Kreikkalainen moussaka
Kreikkalainen moussaka tehdään munakoisosta, perunoista ja lampaanjauhelihasta, joka maustetaan kanelilla.
- 6 annosta
- yli 60 min
- 330 kcal / annos (380g)
Ainekset
6 annosta
- 3(n. 800 g)munakoisoa
- 1/2tlsuolaa
- 1/2tlmustapippuria
- 3(n. 300 g)jauhoista perunaa
Jauhelihakastike
- 1(120 g)sipuli
- 250gkaritsan jauhelihaa
- 250gPirkka naudan jauhelihaa (10 %)
- 2valkosipulinkynttä
- 2tloreganoa
- 3/4tlsuolaa
- 1tlkanelia
- 1/2tlmustapippuria
- 1/2tlminttua
- 1tlk(500 g)Pirkka paseerattua tomaattia
Valkokastike
- 30gvoita tai margariinia
- 3/4dlvehnäjauhoja
- 5dlmaitoa
- 3/4tlsuolaa
- ripausmustapippuria
- 2kananmunaa
Valmistus
yli 60 min- Leikkaa munakoisot noin 1 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Voitele munakoisot molemmin puolin oliiviöljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Käännä viipaleet paistamisen puolessa välissä.
- Kuori perunat ja leikkaa ne noin 1/2 cm viipaleiksi. Keitä perunaviipaleet vähässä suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi, noin 7 minuuttia. Valuta perunat.
- Ruskista lampaan jauheliha rasvassa. Ruskista myös naudanjauheliha. Lisää jauhelihojen joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Mausta oreganolla, suolalla, kanelilla, pippurilla ja mintulla. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti. Anna kastikkeen hautua noin 20 minuuttia.
- Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Kaada maito kahdessa erässä hyvin sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Siirrä kattila levyltä.
- Levitä voidellun (lasagne)vuoan pohjalle perunat yhteen kerrokseen. Lisää puolet jauhelihakastikkeesta ja sen päälle munakoisoviipaleet tiiviisti vierekkäin. Levitä päälle loppu jauhelihakastike.
- Sekoita valkokastikkeeseen munat ja kaada seos vuoan pinnalle.
- Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele tuoreella oreganolla tai basilikalla.
Tiesitkö että...
Vinkki! Voit tehdä moussakan myös pelkästä naudanlihasta.Kategoriat
Sesongit Pääraaka-aineet Ruokalajit Teemat
Ravintosisältö per annos 380g100 g
- 330 kcal1 380 kJ
- Proteiinia 19,8 g
- Hiilihydraatteja20,3 g
- Rasvaa19,3 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Miksi valkokastikkeeseen tulee kananmunaa?
Kokkienkokki, tässä reseptissä valkokastikkeeseen tulee kananmunia, sillä paistokseen halutaan pinnalle maukas kerros valkokastiketta ja kananmuna auttaa kastiketta hyytymään uunissa ja pitämään muotonsa ja rakenteensa myös paiston jälkeen.
Todella hyvää! Ottaa aikaa mutta sunnuntai illalliseksi herkku, lapsetkin pitää ja alkuviikolle jää, jos jää jäljelle.
Aivan tajuttoman hyvää! Oli jääkaapissa emmentalraastetta niin heitin sen kastikkeeseen, varmasti jonkin mielestä pyhäinhäväistys... ;) Mausteita omaan makuun olisi saanut laittaa ehkä vielä vähän lisää. Kiva ja helppo ohje, odotus palkitaan!
Todella hyvä maku, hyvät mausteet. Helppotekoinen. Ihana ohje, jossa ei turhaan ole käytetty juustoa, joka tähän ei todellakaan kuulu.
Hyvä resepti, mutta kannattaa oikaista käyttämällä edellispäivän keitettyjä perunoita ja vain itkettämällä munakoisoa. Ei tarvi paistaa etukäteen, jos pitää vuokaa sitten uunissa pidempään, 45min. Sika-nautajauhelihaa laitoin 350g, riitti hyvin.
Tein sovellettuna allergioiden vuoksi: vaihdoin tomaatin pinaattiin ja maidon kauramaitoon sekä lampaan/naudan kanaan. Herkullista tuli, nam😋. On vaan niin hurjan työläs ja hidas tehdä.
mun ystävä jukka tykkää täst
Todella herkullista ja vieläpä helppo tehdä.