K-Ruoka-sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Japanin jalot maut  – Sushi

Japanin jalot maut – Sushi

Sushi tarkoittaa mitä tahansa etikalla maustettua riisiruokalajia. Yleisimpiä sushilajeja ovat maki- ja nigirisushit. Makit ovat nori-levään käärittyjä rullia, joiden suosituimpia täytteitä ovat kurkku, lohi ja avokado. Nigirit sisältävät yleensä kalaa, rapuja tai muita mereneläviä soikioksi puristetun riisin päällä. California-sushirullat eri uramakit muistuttavat makisushia, mutta ne kääritään nurinpäin.

Makisushi

Makien valmistamiseen tarvitset norin eli merilevämaton, sushiriisiä, wasabia, sekä pääraaka-ainetta ohuiksi suikaleiksi leikattuna.

  1. Aseta merilevämatto tuorekelmun tai bambumaton päälle karkea pinta ylöspäin. Levitä riisiä ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevämatosta. Sipaise riisin keskelle ohuelti wasabia. Asettele surimia, kurkkua ja avokadoa riisin keskelle pitkittäin.
  2. Kääri kelmun tai maton avulla tiukaksi ja napakaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 8 osaan (kostuta tarvittaessa veitsi vedellä) hieman ennen tarjoilua.

sushi kuvitus Kuvassa: Nigirisushit ja makirullat

Nigirisushi

Nigireitä varten tarvitset sushiriisiä, wasabia ja erilaisia pääraaka-aineita. Pääraaka-aineita ei kannata varata suuria määriä, 50-200 grammaa riittää riippuen siitä, kuinka useaa eri vaihtoehtoa aiot valmistaa.

Muotoile lopusta riisistä vedellä kostutetuin käsin 12 soikeaa palaa. Sipaise riisin päälle hyvin ohuelti wasabitahnaa. Asettele lohipalat ja ravut riisipalojen päälle. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kanssa.

California-rullat

California-sushirulla eli uramaki on melkein kuin makisushi, mutta täytteet rullataan nurinpäin: merilevä jää sushin sisäpuolelle ja sushiriisi ulkopuolelle. Lopuksi sushirullat pyöritellään seesaminsiemenissä.

  1. Aseta tuorekelmu bambumaton päälle. Aseta merilevälevy viereen työlaudalle karhea puoli ylöspäin. Painele riisi ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevälevyä. Nosta levy varovasti riisipuoli alaspäin kelmulle, niin että leväpuoli jää ylöspäin. Sipaise levyn keskelle ohuelti wasabia. Asettele surimia, kurkkua ja avokadoa levyn keskelle pitkittäin.
  2. Kääri kelmun ja maton avulla tiukaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Pyörittele valmiit rullat seesaminsiemenissä. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 8 osaan (kostuta tarvittaessa veitsi vedellä).

california-sushirullat kuvitus Kuvassa: California-sushirullat

Vaihtelua perinteiseen sushiin

Jos perinteiset nigirit, makit ja california-rullat ovat jo tuttuja herkkuja, saatat kaivata pientä vaihtelua sushihampaan kolotukseen. Temakissa sushitäytteet kietaistaan tötterön muotoon. Luonnollisesti värjätyt sushit tuovat ruokapöytään makuelämysten lisäksi silmäniloa. Sushisandwich on helppo napata vaikka töihin evääksi aiheuttamaan annoskateutta. Sushiainekset voi myös rullailla ruokaisaksi sushiburritoksi. Sushibowlin tai sushisalaatin valmistamalla säästyt rullailun vaivalta, mutta pääset silti nautiskelemaan sushista tuttuja makuja.

sushisalaatti kuvitus Kuvassa: Sushisalaatti