Välipalat ja Mindfulness-harjoittelu
Päivitetty 28.1.2019Välipalat ja Mindfulness-harjoittelu auttavat tutkitusti mielen hallinnassa ja elämän ohjaamisessa terveellisempään suuntaan.
Välipalat
Huomaa, että ateriarytmin merkitys vireydellesi ja jaksamisellesi on merkittävä. Keskity tällä viikolla lisäämään välipaloja ruokavalioon, jos ne ei siihen jo kuulu. Pitkät ateriavälit vaikuttavat yleensä vireyttä heikentävästi ja kasvattavat turhaan annoskokoa. Useimmilla haasteena on pitkä ateriaväli lounaan jälkeen. Iltapäivän välipala tasaa ateriarytmiä niin, että se antaa lisää energiaa loppupäivään sekä vähentää iltasyömistä. Samalla se auttaa hallitsemaan annoskokoja. Hyvässä iltapäivän välipalassa voi olla jotain kasvista, marjaa tai hedelmää. Lisäksi proteiinia ja tarvittaessa vielä täysjyväviljoja. Huomaat nopeasti iltapäivän välipalan vaikutuksen, kun töiden päätteeksi ei olekaan enää liian kova nälkä.
Nappaa maukkaat smoothiereseptit ››
Oman kehon viestien havaitseminen. Tietoisen läsnäolon kehittäminen.
Siirry tällä viikolla kehittämään oman kehon kuuntelua. Mindfulness-harjoittelu auttaa tutkitusti mielen hallinnassa ja elämän ohjaamisessa terveellisempään suuntaan.
Hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittelu opettaa pysähtymään oman kehon äärelle. Opit pikkuhiljaa aistimaan mitä kehosi milloinkin kaipaa. Harjoittelu auttaa havaitsemaan, onko väsymys vain työpäivän aiheuttamaa lievää turtumusta vai onko keho todella ylirasittunut.
Rasittuneena ja uupuneena kannattaa jättää raskas liikunta väliin, jäädä kotiin ja palautua. Usein moni ei havaitse tätä eroa tai ei välitä siitä, koska olettaa että hyvinvointi tarkoittaa liikuntasuoritusta. Rasittuneena liikkuminen rasittaa kehoa ja mieltä entisestään.
Pitkään istuminen ja nesteettömyys voivat aiheuttaa eräänlaista turtunutta olotilaa työpäivän päätteeksi, jonka voi korjata juomalla vettä päivän aikana ja sopivalla liikunnalla päivän päätteeksi.
Mutta näiden kahden eron havaitsemiseksi on hyvä oppia vertaamaan: onko olotilasi kehollinen turtuneisuus, joka ehkä piristyisi kevyellä liikunnalla? Vai onko olosi uupunut ja rasittunut? Kumpi on kyseessä?
Tätä on hyvä harjoitella päivittäin työpäivän päätteeksi tai muuten myöhemmin iltapäivällä. Kellon voi laittaa ajastamaan.
1. On hyvä etsiä rauhallinen paikka, istua alas ja sulkea silmät koko harjoituksen ajaksi. Luonnollinen ja rauhallinen syvähengitys aluksi noin 5 - 10 minuutin ajan. Keskitytään pelkästään hengityksen aistimiseen ja sen kuunteluun.
2. Ajatuksien voi antaa tulla ja mennä, sen kummemmin takertumatta niihin. Hyväksyy kaiken, ainakin hetkellisesti, juuri sellaisena kuin asiat ovat juuri nyt omassa kehossa ja ympäristössä.
3. Tämän jälkeen on hyvä aistia mitä keho tänään kaipaisi. Onko keho turtunut? Onko rasitus niin voimakas, että on hyvä jäädä lepäämään kotiin vai voisiko kevyellä liikunnalla piristää kehoa ja mieltä? Minkälainen olotila tänään on?
Harjoituksen voi tehdä myös bussissa tai junassa. Tai autossa, ennen kuin lähtee liikkeelle.
Viikon päätteeksi on hyvä tutkia itseään ja pohtia, miten tämä harjoitus muutti ajatusmaailmaani oman hyvinvoinnin suhteen.