Limellä kirpeää ilmettä ruokiin ja juomiin

Limellä kirpeää ilmettä ruokiin ja juomiin

Julkaistu 4.6.2018

Pirtsakan vihreä lime eli limetti on kirpeän hapokas sitrushedelmä, joka maistuu erilaisten ruokien, juomien ja jälkkäreiden mausteena. Lime sopii upeasti myös monenlaisten herkkujen koristeeksi viipaleina tai kuori raastettuna.

Lime on sitruunan pienempi serkku, jossa on sitruunan tapaan myös reilusti C-vitamiinia. Jos halutaan käyttää limen kuorta ruokien maustamiseen tai koristeeksi, kannattaa se pestä huolellisesti lämpimällä vedellä. Käytä kuoresta vain sen pintakerros. 

Raikkaat jälkiruoat syntyvät limestä

Mansikkainen limejuustokakku koostuu tummasta kakkupohjasta ja kuohkeasta ja raikkaan kirpakasta mansikkamoussetäytteestä. Amerikkalainen Key lime pie eli limepiirakka on pirteä herkku, joka on kotoisin Floridasta. Mansikkainen limepannacotta on raikas jälkiruoka, jossa kermaviili keventää mukavasti pannacotan kermaisuutta. Limeposset on näyttävä ja värikäs, alkujaan brittiläinen jälkiruoka jonka hyydyttämiseen ei tarvita liivatetta. 

Lime ruoanlaitossa - lohta, possua, katkarapua ja tofua

Lime tuo sitruunan tavoin raikkaan maun lohelle. Kokeile kurkku-limettilohta, jossa kurkusta ja limestä saadaan ihana salsa lohelle. Inkiväärillä viimeistelty limeporsaanfile tarjotaan näyttävästi salaattipedillä ohuina, herkullisina viipaleina. Katkaravuilla kuorruttu limeuunilohi on maistuva ja helppo ateria, jonka voi tarjota perunamuusin kera. Limesalaatti tofun, sienten ja aurinkokuivattujen tomaattien on monien makujen harmoniaa.

Tutustu myös muihin pirtsakan herkullisiin limeresepteihimme!