Uudenvuoden sokeritina

Uudenvuoden sokeritina

Päivitetty 21.11.2023

Alkavan vuoden ennustukset hoituvat perinteisen tinan sijaan sokerilla. Mikä parasta, nämä tinat voi heittää biojätteeseen!

Näin onnistut sokeritinan valamisessa

  1. Mittaa kaikille tinanvalajille sokeriannokset (1 dl/hlö) valmiiksi. Täytä iso ja tukeva kulho jääkylmällä vedellä. Ota esille pieni paksupohjainen kattila ja reikäkauha sekä leivinpaperi valmiita tinoja varten.

Sokeritina kuvitus 1

  1. Kaada sokeri kattilaan ja anna sulaa maltillisella lämmöllä itsekseen tai kattilaa heiluttelemalla. Jos sokeria sekoittelee ennen sulamista, se kiteytyy – anna sokerin siis sulaa rauhassa maltillisella lämmöllä. Sekoita sulanutta sokeria tarvittaessa puulastalla. Odota, kunnes sokeri on saanut väriä.

Sokeritina kuvitus 2

  1. Kaada kuuma sokeri reippaasti kylmään veteen ja nosta välittömästi pois reikäkauhalla. Voit tehdä desistä sokeria myös hieman pienempiä sokeritinoja, mikäli kaadat sokerimassan veteen parissa erässä. Kattilaa ei tarvitse puhdistaa ennen seuraavan sokeriannoksen sulattamista. Aseta valmiit sokeritinat talous- tai leivinpaperin päälle kuivumaan. Mikäli sokeritinat alkavat pehmetä, laita valmiit tinat odottamaan pakastimeen.

Sokeritina kuvitus 3

  1. Tulkitkaa tinat varjoteatterina etsien varjoista hahmoja ja merkityksiä tulevaan vuoteen. Varjoteatteri onnistuu parhaiten valkoista seinää vasten tehokkaan taskulampun avulla.

Sokeritina kuvitus 4

Näin puhdistat kattilan tinan valamisen jälkeen: kaada kattila täyteen kuumaa vettä tai kiehauta vesi kattilassa. Näin sokeri liukenee veteen ja puhdistus sujuu helpommin.

Varo: Sula sokeri on polttavan kuumaa! Kylmään veteen kaadettaessa sokeri saattaa hieman kuohahtaa.