tarjottavaksi muulloinkin kuin jouluna. Sitä voi kokeilla vaikkapa lisäkkeeksi lohelle tai pataruoille.

Herkulliset lanttureseptit ruokapöytään

Täyteläisen juustoinen ja kermainen lantturuukku maustetaan rosmariinilla ja timjamilla. Sieniä ja pekonia sisältävä riistakäristys sopii erinomaisesti herkullisen lanttu-perunamuusin kyytipojaksi. Liha-juurespata sisältää reilusti lanttua, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa ja selleriä, jotka hautuvat suussasulavan maukkaiksi hiljalleen padan liemessä. Lanttu sopii hienosti myös ihan perinteiseen mummon lihakeittoon muiden vihannesten kanssa.

Tutustu myös muihin herkullisiin lantturesepteihimme!