Ravinteikas merilevä

Ravinteikas merilevä

Päivitetty 22.2.2018

Aasialaisissa ruoissa suosittu maukas merilevä on löytänyt paikkansa suomalaisissa kotikeittiöissä. Kaupoista löytyy vaihtelevasti monenlaisia merilevätuotteita arkeista jauheisiin.

Suosittu japanilaisessa keittiössä

Nori-yleisnimikettä käytetään useista merilevistä. Tutuimmassa muodossaan nori on kuivattuna litteiksi arkeiksi, jollaisina sitä käytetään muun muassa sushin valmistuksessa. Itse tehdyissä susheissa on aito japanilainen maku. Uusia, jännittäviä sushituttavuuksia ovat myös sushibowl, temaki-sushitötteröt sekä sushiburrito.

Rapsakoita, vähäkalorisia norilevyjä saa valikoiduista kaupoista myös vaikkapa wasabilla maustettuina snackseina. Merileväjauhe puolestaan sopii ruokien maustamiseen ja esimerkiksi terveellisiin smoothieihin. Japanilainen furikake-pöytämauste on herkullinen lisä esimerkiksi kana- ja riisiruoille. Miedon makuinen, tuoreena kirkkaan vihreä wakame maistuu salaateissa ja sellaisenaankin.

Runsaasti ravinteita

Merilevä sisältää paljon hyviä ravintoaineita, mutta vain vähän energiaa. Levät voivat lajikkeesta ja erästä riippuen sisältää runsaastikin jodia, minkä vuoksi niiden käyttö kannattaa pitää kohtuudessa. Myös kasvissyöjien suosima hyytelöimisaine agar-agar on peräisin merilevästä. Kokeile agar-agar -hiutaleita vegaanisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa, esimerkiksi cashewtuorejuustossa tai juustokakussa.