Kulitsa Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Kulitsa

  • Annosmäärä15 viipaletta
  • Valmistusaikayli 60 min
Venäjältä kotoisin oleva kulitsa on pyöreä leivonnainen, joka on valmistettu hiivataikinasta. Kulitsa syödään pashan kanssa.

    Ainekset

    15 viipaletta
    5 dl
     
    maitoa
    tai
    50 g
     
    hiivaa
    tai
    n. 16 dl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    2 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    2 tl
     
    suolaa
    tai
    3
     
    munaa
    tai
    1 rkl
     
    vanilliinisokeria
    tai
    1 rkl
     
    kardemummaa
    tai
    1
     
    sitruunan raastettu kuori
    tai
    3 dl
     
    tai
    1 dl
     
    tai
    200 g
     
    voita tai margariinia
    tai

    Voiteluun ja pinnalle

    1
     
    muna
    tai
     
    mantelilastuja
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    3 055 kJ / 730 kcal
    Rasva
    23 g
    josta tyydyttynyttä
    11,7 g
    Hiilihydraatit
    111,7 g
    josta sokereita
    35,8 g
    Proteiini
    18,3 g
    Suola
    1,7 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Valmista ensin taikinajuuri. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää kevyesti vatkaten 3 dl vehnäjauhoista. Pidä kulho peitettynä lämpimässä paikassa, kunnes taikina kuplii eli 20–30 minuuttia.

    Sekoita taikinan joukkoon sokeri, suola, munat, vanilliinisokeri, kardemumma, sitruunankuori ja jauhoja vähitellen. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa rusinat, mantelirouhe ja pehmeä rasva. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.

    Jaa taikina kahteen osaan ja ota paloista vähän taikinaa koristekirjaimia varten. Voitele kaksi vuokaa, joiden tilavuus on noin 1,8 l. Painele taikinat vuokiin. Pyörittele koristekirjaimia varten jätetyistä taikinapaloista sormenpaksuinen tanko. Muotoile tangoista kirjaimet XB pullien päälle. Peitä vuoat ja kohota toinen kulitsa lämpimässä paikassa ja toinen viileässä, jotta voit paistaa kulitsat erikseen.

    Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Peitä kulitsan pinta liian tummumisen estämiseksi paistumisen puolessa välissä leivinpaperilla. Leikkaa kulitsa täysin jäähtyneenä lohkoiksi ja tarjoa pashan kanssa.

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

    Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

    Valikoima ja hinnat kaupasta
    • Pirkka kevytmaito 5dl
      Hinta 0,79/kpl
      1,58/l
    • Tuorehiiva 50 g leivinhiiva
      Hinta 0,27/kpl
      5,40/kg
    • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
      Hinta 2,09/kpl
      2,09/kg
    • Pirkka sokeri 1 kg
      Hinta 1,55/kpl
      1,55/kg
    • Jozo jodioitu hienosuola 125g
      Hinta 0,99/kpl
      7,92/kg
    • Pirkka vanilliinisokeri 100g
      Hinta 1,15/kpl
      11,50/kg
    • Pirkka kardemumma 8g rouhittu
      Hinta 0,85/kpl
      106,25/kg
    • Pirkka sitruuna
      Hinta n. 0,44/kpl
      2,29/kg
    • Pirkka mantelirouhe 125g
      Hinta 2,85/kpl
      22,80/kg
    • Pirkka suomalainen voi 400g
      Hinta 4,65/kpl
      11,63/kg
    • Meira Mantelilastu 50g pussi
      Hinta 1,89/kpl
      37,80/kg
    • Valio kevytmaito 5 dl
      Hinta 1,25/kpl
      2,50/l
    • Valio kevytmaito 0,5 l laktoositon UHT
      Hinta 1,49/kpl
      2,98/l
    • Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kg
      Hinta 1,65/kpl
      1,65/kg
    • Plussa-etu −14 %
      Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
      Plussa-kortilla
      Etuhinta 1,79/kpl
      0,90/kg
      Ilman Plussa-korttia 2,09/kpl (1,05/kg)
    • Dansukker Taloussokeri 1kg
      Hinta 1,59/kpl
      1,59/kg
    • K-Menu sokeri 1 kg
      Hinta 1,34/kpl
      1,34/kg
    • Jozo jodioitu hienosuola 600g
      Hinta 1,75/kpl
      2,92/kg
    • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
      Hinta 1,19/kpl
      1,19/kg
    • Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 g
      Hinta 1,49/kpl
      4,28/kg
    • Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 g
      Hinta 1,69/kpl
      4,14/kg
    • Meira vanilliinisokeri 100g tölkki
      Hinta 1,29/kpl
      12,90/kg
    • Dr.Oetker 160g vanilliinisokeri
      Hinta 1,79/kpl
      11,19/kg
    • Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
      Hinta 1,19/kpl
      148,75/kg
    • Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
      Hinta 0,99/kpl
      123,75/kg
    • Pirkka Luomu sitruuna
      Hinta n. 0,68/kpl
      3,99/kg
    • Meira Mantelirouhe 80g pussi
      Hinta 2,65/kpl
      33,13/kg
    • Dr. Oetker Mantelirouhe kuorittu 50g
      Hinta 1,89/kpl
      37,80/kg
    • Pirkka suomalainen voi 500g
      Hinta 3,59/kpl
      7,18/kg
    • Arla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinen
      Hinta 4,09/kpl
      8,18/kg
    • Dr. Oetker Mantelilastu 50g
      Hinta 1,99/kpl
      39,80/kg
    • Sallinen Mantelilastu 70g
      Hinta 1,59/kpl
      22,71/kg
    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti

    ka. 4,2 (43 arviota)

    • Glotter-Bäckerin
      8 vuotta sitten
      Kulitsan taikinanesteenä kannattaa käyttää pashan teosta tullutta heraa. Pashahan laitetaan valumaan jo edellisenä iltana ja valutuksesta tulleesta makeasta liemestä leivotaan sitten kulitsa. Tarvittaessa jatketaan maidolla sopivaksi määräksi nestettä. Munia ei taikinaan kaivata ja jauhoja voi vähän vähentää, sillä taikina on tärkeä jättää pehmeäksi ja vain kumota vuokaan. Suosittelen tekemään puolikkaan erän tai paistamaan kahdessa pienessä vuoassa. Silloin paistotulos on parempi, suuri kulitsa jää helposti raa'aksi keskeltä. Toisen kaakun voi pakastaa sillä kulitsa tarjotaan mahdollisimman tuoreena. Makoisaa pääsiäistä!