Arki
Japanin jalot maut

Japanin jalot maut

Sushi tarkoittaa mitä tahansa etikalla maustettua riisiruokalajia. Yleisimpiä sushilajejaovat maki- ja nigirisushit. Makit ovat nori-levään käärittyjä rullia, joidensuosituimpia täytteitä ovat kurkku, lohi ja avokado. Nigirit sisältävät yleensä kalaa,rapuja tai muita mereneläviä soikioksi puristetun riisin päällä.

Makisushi

Makien valmistamiseen tarvitset norin eli merilevämaton, riisiä, wasabia, sekä pääraaka-ainetta ohuiksi suikaleiksi leikattuna.

  1. Aseta merilevämatto tuorekelmun tai bambumaton päälle karkea pinta ylöspäin. Levitä riisiä ohueksi kerrokseksi kahteen kolmasosaan merilevämatosta. Sipaise riisin keskelle ohuelti wasabia. Asettele surimia, kurkkua ja avokadoa riisin keskelle pitkittäin.
  2. Kääri kelmun tai maton avulla tiukaksi ja napakaksi rullaksi. Kostuta tarvittaessa merilevämaton reuna veteen kastetulla sormella, jotta reuna tarttuu paremmin kiinni. Tee samoin toinen sushirulla. Leikkaa rullat terävällä veitsellä 8 osaan (kostuta tarvittaessa veitsi vedellä) hieman ennen tarjoilua.

image

Nigirisushi

Nigireitä varten tarvitset sushiriisiä, wasabia ja erilaisia pääraaka-aineita. Pääraaka-aineita ei kannata varata suuria määriä, 50-200 grammaa riittää riippuen siitä, kuinka useaa eri vaihtoehtoa aiot valmistaa.

Muotoile lopusta riisistä vedellä kostutetuin käsin 12 soikeaa palaa. Sipaise riisin päälle hyvin ohuelti wasabitahnaa. Asettele lohipalat ja ravut riisipalojen päälle. Tarjoa sushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärilastujen kanssa.

Kaipaatko vaihtelua perinteiseen sushiin?

Jos perinteiset nigirit ja makit ovat jo tuttuja herkkuja, saatat kaivata pientä vaihtelua sushihampaan kolotukseen. Luonnollisesti värjätyt sushit tuovat ruokapöytään makuelämysten lisäksi silmäniloa. Sushisandwich on helppo napata vaikka töihin evääksi aiheuttamaan annoskateutta. Sushiainekset voi myös rullailla ruokaisaksi sushiburritoksi. Sushibowlin valmistamalla säästyt rullailun vaivalta, mutta pääset silti nautiskelemaan sushista tuttuja makuja.

image