K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
KulitsaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Kulitsa

Venäjältä kotoisin oleva kulitsa on pyöreä leivonnainen, joka on valmistettu hiivataikinasta. Kulitsa syödään pashan kanssa.

15 viipalettayli 60 min229 kcal / annos (70g)

Ainekset

15 viipaletta
    • 5dlmaitoa
    • 50ghiivaa
    • n. 16dlvehnäjauhoja
    • 2 1/2dlsokeria
    • 2tlsuolaa
    • 3munaa
    • 1rklvanilliinisokeria
    • 1rklkardemummaa
    • 1sitruunan raastettu kuori
    • 200gvoita tai margariinia

Voiteluun ja pinnalle

    • 1muna
    • mantelilastuja

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista ensin taikinajuuri. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää kevyesti vatkaten 3 dl vehnäjauhoista. Pidä kulho peitettynä lämpimässä paikassa, kunnes taikina kuplii eli 20-30 minuuttia.
  2. Sekoita taikinan joukkoon sokeri, suola, munat, vanilliinisokeri, kardemumma, sitruunankuori ja jauhoja vähitellen. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa rusinat, mantelirouhe ja pehmeä rasva. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja ota paloista vähän taikinaa koristekirjaimia varten. Voitele kaksi vuokaa, joiden tilavuus on noin 1,8 l. Painele taikinat vuokiin. Pyörittele koristekirjaimia varten jätetyistä taikinapaloista sormenpaksuinen tanko. Muotoile tangoista kirjaimet XB pullien päälle. Peitä vuoat ja kohota toinen kulitsa lämpimässä paikassa ja toinen viileässä, jotta voit paistaa kulitsat erikseen.
  4. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Peitä kulitsan pinta liian tummumisen estämiseksi paistumisen puolessa välissä leivinpaperilla. Leikkaa kulitsa täysin jäähtyneenä lohkoiksi ja tarjoa pashan kanssa.

Kategoriat

Ravintosisältö per annos 70g100 g

  • 229 kcal957 kJ
  • Proteiinia 6 g
  • Hiilihydraatteja32 g
  • Rasvaa8 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    0,95/kpl
    0,95/l
  • Pirkka kevytmaito 5dl
    Pirkka kevytmaito 5dl
    0,69/kpl
    1,38/l
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    1,65/kpl
    1,10/l
  • Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
    0,24/kpl
    4,80/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    1,79/kpl
    1,79/kg
  • Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    2,49/kpl
    1,24/kg
  • Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    2,55/kpl
    1,27/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Pirkka sokeri 1 kg
    0,95/kpl
    0,95/kg
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Dansukker Taloussokeri 1kg
    1,09/kpl
    1,09/kg
  • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    1,55/kpl
    1,55/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,79/kpl
    0,79/kg
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,35/kpl
    4,70/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
    0,95/kg
  • Pirkka kananmunia 10 kpl/580 g
    Pirkka kananmunia 10 kpl/580 g
    2,19/kpl
    3,77/kg
  • Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
    Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
    3,89/kpl
    3,81/kg
  • Pirkka vanilliinisokeri 100g
    Pirkka vanilliinisokeri 100g
    1,09/kpl
    10,90/kg
  • K-Menu Vanilliinisokeri 400g
    K-Menu Vanilliinisokeri 400g
    2,15/kpl
    5,37/kg
  • Meira vanilliinisokeri 100g tölkki
    Meira vanilliinisokeri 100g tölkki
    1,15/kpl
    11,50/kg
  • Pirkka kardemumma 8g rouhittu
    Pirkka kardemumma 8g rouhittu
    0,85/kpl
    106,25/kg
  • Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
    Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
    0,95/kpl
    118,75/kg
  • Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
    Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
    0,95/kpl
    118,75/kg
  • Sitruuna kg
    Sitruuna kg
    0,38/kpl
    1,99/kg
  • Pirkka sitruuna luomu
    Pirkka sitruuna luomu
    0,68/kpl
    3,99/kg
  • Pirkka kalifornian kivetön rusina 6x42g
    Pirkka kalifornian kivetön rusina 6x42g
    2,39/kpl
    9,48/kg
  • Pirkka kalifornialaiset rusinat 250g
    Pirkka kalifornialaiset rusinat 250g
    2,15/kpl
    8,60/kg
  • Pirkka Luomu rusina 150g
    Pirkka Luomu rusina 150g
    1,75/kpl
    11,67/kg
  • Pirkka mantelirouhe 125g
    Pirkka mantelirouhe 125g
    2,85/kpl
    22,80/kg
  • Dr. Oetker Mantelirouhe kuorittu 50g
    Dr. Oetker Mantelirouhe kuorittu 50g
    1,35/kpl
    27,00/kg
  • Meira Mantelirouhe 250g pussi
    Meira Mantelirouhe 250g pussi
    6,15/kpl
    24,60/kg
  • Pirkka suomalainen voi 400g
    Pirkka suomalainen voi 400g
    4,65/kpl
    11,62/kg
  • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    4,85/kpl
    12,12/kg
  • Pirkka mantelilastu 100g
    Pirkka mantelilastu 100g
    2,09/kpl
    20,90/kg
  • Dr. Oetker Mantelilastu 50g
    Dr. Oetker Mantelilastu 50g
    1,99/kpl
    39,80/kg
  • Meira Mantelilastu 50g pussi
    Meira Mantelilastu 50g pussi
    1,89/kpl
    37,80/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille41 arvostelua
  • Glotter-Bäckerin23.3.2016

    Kulitsan taikinanesteenä kannattaa käyttää pashan teosta tullutta heraa. Pashahan laitetaan valumaan jo edellisenä iltana ja valutuksesta tulleesta makeasta liemestä leivotaan sitten kulitsa. Tarvittaessa jatketaan maidolla sopivaksi määräksi nestettä. Munia ei taikinaan kaivata ja jauhoja voi vähän vähentää, sillä taikina on tärkeä jättää pehmeäksi ja vain kumota vuokaan. Suosittelen tekemään puolikkaan erän tai paistamaan kahdessa pienessä vuoassa. Silloin paistotulos on parempi, suuri kulitsa jää helposti raa'aksi keskeltä. Toisen kaakun voi pakastaa sillä kulitsa tarjotaan mahdollisimman tuoreena. Makoisaa pääsiäistä!