• Sesongin herkut
  • Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio

Kulitsa

Venäjältä kotoisin oleva kulitsa on pyöreä leivonnainen, joka on valmistettu hiivataikinasta. Kulitsa syödään pashan kanssa.
Kulitsa
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 15 viipaletta
  • yli 60 min
  • 229 kcal / annos (70g)

Ainekset

15 viipaletta
    • 5dlmaitoa
    • 50ghiivaa
    • n. 16dlvehnäjauhoja
    • 2 1/2dlsokeria
    • 2tlsuolaa
    • 3munaa
    • 1rklvanilliinisokeria
    • 1rklkardemummaa
    • 1sitruunan raastettu kuori
    • 200gvoita tai margariinia

Voiteluun ja pinnalle

    • 1muna
    • mantelilastuja

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista ensin taikinajuuri. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää kevyesti vatkaten 3 dl vehnäjauhoista. Pidä kulho peitettynä lämpimässä paikassa, kunnes taikina kuplii eli 20-30 minuuttia.
  2. Sekoita taikinan joukkoon sokeri, suola, munat, vanilliinisokeri, kardemumma, sitruunankuori ja jauhoja vähitellen. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa rusinat, mantelirouhe ja pehmeä rasva. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja ota paloista vähän taikinaa koristekirjaimia varten. Voitele kaksi vuokaa, joiden tilavuus on noin 1,8 l. Painele taikinat vuokiin. Pyörittele koristekirjaimia varten jätetyistä taikinapaloista sormenpaksuinen tanko. Muotoile tangoista kirjaimet XB pullien päälle. Peitä vuoat ja kohota toinen kulitsa lämpimässä paikassa ja toinen viileässä, jotta voit paistaa kulitsat erikseen.
  4. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Peitä kulitsan pinta liian tummumisen estämiseksi paistumisen puolessa välissä leivinpaperilla. Leikkaa kulitsa täysin jäähtyneenä lohkoiksi ja tarjoa pashan kanssa.

Kategoriat

Ravintosisältö perannos 70g100 g

  • 229 kcal957 kJ
  • Proteiinia6 g
  • Hiilihydraatteja32 g
  • Rasvaa8 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 5 arvostelua
  • Glotter-Bäckerin23.3.2016

    Kulitsan taikinanesteenä kannattaa käyttää pashan teosta tullutta heraa. Pashahan laitetaan valumaan jo edellisenä iltana ja valutuksesta tulleesta makeasta liemestä leivotaan sitten kulitsa. Tarvittaessa jatketaan maidolla sopivaksi määräksi nestettä. Munia ei taikinaan kaivata ja jauhoja voi vähän vähentää, sillä taikina on tärkeä jättää pehmeäksi ja vain kumota vuokaan. Suosittelen tekemään puolikkaan erän tai paistamaan kahdessa pienessä vuoassa. Silloin paistotulos on parempi, suuri kulitsa jää helposti raa'aksi keskeltä. Toisen kaakun voi pakastaa sillä kulitsa tarjotaan mahdollisimman tuoreena. Makoisaa pääsiäistä!