Japanin jalot maut – tunnetko erilaiset sushit?
Päivitetty 1.3.2023Suomalaiset ovat ottaneet sushin omakseen. Oman osuutensa herkun leviämiseen ovat tuoneet K-kauppojen palvelutiskit, joista saa sushia tuoreena mukaan. Erilaiset sushit ja sushin valmistukseen liittyvät asiat ja raaka-aineet liittyvät olennaisesti japanilaiseen ruokakulttuuriin. Opi japanilaisen keittiön ja sushin avainsanat!
Sushi tarkoittaa mitä tahansa etikalla maustettua riisiruokalajia. Yleisimpiä sushilajeja ovat maki- ja nigirisushit. Useimmat syövät sushia syömäpuikoilla, mutta yhtä oikea tapa on syödä käsin. Hyvää ruokahalua – Itadakimasu!
Maki
Makit ovat nori-levään käärittyjä rullia. Makien valmistamiseen tarvitset norin eli merilevämaton, sushiriisiä, wasabia, sekä pääraaka-ainetta ohuiksi suikaleiksi leikattuna. Makien suosittuja täytteitä ovat lohi, kurkku ja avokado. Luonnollisesti värjätyt makisushit tuovat ruokapöytään makuelämysten lisäksi silmäniloa.
Temaki\ Temakit ovat isomman kokoisia noriin käärittyjä rullia, malliltaan ne muistuttavat tuuttia. Katso temakin tekoon kuvalliset ohjeet tästä.
Gunkan maki\ Gunkan makit ovat kuin matalia nigireitä norinauhaan kietaistuna esim. mädin ollessa pääraaka-aine riisin päällä.
Kuvassa: Makisushi
Uramaki
California-sushirulla eli uramaki on melkein kuin makisushi, mutta täytteet rullataan nurinpäin: merilevä jää sushin sisäpuolelle ja sushiriisi ulkopuolelle. Lopuksi sushirullat pyöritellään seesaminsiemenissä.
Philadelphia-uramaki\ Tavallisen uramakin tapaan valmistetussa rullassa on lisänä maustamatonta tuorejuustoa.
Kuvassa: California-sushirullat
Nigiri
Nigirit sisältävät yleensä kalaa, rapuja tai muita mereneläviä soikioksi puristetun riisityynyn päällä. Nigirisushina voidaan tarjota myös lihaa, kanaa tai kasviksia. Nigireitä varten tarvitset sushiriisiä, wasabia ja erilaisia pääraaka-aineita. Pääraaka-aineita ei kannata varata suuria määriä.
Avokadonigiri\ Vegaanille sopiva nigiri koostuu käsin muotoillusta riisipallosta ja sen päälle merileväsuikaleella sidotuista avokadoviipaleista.
Lohinigiri\ Tuore ja laadukas lohi on yksinkertainen ja suosittu nigirin päällinen.
Ebi- eli katkarapunigiri\ Aukaistu jättikatkaravun pyrstö riisityynyn päällä tekee nigiristä hieman ylellisemmän.
Liekitetty lohinigiri\ Lohiviipaleen liekittäminen antaa nigirille näköä ja makua. Usein se koristellaan vielä majoneesilla, teriyakikastikkeella ja ruohosipulilla.
Inarinigiri\ Uppopaistettu, marinoitu tofutasku kätkee sisäänsä riisityynyn. Vegaanille.
Kuvassa: Hiillostetut lohinigirit
Varaa sushin kaveriksi
Soijakastike\ Kasta sushi soijakastikkeeseen kalapuoli alaspäin ja nauti pala kokonaisena. Soijakastikkeen tarkoituksena on maustaa kalaa. Riisipuolta ei kasteta, sillä soijakastike irrottaa riisit toisistaan ja nigirisushi hajoaa. Soijan on hyvä olla vähäsuolaista, jotta kokonaisuus ei ole liian suolainen.
Wasabi\ Wasabi on vihreää ja erittäin tulista merikrassin juuresta tai piparjuuresta valmistettua tahnaa, jota levitetään riisin ja sen päälle aseteltavan palan väliin. Wasabilla maustetaan myös soijakastike susheja syödessä. Wasabitahna antaa susheille pientä potkua.
Gari\ Gari on ohuiksi viipaleiksi leikattua pikkelöityä inkivääriä. Sen tehtävänä on raikastaa ja neutralisoida suu kalan mausta eri sushipalasten välissä.
Kokeile sushia uusilla tavoilla
Kokeile Suomi-sushiin parsaa, sieniä, marinoituja silakoita, ruisjauhoissa leivitettyjä neulamuikkuja ja karitsan- tai poronfileetä. Useimmista merikaloista voi tehdä sushia, järvikaloja ei voi käyttää kypsentämättöminä.
Kuvassa: Kurkkusushivene